Twee scholieren uit Zeeland naar ’s werelds grootste wetenschapsolympiade: Intel ISEF in de VS

Twee leerlingen van het Calvijn College in Goes vertegenwoordigen Nederland tijdens Intel ISEF: ‘s werelds grootste wetenschapsolympiade voor scholieren, die van 11 tot en met 16 mei 2014 wordt gehouden in Los Angeles. Met hun project ‘Desert Vapor’ hebben de VWO-leerlingen Robert de Bruijne (16) en Wouter Boot (15) een oplossing bedacht om zeewater te ontzilten en zo drinkwater te maken. Dat gebeurt via een pijp waarin zeewater door de hitte van het zonlicht verdampt. Het verdampte water condenseert vervolgens in een ander deel van de pijp en is dan veilig om te drinken. Een dergelijke vinding kan bijzonder waardevol zijn voor landen waar een tekort is aan schoon en veilig drinkwater.

De twee scholieren hebben met Desert Vapor reeds de eerste prijs gewonnen tijdens de internationale duurzaamheidsolympiade INESPO, die in juni 2013 in Middelburg plaatsvond. De eerste prijs bestond uit deelname aan Intel ISEF in Los Angeles, Californië. Daar zal het Nederlandse team zich nu met zijn uitvinding meten met 1.600 andere deelnemers uit meer dan 70 landen en strijden om in totaal ruim $4 miljoen aan prijzengeld. Opmerkelijk genoeg mochten de Nederlandse scholieren, samen met een derde scholier, Nederland vorig jaar ook al vertegenwoordigen bij ISEF, toen met het project WavEnergy.
“Ons ideaal is om alle mensen van schoon drinkwater te voorzien. Intel ISEF helpt ons dat ideaal te realiseren en dat geeft ons enorm veel motivatie. Deelnemen aan ISEF is super cool, er zijn enorm veel mensen uit allerlei landen. We hopen er een ontzettend leuke en leerzame tijd te hebben”, zegt Robert de Bruijne.
Over Intel ISEF
De Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) is ’s werelds grootste internationale wetenschapsolympiade, waaraan leerlingen van middelbare scholen uit de hele wereld meedoen. Ieder jaar nemen meer dan 1.600 middelbare scholieren uit meer dan 70 landen deel. Tijdens dit evenement strijden leerlingen met hun onderzoeksproject om in totaal meer dan $4 miljoen aan prijzengeld. De hoofdprijs is de Gordon E. Moore Award: een prijs van $75.000 ter ere van de medeoprichter en voormalig CEO van Intel, en de man die in 1965 de ‘Wet van Moore’ opstelde. Het doel van deze wedstrijd is om miljoenen scholieren over de hele wereld te stimuleren om hun passie voor innovatie te volgen en oplossingen te ontwikkelen voor belangrijke uitdagingen waar de wereld mee te maken heeft.
Intel is sinds 1997 hoofdsponsor van de ISEF en wil met dit sponsorschap de interesse onder jongeren voor wiskunde, wetenschap en techniek stimuleren en de rol benadrukken die deze onderwerpen spelen in de innovaties van de toekomst.
Dit jaar vindt ISEF plaats in Los Angeles in de Verenigde Staten, van 11 tot en met 16 mei. Kijk hier voor meer informatie.
Over INESPO
INESPO staat voor International Environment & Sustainability Project Olympiad en wordt georganiseerd door Stichting Cosmicus, DuurzaamDoor, SME Advies en IVN. INESPO wil jongeren overal ter wereld interesseren voor de wetenschap en hen aanmoedigen daarin actief te worden. Door duurzaamheidsbewustzijn te combineren met natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, biologie en maatschappijleer krijgen zij vat op de milieuproblematiek en kunnen zij deskundigheid ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en wetenschap.
Zie voor meer informatie: http://www.inespo.org/dutch-nl.

1 REACTIE

  1. Vanuit de Filippijnen wens ik jullie veel geluk. Vandaag is bekent gemaakt dat in de regio Manila een water tekort is. Er is nu een schema wanneer een bepaalde regio 3 uur geen water heeft.

    Paul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in