De 30e editie van Shell Eco-marathon is vandaag van start gegaan in Rotterdam. Dit weekend strijden zo’n 3.000 jonge techneuten uit heel Europa en Afrika voor de titel Europees kampioen in hun brandstofklasse. Zij gaan met een zelfgebouwd voertuig de uitdaging aan om zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof. Maar liefst zeventien Nederlandse teams verschijnen dit jaar aan de start van het stratencircuit op de openbare weg rondom Ahoy. Dick Benschop, President-directeur Shell Nederland, gaf het startschot tijdens de openingsceremonie. Zondag 18 mei is bekend wie zich Europees kampioen brandstofefficiëntie mag noemen.
Het evenement is feestelijk geopend door Dick Benschop, President-directeur Shell Nederland, en Istvan Kapitany, Executive Vice President of Global Fuel Retail. Onder begeleiding van een uitbundige vlaggenparade reden tien deelnemende voertuigen de startstreep van het circuit over, waarna het evenement geopend werd verklaard.
Bezoekers van Shell Eco-marathon zijn de komende dagen getuige van één van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. Na twee jaar te hebben gestreden op hetzelfde circuit, komen de studenten dit jaar voor een nieuwe uitdaging te staan: de rijrichting op het circuit is veranderd waardoor de studenten hun rijstrategie moeten herzien.
Nederlandse teams
De teams worden steeds professioneler en de grenzen van brandstofefficiëntie worden elk jaar verlegd. Vorig jaar kwamen maar liefst twee Europese kampioenen uit het Nederlandse kamp. De Hogeschool van Amsterdam veroverde met hun Prototype-voertuig de eerste plaats in de waterstof-klasse, zij reden omgerekend meer dan 1l op 3.000km. Het Gertrudis college wist met een score van 314,6 km/l in de Prototype GTL (gas-to-liquids) klasse alle concurrentie voor te blijven.
Dit jaar rijdt team Euregiorunners van de Zuyd Hogeschool uit Heerlen de race in een voertuig dat volledig is gebouwd met een tafelmodel 3D-printer. Zij zijn het eerste team in Nederland die een voertuig op deze manier hebben gebouwd. Daarnaast zijn studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis van de competitie in geslaagd om een kenteken te krijgen van de RDW. Zij hebben hiermee het zuinigste wegwaardige voertuig gebouwd.
“Het is telkens weer verbluffend om te zien waar deze groep jonge talenten toe in staat is, zowel op het gebied van efficiëntie als innovatie,” aldus Benschop. “Het feit dat twee Nederlandse Shell Eco-marathon teams met een geldig kentekenbewijs rijden, geeft een interessante verbinding met wat vandaag mogelijk is.”
Een vierdaags evenement: Wat is er te beleven?
Shell Eco-marathon is gratis te bezoeken en biedt naast de studentencompetitie een breed aanbod aan interactieve en educatieve attracties en activiteiten voor jong en oud in Shell Energy Lab. Een plek waar bezoekers op bijzondere wijze in aanraking komen met allerlei vormen van energie en het gebruik hiervan. Bezoekers kunnen zich aanmelden via: www.shellenergylab.nl.