Rijksoverheid betaalt 3 miljoen euro voor verlengde ondersteuning Windows XP

De Nederlandse Rijksoverheid heeft €3 miljoen euro aan Microsoft betaald om langer te kunnen worden voorzien van beveiligingsupdates voor Windows XP. Ondersteuning van het besturingssysteem werd op 8 april officiëel beëindigd

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) liet dit als antwoord vallen op Kamervragen van het CDA. De Rijksoverheid heeft met Microsoft een contract afgesloten zodat ze langer updates blijven krijgen. Dit is voor veel gemeenten cruciaal, omdat zo’n 40.000 pc’s nog steeds op dit besturingssysteem draaien bij het Rijk.
De Rijksoverheid wil in 2015 klaar zijn met de migratie naar een nieuwere versie van Windows, hoewel zij hier eigenlijk veel eerder mee hadden moeten beginnen. Niet alleen geldt het betreffende contract voor een verlengde ondersteuning van Windows XP, ook Office 2003 en Exchange 2003 blijven voorlopig ondersteund.
Tevens omdat het Rijk moet voldoen aan eisen die gesteld worden door de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) is de langere ondersteuning van wezenlijk belang. De privacy van de Nederlandse inwoners zou immers in het geding kunnen komen.
Upgraden naar een nieuwere versie van Windows zou trouwens goedkoper zijn, maar is voor de Rijksoverheid moeilijker omdat bijvoorbeeld alle software moet blijven werken op de systemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in