“Android-fragmentatie verandert apparaten in een hel van kwetsbaarheden”

“Android fragmentation turning devices into a toxic hellstew of vulnerabilities” (NL: Android-fragmentatie verandert apparaten in een hel van kwetsbaarheden), dat was een citaat die CEO Tim Cook afgelopen maandag bij de keynote van WWDC 2014 voorlas. Daarmee verwees men naar hoe onveilig Android-toestellen zijn geworden door de matige fragmentatie van nieuwe versies. En hoe je het ook wilt stellen, het is de waarheid.

De afgelopen jaren is Android ongekend populair geworden in de hele wereld. Het marktaandeel van smartphones met het besturingssysteem van Google is groter dan dat van Apple’s iOS. Toch is dat niet iets om trots op te zijn in Android’s geval. Want het besturingssysteem staat bekend als het platform met de meeste malware, Cook zei zelfs: “Android domineert de malware-markt”. 
Natuurlijk is het zo dat je met virusscanners al een heel eind op weg bent naar een wat veiliger OS. Echter, een smartphone hoort dit soort apps niet eens te hebben eigenlijk. De consument dat Android gebruikt klaagt regelmatig dat iOS te gesloten is. Wat men nog altijd niet lijkt te hebben begrepen, is dat hier bewust voor gekozen is om veiligheid van de gebruiker te garanderen. Met iOS 8 heeft het bedrijf weliswaar een draai gegeven aan deze geslotenheid door de aankondigingen van een nieuwe SDK dat veel meer opties voor ontwikkelaars biedt. Terwijl dit niet ten koste gaat van de veiligheid.
Android wordt nog altijd niet voldoende gecontroleerd op de betrouwbaarheid van third-party applicaties. Apps van bijvoorbeeld Google zelf, van Twitter, Facebook enzovoort zullen vanzelfsprekend wel malware-vrij zijn, maar aangezien het hele systeem open ligt voor Jan en alleman kan een hacker met gemak ervoor zorgen dat een Android-apparaat ineens erg onstabiel is. Vooral als je een oudere versie gebruikt.
Dat brengt ons op een punt waar Tim Cook ook op wees. Doordat de nieuwste versie van Android, KitKat (4.4) pas op 9% van alle apparaten met het besturingssysteem en de meesten nog een oudere versie gebruiken missen velen de beveiligingsupdates die ze nodig hebben. Vooral met de Heartbleed-bug waar nog steeds een hoop bedrijven geen oplossing voor hebben geboden op hun apparaten. Apple kan in dit soort gevallen gelijk even een update uitrollen, zelfs voor apparaten die eigenlijk al aan het einde van hun leven zijn. Althans, op softwaregebied dan. Cook wist het mooi aan de man te brengen hoe de fragmentatie van Android-versies in elkaar zit: “That’s like ancient history!” (NL: het lijkt zo wel oude geschiedenis).
Wat Cook ook nog tijdens de presentatie zei: “Ruim 130 miljoen klanten die een iOS-apparaat kochten in de afgelopen 12 maanden, kochten hun eerste Apple-apparaat. Velen van deze klanten waren overgestapt van Android. Ze hadden per ongeluk een Android-telefoon gekocht en zochten toen een betere beleving. En een beter leven.”. Het mag misschien overdreven genoemd worden, maar zijn opmerking lokte wel wat gelach uit van het publiek. En het klopt ook wel. Uiteraard zijn er ook mensen die van iOS naar Android switchen, dat valt niet te ontkennen.
Maar wat evenmin ontkend moet worden, is dat iOS 7 inmiddels nog niet eens een jaar na de release al op 89% staat. Volgens Tim Cook staat dat in schril contrast met Android, waarvan de nieuwste versie zoals eerder genoemd op slechts 9% staat. Neem wel nog even in acht dat het aantal devices met Android vele malen groter is dan met iOS. Toch neemt dit niet weg dat het beter kan. Niet alleen op gebied van fragmentatie, ook de controle en beveiliging moet flink worden aangescherpt zonder dat de eindgebruiker hier last van heeft, door onder andere speciale apps te moeten installeren die dat werk overnemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in