Apple en Google, of in elk geval het door hen overgenomen Motorola, hebben besloten alle rechtszaken tussen de bedrijven te beëindigen. In plaats daarvan wil men gaan samenwerken. Dat blijkt uit een gezamelijke verklaring. Beide bedrijven zullen de federale rechtbank in Washington erover informeren dat er geen verdere actie hoeft te worden ondernomen.
Het betreft meerdere rechtszaken waarbij Motorola, nu Motorola Solutions Inc., diens vele patenten in handen zijn van Google. In 2010 was de eerste rechtszaak tussen Apple en Motorola vanwege misbruik van bepaalde technologieën uit de smartphone. Apple volgde later met een reeks andere rechtszaken tegen Motorola in Europa en de Verenigde Staten.
Toen Google in 2012 Motorola overnam raakten direct Apple en Microsoft verwikkeld in de rechtszaken die nu lopen. Volgens Google’s oprichter Larry Page zouden deze alleen aangespannen zijn om het de concurrentie moeilijker te maken. Apple en Google hebben eerder geprobeerd de rechtszaken een halt toe te roepen, maar dat bleek tevergeefs. Toen in januari 2014 de merknaam Motorola werd verkocht aan Lenovo leverde dit Google op dat het de meerderheid van de patenten mocht houden. Het gaat hierbij om circa 17.000 patenten, welke extra handel opleveren. En dat is het tegen betaling in licentie geven aan andere partijen.
De beslissing van Apple en Google verandert echter niets aan de lopende rechtszaken met Samsung. Bij een eerdere overeenkomst tussen Apple en HTC werden nog wel alle rechtszaken tussen deze twee bedrijven stopgezet. Deze overeenkomst, welke een ‘geldigheidsduur’ heeft van tien jaar, had als gevolg dat er sinds 2012 geen meer voorkomen.