Apple brengt iOS 8 bèta 2 uit aan ontwikkelaars

Afgelopen dinsdag heeft Apple de tweede bèta van iOS 8 uitgebracht aan ontwikkelaars. De maar liefst 276 MB grote update – wat ook nog eens op een ouder toestel het geval is – brengt een relatief aantal vernieuwingen en verbeteringen met zich mee. Ook de performance is erop vooruit gegaan.

Met iedere bèta schaaft Apple altijd haar besturingssyteem bij. Zowel op het gebied van performance als op het gebied van features.

iOS 8 bèta 2 voegt onder andere het QuickType-toetsenbord, ook wel bekend als de mogelijkheid om woorden te voorspellen terwijl je typt, aan de iPad. In de Berichten-app kun je voortaan alle berichten als gelezen markeren en de knopjes bij iMessage voor het delen van een foto of gesproken bericht zijn nu grijs in plaats van blauw. Ook bevat de berichtendienst een nieuwe optie waarmee je je iPhone tegen je oor moet houden om gesproken berichten te beluisteren. Bij de Privacy-instellingen is tevens een nieuwe sectie gekomen: Huisgegevens. Dit zal worden gebruikt voor de integratie met HomeKit.
Apple heeft ook de sinds iOS 7 standaard meegeleverde iBooks-app voorzien van een achtergrond met blur, zoals bij de Kiosk-app. De app voegt boeken die bij elkaar horen (zoals delen) nu ook samen. En het rijtje met standaardapps wordt nog groter: Podcasts bevindt zich nu automatisch op je apparaat zonder dat je de app nog uit de App Store moet halen. Velen zien dit juist als een minpunt, omdat je minder keuze krijgt, opgezadeld zit met nóg een extra icoontje én daarnaast zou het veel ruimte in gebruik nemen. Gelukkig valt dit laatste heel erg mee, aangezien de applicatie amper twintig MB nodig heeft als losstaande applicatie. En als het extra icoontje je irriteert, dan zet je de app gewoon in een nieuwe folder op een extra pagina. Of in een ‘junk’-folder.

Bij de instellingen voor je batterij zul je nu soms tips krijgen over hoe je de duur kunt bevorderen. Safari toont voortaan een soort welkomstscherm bij het activeren van de Privémodus. De browser blokkeert nu ook de mogelijkheid om door te worden gestuurd naar de App Store zonder dat de gebruiker hiervoor toestemming heeft gegeven. Daarnaast kun je website sneller aan je bladwijzers, leeslijst of gedeelde links door de bladwijzerknop ingedrukt te houden.

Meer vernieuwingen/verbeteringen:

 • De 3G-knop is teruggebracht op apparaten met ondersteuning voor 4G LTE
 • iCloud-foto’s (voorheen iCloud-fotostream genaamd) heeft een welkomstscherm gekregen
 • De foto’s-app groepeert nu Burst-foto’s en Slo-Motion-video’s
 • Assistive Touch bevat nu knoppen om het berichtencentrum en bedieningspaneel tevoorschijn te halen
 • Berichtmeldingen kunnen eindelijk écht uitgeschakeld worden 
 • Het scherm met je batterijverbruik toont nu hoeveel er verbruikt is in de periode dat je geen mobiele data gebruikte
 • In iMessage kun je meerdere foto’s tegelijk selecteren en versturen
Bug fixes:
 • De slider voor helderheid bij Instellingen > Achtergrond en helderheid werkt weer
 • Het pijltje ‘>’ op het hoofdscherm bij Instellingen is verdwenen
 • De Instellingen-app crasht niet meer
 • In de App Store kunnen weer recensies worden geplaatst
Dit artikel is bijna een week na de werkelijke release geplaatst i.v.m. afwezigheid

iOS 8 verkeert momenteel in bètafase. Dit houdt in dat vooral bij de eerste paar versies de stabiliteit op iPhone, iPad of iPod touch minder goed is. Het is daarom raadzaam om het te installeren op een apparaat die je niet privé gebruikt. Het wordt alsnog aangeraden te wachten op de release in september. Dutch Tech Blog is onder geen beding aansprakelijk voor enige schade aan apparaten als gevolg van bèta’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in