15-jarige scholier uit de VS wint Intel ISEF met slimme uitvinding op het gebied van kankeronderzoek

De 15-jarige Nathan Han uit Boston heeft tijdens de Intel International Science & Engineering Fair (ISEF) in Los Angeles de Gordon E. Moore-award ter waarde van $75.000 gewonnen. Han won deze eerste plaats met statistische analysetool waarmee mutaties in genen gedetecteerd kunnen worden die potentieel tot borstkanker kunnen leiden. Dit opent nieuwe wegen voor borstkankeronderzoek. De Nederlandse inzending voor Intel ISEF 2014, project ‘Desert Vapor’ van twee scholieren van het Calvijncollege uit Goes, viel helaas niet in de prijzen.

Han heeft voor zijn vinding gedetailleerde kenmerken van mutaties van het tumor onderdrukkende gen BRCA1 gebruikt om zijn software te ‘leren’ differentiëren tussen mutaties die borstkanker veroorzaken en mutaties die dat niet doen. Zijn tool weet een nauwkeurigheid van 81% te bereiken, waarmee het mogelijk gebruikt kan worden het risico op kanker ten gevolge van mutaties in het BRCA1-gen nauwkeuriger te bepalen. De Gordon E. Moore-award die Han hiermee won, is vernoemd naar de Intel medeoprichter en Intel-fellow die ook de beroemde ‘Wet van Moore’ heeft opgesteld.
Net als vorig jaar, nam ook dit jaar weer een team uit Nederland deel aan Intel ISEF. De VWO-leerlingen Robert de Bruijne (16) en Wouter Boot (15) hebben met hun project ‘Desert Vapor’ een oplossing waarmee zeewater ontzilt kan worden tot drinkwater. Dat gebeurt via een lange pijp waarin zeewater door de hitte van het zonlicht verdampt. Het verdampte water condenseert vervolgens in een ander deel van de pijp en is dan veilig om te drinken. De energie die hiervoor nodig is – o.a. voor het pompen van zeewater – kan gegenereerd worden met behulp van een zonnepaneel van slechts 12 m2. Een dergelijke vinding kan bijzonder waardevol zijn voor landen waar een tekort is aan schoon en veilig drinkwater. Opmerkelijk genoeg was Robert de Bruine ook een van de deelnemers die Nederland vorig jaar mochten vertegenwoordigen bij ISEF, toen met een vinding die stroom genereert uit golfbewegingen: WavEnergy.
Wouter Boot (L) en Robert de Bruijne (R) van het Calvijn College in Goes bij een prototype van hun vinding ‘Desert Vapor’, waarmee ze Nederland vertegenwoordigden bij de wetenschapsolympiade Intel ISEF in de VS.
“Ons ideaal is om alle mensen van schoon drinkwater te voorzien. De deelname aan Intel ISEF helpt ons dat ideaal te realiseren en dat geeft ons enorm veel motivatie. Jammer dat we niet gewonnen hebben, maar het was super cool om deel te nemen aan ISEF, met enorm veel mensen uit allerlei landen. We hebben daar een ontzettend leuke en leerzame tijd gehad”, zegt Robert de Bruijne.
“De wereld heeft meer wetenschappers, uitvinders en ondernemers nodig om banen te creëren, economische groei te stimuleren en oplossingen te vinden voor belangrijke wereldwijde uitdagingen”, zegt Wendy Hawkins, executive director van de Intel Foundation. “Intel is ervan overtuigd dat jongeren de sleutel zijn tot innovatie en we hopen dan ook dat de winnaars van Intel ISEF andere scholieren zullen inspireren om zich bezig te houden met wetenschap, technologie, techniek en wiskunde, als fundament voor creativiteit.”
Over Intel ISEF
De Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) is ’s werelds grootste internationale wetenschapsolympiade, waaraan leerlingen van middelbare scholen uit de hele wereld meedoen. Ieder jaar nemen meer dan 1.700 middelbare scholieren uit meer dan 70 landen deel. Tijdens dit evenement strijden leerlingen met hun onderzoeksproject om in totaal meer dan $4 miljoen aan prijzengeld. De hoofdprijs is de Gordon E. Moore Award: een prijs van $75.000 ter ere van de medeoprichter en voormalig CEO van Intel, en de man die in 1965 de ‘Wet van Moore’ opstelde. Het doel van deze wedstrijd is om miljoenen scholieren over de hele wereld te stimuleren om hun passie voor innovatie te volgen en oplossingen te ontwikkelen voor belangrijke uitdagingen waar de wereld mee te maken heeft.
Intel is sinds 1997 hoofdsponsor van de ISEF en wil met dit sponsorschap de interesse onder jongeren voor wiskunde, wetenschap en techniek stimuleren en de rol benadrukken die deze onderwerpen spelen in de innovaties van de toekomst.
Intel ISEF vond dit jaar plaats in Los Angeles in de Verenigde Staten, van 11 tot en met 16 mei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in