Tips voor het Centraal Examen 2014

Voor de verandering besloot ik weer eens een artikel te schrijven die niet gericht is op technologie, maar juist eentje die jou wellicht kan helpen. Tenminste, als je nu in het examenjaar zit! Vanaf komende maandag gaat het Centraal Examen 2014 van start op het vmbo, havo en vwo. Voor velen is dit een zeer spannende periode. Je zult namelijk je kennis moeten gaan toepassen middels een soort proefwerk waarbij heel veel zaken terugkomen die je de afgelopen jaren aan kennis op hebt gedaan. Bij dezen dus een paar handige tips voor bij het leren en tijdens het examen zelf.

Goed, allereerst is het het belangrijkst dat je kijkt naar waar je eventueel moeite mee hebt. Misschien is er een specifiek vak waar je nooit hoge cijfers voor haalde of je vond het gewoon lastig om te leren. Om er een voorbeeld bij te nemen, ik heb zelf veel moeite gehad met het leren van stof voor economie. Grotendeels omdat de methode waarmee ik werkte, Percent, veel uitgebreider was dan de andere vakken. Qua tekststof althans. Omdat ik geen moeite heb met taal is het leren van de theorie makkelijk. Echter, het rekengedeelte vormde altijd een blokkade voor mij. Door de jaren heen ben ik er wel steeds meer bekend mee geraakt, maar het blijft moeilijk.

Nu weten we dus waar het probleem zit: het rekenen. Bij jou kan dit iets totaal anders zijn, maar daar kun je het beste achter komen door een proefexamen te maken voor het vak dat je het moeilijkst lijkt. Je kunt via examenblad eenvoudig het examen van ieder vak bekijken, maken en natuurlijk nakijken. Linksbovenin de website kun je navigeren door de jaren heen. Als je slim bent kies je gewoon een examen van het voorgaande jaar, dus 2013. Tenzij je bijvoorbeeld wiskunde doet op het vmbo. Tot zover ik weet, is op mijn eigen niveau (vmbo-kader) het examen wiskunde verdeeld in twee categorieën: statistiek en meetkunde. Het ene jaar krijg je voornamelijk statistiek, het jaar erop meetkunde. Dit jaar zal er vooral aandacht worden besteed aan meetkunde, volgend jaar wordt dat statistiek. Het is al handig als je dit soort dingen van tevoren weet, omdat je dan niet als een gek alles hoeft te gaan leren. Je kunt je op een specifieker onderwerp richten. Natuurlijk blijft het belangrijk dat je ook de andere zaken zoals algebra blijft bestuderen.
Genoeg over wiskunde. Net vertelde ik dat je een examen kunt oefenen. Als je dit goed wilt doen, doe het dan binnen de tijd die je op het echte examen ook krijgt, zet je telefoon, computer en televisie uit. Ofwel, verbreek alle contact om je heen, zorg dat het helemaal stil is. Zorg tevens dat je alleen hetgene bij de hand hebt dat je nodig hebt: een pen, potlood, geodriehoek en windroos, woordenboek enzovoort. Een overzicht van alle toegestane hulpmiddelen bij de Centrale Examens is hier te vinden. Zet dan een wekker (in dit geval kun je wel je telefoon gebruiken, maar laat je dan op z’n minst niet afleiden door de meldingen) en begin aan je examen. Als je binnen de tijd het examen af hebt weten te maken is dat een goed teken. Lukt dit niet, dan is het slim om na te denken over hoe dit komt.
Wat vaak gebeurt bij een examen, maar ook bij een proefwerk is dat leerlingen te lang bij een bepaalde vraag blijven hangen, waardoor je tijd én punten verliest. Als je twijfelt over iets, ga dan alvast naar de volgende vraag. Als het voor een vak is waarbij je gebruik moet maken van een los blaadje (wiskunde, economie etc.) kun je het beste een paar regeltjes open laten voor de vraag die je over slaat. Zo voorkom je dat de examinator dadelijk verward raakt omdat bijvoorbeeld nummers zijn omgewisseld. Wat ook kan gebeuren tijdens het examen is dat men een vraag niet altijd begrijpt. Pak in dit geval je woordenboek erbij. Je mag het woordenboek Nederlands voor ieder vak gebruiken. Begrijp je het hierna nog steeds niet, vraag dan aan iemand die rondloopt of hij of zij je een beetje kan helpen. Ze mogen vanzelfsprekend niet het antwoord geven, maar ze mogen je wel aansturen. Vaak mag zelfs een concreter antwoord worden gegeven bij gesloten vragen. Dus als je iets vraagt waarop met ja of nee kan worden geantwoord, dan zal de docent eerder geneigd zijn je goed op weg te helpen. Natuurlijk hangt dit af van je vraag. Want nog steeds geldt dat ze je alleen aan mogen sturen.
Een andere oorzaak voor stress tijdens examens is de duur ervan. Op het vmbo krijg je standaard twee uur en op het havo en vwo zelfs langer. Pauze zul je niet krijgen. Meestal geeft een school ergens op de helft iets te drinken zodat je een beetje tot rust kunt komen. En die rust heb je echt nodig. Daarom is het eveneens slim om op tijd naar bed te gaan en ruim van tevoren aanwezig te zijn. Dan kun je eventueel nog naar het toilet, je kunt wat drinken of eten en natuurlijk zou je je nog een beetje kunnen voorbereiden op het examen.
Tussen de examens door kun je ook beter niet op stap gaan of überhaupt alcohol drinken. Geen leuk idee? Bedenk dan dat je na de examens volop kunt genieten van de vakantie. Als je je examens goed maakt, slaag je ook en zul je beseffen dat het de moeite waard is. Je doet de examens om een diploma te kunnen halen. Met dit diploma heb je recht op een opleiding op het mbo, hbo of de universiteit. Hoe langer je door blijft studeren, hoe groter de kans op een goede baan je hebt. En wie wil dat nou niet?
Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en nu met gerust hart het examen in gaat. Er is geen reden om zenuwachtig te zijn als je de afgelopen jaren goed hebt opgelet in de klas en prima cijfers hebt gehaald. Sterker nog, als je al een 9 hebt voor een bepaald vak, dan hoef je niet eens al teveel moeite te doen voor het centrale examen. Tenzij je net als mij vastberaden bent om als eindcijfer ook een 9 te halen. In dat geval zou ik zeggen: ga ervoor!
Veel succes gewenst aan alle (mede-)examenkandidaten!

2 REACTIES

  1. Dat heb je leuk opgeschreven Tom. Hopelijk hebben je medestudenten er iets aan. En alvast heel veel succes gewenst met je examen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in