World Password Day: nieuwe site Passwordday.org helpt consumenten bij het kiezen van sterke wachtwoorden

Vandaag is het World Password Day. In het kader daarvan lanceert McAfee, onderdeel van Intel Security, samen met een aantal partners www.passwordday.org/nl/: een nieuw initiatief om consumenten bewuster te maken van de noodzaak voor sterke, veilige wachtwoorden. Consumenten kunnen onder meer zien hoe je een sterk wachtwoord kan kiezen dat toch makkelijk te onthouden is.

Maar liefst 90 procent van alle wachtwoorden die momenteel wordt gebruikt, is kwetsbaar voor hackers(1). Gezien recente beveiligingsincidenten, zoals Heartbleed, is het dan ook belangrijker dan ooit dat consumenten hun persoonlijke informatie beschermen met een sterk wachtwoord. Het afgelopen jaar werd World Password Day ondersteund door 170 organisaties over de hele wereld, die informatie gaven over wachtwoordveiligheid. Daarbij werden onder andere ruim 1 miljoen wachtwoorden gecheckt en beloofden 32.000 mensen plechtig om sterkere wachtwoorden te kiezen. Dit jaar werkt McAfee samen met onder andere Dell, Acer, Lenovo en Toshiba om consumenten aan te moedigen meer te leren over wachtwoordveiligheid en actiever te zijn in het beschermen van hun persoonlijke informatie.

“Beveiligingsincidenten komen helaas steeds vaker voor. Consumenten moeten daarom bewuster worden van de noodzaak om meerdere, sterke wachtwoorden te gebruiken”, zegt Radboud Beumer, Senior Regional Director Benelux bij Intel Security. “Op World Password Day willen we consumenten voorlichten over hoe zij hun online identiteit en andere persoonlijke informatie beter kunnen beschermen, via een aantal eenvoudige stappen.”
In het kader van World Password Day kunnen Nederlandse consumenten op https://www.passwordday.org/nl/ uitgebreide informatie vinden over veilige wachtwoorden. De site biedt onder andere een tool die de sterkte van een wachtwoord meet, een tool van McAfee die controleert of een website gevoelig is voor de Heartbleed-kwetsbaarheid en tips & trucs voor het kiezen van sterke wachtwoorden.
Hier zijn enkele tips voor goede wachtwoorden:
  • lengte is belangrijker dan complexiteit (gebruik wachtwoorden van 14 tekens of meer);
  • gebruik een wachtwoordbeheerprogramma of -app;
  • verander je wachtwoorden regelmatig;
  • gebruik verschillende wachtwoorden voor online bankieren, e-mail en andere sites;
  • gebruik hoofdletters en kleine letters, getallen en andere tekens (%,&,#, etc.);
  • maak in je wachtwoorden geen gebruik van jaartallen of feiten over jou die online te vinden zijn;
  • verstuur wachtwoorden niet per e-mail of SMS;
  • gebruik geen makkelijk te raden wachtwoorden (‘123456’, ‘password’, ‘qwerty’, etc.);
  • gebruik geen wachtwoorden van één woord (‘vakantie’, ‘speeltuin’, etc.)
Kijk voor meer informatie over World Password Day op http://blogs.mcafee.com/consumer/world-password-day. Je kan World Password Day ook op Twitter volgen, via de hashtag #passwordday.
1) Bron: Deloitte. TMT Technology Predictions 2013, januari 2013.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in