Review: Windows 8.1 Update 1

Afgelopen woensdag kondigde Microsoft het al officiëel aan, maar nu is hij dan toch eindelijk uit: de allereerste update voor Windows 8.1. En zeker niet de laatste! Met deze update wil het Amerikaanse bedrijf de tabletvariant beter onderscheiden van de desktopvariant van Windows 8.1. Gebruikers van een muis en toetsenbord hadden altijd moeite om gewend te raken aan het interface van Windows 8. In versie 8.1 werd het wat meer versimpeld, maar deze update, die gerust Windows 8.1.1 mag worden genoemd moet nóg meer pc-gebruikers gaan lokken naar de tent. In dit review worden de belangrijkste vernieuwingen getoond en uitgebreid beschreven.

Windows 8.1 Update 1 is dus voornamelijk gericht op gebruikers van een muis en toetsenbord. Ofwel, desktopgebruikers. Dat is nog niet heel duidelijk te merken aan mijn ervaringen, al moet ik benadrukken dat Microsoft nog een update gepland heeft die enkele functies die ik nu nog mis alsnog naar Windows brengt.
Laten we maar gaan beginnen, dan kun je zelf oordelen of het een nuttige of juist een nutteloze update is.

Het Startscherm
Het meest kenmerkende van Windows 8 en later is toch wel het Startscherm. Deze heeft enkele veranderingen ondergaan die toegang tot bepaalde functies moet verbeteren. Zo hoef je nu voortaan niet meer de Charms-balk te openen, dan op Instellingen te klikken of tikken om dan vervolgens te kiezen of je je Windows-apparaat af wilt sluiten, in de slaapstand wil zetten of opnieuw op wil starten. Ook is er nu een duidelijke knop die het zoekvenster van de Charms-balk opent. Die zie je rechts van de knop om af te sluiten, de slaapstand-modus te activeren en opnieuw op te starten.
Waar je voorheen altijd een grote balk onderaan te zien kreeg, heeft Microsoft het bekende snelmenu flink aangepast. Je krijgt nu net als in de desktopmodus een klein menuutje. Daarnaast kun je voortaan aangeven of een app op de taakbalk moet worden vastgemaakt. Dit kon voor de update alleen op het Startscherm. Voordeel van het kleine menu is dat het meer vertrouwd aanvoelt. Ook neemt het veel minder ruimte in dan de oude grote balk onderaan.
Herinner je je de momenten dat je een nieuwe app had gedownload en niet wist waar deze ineens staat na installatie? Dit probleem is nu helemaal de wereld uit geholpen. Je ziet na het installeren van een nieuwe applicatie voortaan de tekst ‘1 nieuwe app geïnstalleerd’ (waarbij de ‘1’ vanzelfsprekend een variabele is). En in plaats van dat je naast de nieuwe app alleen ‘NIEUW’ ziet staan zie je nu ook een donker achtergrondje. Onderstaande screenshots tonen precies hoe dat eruit ziet.
Een laatste vernieuwing aan het Startscherm waar ik het nog even over wil hebben is het geven van namen aan groepen. Dit ging voorheen met veel verwarring. Niet iedere gebruiker wist hoe je dit doet of dat het überhaupt mogelijk is. Wanneer je Windows 8.1 Update 1 hebt zul je met een simpele druk op de rechtermuisknop de optie beschikbaar kunnen maken hiervoor, zoals in onderstaande screenshot te zien is.

Desktop vs Startscherm
Dit was altijd een reden voor veel Windows-gebruikers om het nieuwe design te haten: de combinatie van het oude bureaublad en het Startscherm werkt gewoon niet. Apps die geopend waren konden niet afgesloten worden, volgens veel mensen. Al ligt dat er meer aan dat dit erg onduidelijk aangegeven was: je moest op de bovenrand klikken en dan het venster naar beneden slepen. Met de muisknop ingedrukt dus. Veel mensen stuurden mij de afgelopen tijd allerlei mails over het probleem. Dat is natuurlijk erg jammer, want het Startscherm zou juist makkelijk in gebruik moeten zijn. Inmiddels weet Microsoft wel beter en hebben ze in deze update van Windows 8.1 de mogelijkheid toegevoegd om alsnog binnen een app de taakbalk te gebruiken én hem te minimaliseren of af te sluiten. Toch wordt de content niet belemmert, zolang je maar niet met je muis in de boven- of onderrand gaat staan. Behalve als je de app af wilt sluiten of minimaliseren, of als je de taakbalk wilt gebruiken.
Microsoft beloofde onlangs dat het klassieke startmenu weer terug gaat komen. Naast dat willen ze het gebruik van apps op het bureaublad nog gaan bevorderen, door vensters te gebruiken. Nu is het principe nog gedeeltelijk zoals bij het oude. Het hele scherm wordt gebruikt voor de app. Dit moet in een latere update gaan veranderen, zodat ook desktopgebruikers kunnen genieten van Windows Store-apps, terwijl ze andere apps kunnen blijven gebruiken. Natuurlijk kun je nog altijd de App Snap-functie gebruiken om meer apps naast elkaar weer te geven, maar dat werkt simpelweg niet prettig.
Zoals je waarschijnlijk al wel kunt raden zijn applicaties nu ook te openen vanaf het bureaublad. Misschien niet zo heel nuttig, maar op deze manier wordt het Startscherm overbodig. Wel zul je dan eerst je favoriete apps moeten vastmaken aan de taakbalk. Zelfs de Instellingen-app heeft nu een eigen tegel gekregen. De Charms-balk wordt hiermee niet meer een vereiste voor dit soort zaken, wat eerst wel het geval was.
Tot zover de belangrijkste features van Windows 8.1 Update 1. Updaten naar de nieuwe versie gaat zeer eenvoudig. Je hoeft er niet eens iets voor te doen. Gisteren werd de update namelijk beschikbaar gesteld via Windows Update. Als je deze functie al standaard aan had staan hoef je je computer of tablet slechts een keertje te herstarten (mits de update al gedownload is; dit zie je vanzelf) en je kunt genieten van de nieuwe functies. Heb je Windows Update niet aan staan, doe dit dan en zoek meteen naar updates. Het kost niets! Niet updaten daarentegen wel, want Microsoft dreigde geen updates meer uit te brengen voor apparaten die níet op Windows 8.1 Update 1 zitten.
Als je nog vragen hebt over de update of Windows in het algemeen dan hoor ik dat natuurlijk graag.

8 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd Tom. Vandaag lukt nog even niet omdat ik een beetje ver van huis ben. Maar vrijdag zal ik eens zien of ik de update kan ophalen. Ik hou wel van nieuwe snufjes.

 2. Sinds de update van Wndows 8.1.1 wekrt java niet meer.
  Heb verschillende mogelijkheden geprobeerd maar blijf de melding krijgen dat ik de laatste versie van Java moet installeren.
  Die had ik dus al geïnstalleerd.

  Iemand een oplossing?

 3. Beste Tom,

  Ik kwam je review tegen en had een vraagje. Ik ben net al te technisch met computers dus veel weet ik er niet van.

  Ik gebruik nog steeds windows 8 en heb nog niet geupdate naar 8.1. ik heb niet echt problemen ondervonden na de overstap op windows8, ik gebruik het startscherm eigenlijk niet en doe alles via het bureaublad. verder heb ik nog niet geupdate naar 8.1 opdat ik niet wil dat ik (opnieuw) programmas moet installeren en weer opnieuw moet wennen aan de veranderingen.
  Ik vroeg mij af of het voor mij is aan te raden om toch te updaten naar 8.1, kan jij me hierover adviezeren?

  • Ten eerste raad ik altijd aan om te updaten. Reden is niet alleen dat je kunt genieten van nieuwe features, maar ook omdat er een hoop problemen opgelost worden. Mijn inziens is updaten naar Windows 8.1, of nog beter, Windows 8.1 Update 1 zoals waar dit artikel over gaat het beste.

   Wat ik je kan vertellen is dat je geen programma's opnieuw hoeft te installeren, maar dan zou ik wel vanuit de Windows Store updaten. Doe je het middels bijvoorbeeld een ISO (weet niet of je enig idee hebt wat dat is, maar als je er niets vanaf weet dan scheelt dat al), moet je wél alle apps en programma's herinstalleren. Updaten vanaf Windows Store dus. Zodra je Windows 8.1 hebt kun je via Windows Update Windows 8.1 Update 1 binnenhalen.

   Windows 8.1 en Windows 8.1 Update 1 kent niet drastisch veel visuele veranderingen waarvoor tijd nodig is om aan te wennen. Mocht je toch vragen over iets hebben, voel je dan vrij om deze aan mij te stellen. Ik help je graag op weg!

   ^Tom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in