Review: Kingston DataTraveler Locker+ G3 met 16 GB opslag

Afgelopen zaterdag schreef ik over de Kingston DataTraveler Locker+ G2 met 8 GB opslag, maar omdat ik eigenlijk wel benieuwd was naar de verschillen met een generatie hoger én meer opslag natuurlijk nooit weg is, besloot ik de G3-variant aan te schaffen met maar liefst 16 GB. Geldverspilling? Dat zal blijken in deze review. Maar alvast kan ik vertellen dat je voor dit model minder betaalt dan voor het model waar ik zaterdag over schreef. En hij is technisch gezien sowieso beter, dus dan kun je jezelf eerder het beste afvragen: waarom zou je minder betalen voor een USB-stick die meer opslag heeft én als kers op de taart ook nog eens USB 3.0-compatibel is? Juist ja. Voordat we beginnen wil ik nog even toevoegen dat als je wilt weten hoe de configuratie gaat voor het instellen van een wachtwoord, ik je wil doorverwijzen naar het andere review.

Informatie:
Kingston DataTraveler Locker+ G3
16 GB
USB 3.0
USB 2.0 backwards compatible
Hardware-encryptie
Windows- en Mac compatible
Metaal design

REVIEW
Inleiding

De DataTraveler Locker+ G3 is een USB-stick van Kingston. Hij is verkrijgbaar in vier varianten: eentje met 8 GB opslag, eentje met 16 GB opslag, eentje met 32 GB opslag en zelfs eentje met wel 64 GB aan opslagruimte. En dan gaan we dezelfde vraag stellen als bij de vorige review: waarom zoveel? Wat is het nut ervan? Simpel: zo kun je enorm veel meenemen. En de techneuten onder ons zullen ook wel weten dat als een computer heel sloom aan het worden is je deze sneller kunt maken dankzij een USB-stick. Hoe meer opslag, hoe beter. Bij de DataTraveler Locker+ G2 koos ik voor 8 GB, wat al erg aanlokkelijk is. Maar 16 GB is nog véél beter. Het is dubbel zoveel, dus je zit eigenlijk nooit te springen om meer.Design

Het design van de DataTraveler Locker+ G3 is eigenlijk exact hetzelfde als die van de G2, behalve dat het USB-stukje blauw is in plaats van zwart. Dat is inmiddels ook de standaard voor sticks die USB 3.0 ondersteunen. Ik ga niet meer over het design vertellen dan ik al gedaan heb. Sterker nog, ik houd het gewoon lekker kort door te zeggen dat het een prima en robuust dingetje is. Je moet niet té veel verwachten, maar het geeft wel het gevoel dat de USB-stick alles aankan.
Snelheid
Wie denkt dat de verschillen tussen USB 3.0 en USB 2.0 niet zo groot zijn heeft het flink mis! Volgens een datasheet van Kingston zijn de snelheden als volgt:
  • 8GB – 80MB/s (leessnelheid), 10MB/s (schrijfsnelheid)
  • 16GB – 135MB/s (leessnelheid), 20MB/s (schrijfsnelheid)
  • 32GB, 64GB – 135MB/s (leessnelheid), 40MB/s (schrijfsnelheid)
Voor USB 2.0 zijn de snelheden als volgt:
  • 8GB – 30MB/s (leessnelheid), 10MB/s (schrijfsnelheid)
  • 16GB, 64GB – 30MB/s (leessnelheid), 20MB/s (schrijfsnelheid)
Natuurlijk ligt het in de praktijk anders, dus ik besloot dezelfde test te doen als bij de review van de DataTraveler Locker+ G2. Hierbij is alleen gekeken naar de schrijfsnelheid. Bij de test met 5,18 MB aan PDF’s en een presentatie was hij gelijk klaar. Een tijd vermelden is dus vrijwel onmogelijk. Maar bij het IPSW-bestand van 1,2 GB deed de DataTraveler Locker+ G3 er bijna 54 seconden over. Ter vergelijking de G2-variant had maar liefst 3 minuten nodig. De gemiddelde snelheid van de G3-variant ligt dan ook tussen de 20 en 30 MB per seconde. Een drastisch groot verschil dus.

Conclusie
Dat brengt ons alweer bij het eindoordeel: is de Kingston DataTraveler Locker+ G3 de moeite waard boven de G2-variant? Zonder twijfel een ja! Want de snelheid is gewoon verschrikkelijk hoog voor een USB 2.0-stick. Ik was niet in staat om de USB 3.0-functionaliteit te testen, maar dat komt waarschijnlijk over enkele maanden nog, vanwege de aanschaf van een nieuwe laptop voor mijn opleiding die volgend jaar start. Laptops worden tegenwoordig namelijk bijna altijd standaard geleverd met USB 3.0-poorten. Mijn huidige was in productie op het moment dat de hardware-upgrade nog niet de standaard was.

Als je dus zoekt naar een USB-stick met ondersteuning voor USB 2.0 én USB 3.0 en deze daarnaast met hardware-encryptie geleverd wordt, schaf ‘m dan via deze site aan. Wil je liever iets minder betalen voor een iets oudere USB-stick, dan kun je mijn DataTraveler Locker+ G2 met 8 GB opslag kopen voor slechts €15. Interesse? Mail!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in