Beweging op de markt der domeinnamen

De handel in domeinnamen is al jaren een goede business. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal mensen en bedrijven dat hierin actief is nog steeds stijgende is. In 2013 is de handel ten opzichte van 2012 verdubbeld tot maar liefst 130 miljoen dollar wereldwijd. De gemiddelde prijzen voor domeinnamen zijn dan ook gestegen en met name de .com domeinen zijn veel geld waard. Door de vele handel is er een hoop beweging op de markt en dat zorgt voor flink wat nieuws. Daarom hebben we hier de laatste berichtgevingen voor je verzameld.

Stijging in .eu en numerieke domeinen
Er is een opvallend grote stijging in de handel in .eu domeinnamen. Sinds ze in 2005 op de markt gekomen zijn zijn er tot de dag van vandaag meer dan 4 miljoen .eu domeinnamen geregistreerd. De meeste registraties van deze domeinnamen kwamen uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Misschien nog wel opvallender is de toenemende interesse voor numerieke domeinen. Maar liefst 14 procent van alle toegewezen weblocaties in het eerste kwartaal van dit jaar betrof een numeriek domein zoals 11.com.
Nieuwe domeinnamen
In het Verenigd Koninkrijk vindt er op dit moment een revolutie plaats op het gebied van domeinen. Vooralsnog moest het land het doen met de extensie .co.uk, maar daar wordt verandering in gebracht. Vanaf nu is het voor de Britten ook mogelijk om het kortere .uk aan te vragen. Op 10 juni begon de intekenperiode voor dit domein en het liep meteen storm. Er werden direct 50.000 registraties genoteerd. Dit geeft wel weer aan dat het land een duidelijke behoefte heeft aan de kortere extensies. De nieuwe domeinmogelijkheid werd dan ook groots gevierd. Speciaal voor de gelegenheid werd er op het vliegveld Londen Heathrow een groot spandoek (maar liefst 3000 vierkante meter) uitgerold met de tekst: ‘Welcometothe.uk.’ Bekijk hier het filmpje en de officiele site van deze actie.
Ondanks dat de traditionele domeinnamen het populairst blijven komen er steeds nieuwe bij. Zo kan je in Nederland naast het .nl domein sinds kort ook kiezen voor domeinen als .expert, .community en .social. Webshosts zoals Strato bieden deze en nog meer van dit soort domeinnamen aan.
Google gaat handelen in domeinen
Nu Google niet meer in de clinch ligt met Apple heeft het weer tijd om zich op andere zaken te richten. De zoekmachinegigant is natuurlijk altijd op de hoogte van de laatste verrichtingen op internet en dat is het ook van de florissante domeinhandel. Daarom start Google met de aan- en verkoop van domeinnamen. Voordat het zover is wordt er eerst een proefperiode uitgevoerd. In deze periode is het alleen mogelijk om op uitnodiging van de dienst gebruik te maken, waarbij Google graag feedback ontvangt ter optimalisatie van het systeem.
Voor de domeindienst heeft Google al overeenkomsten gesloten met vier grote bouwers van websites: Squarespace, Wix, Weebly en Shopify. Daarnaast heeft het maar liefst 102 aanvragen ingediend voor topdomeinen nieuwe stijl, waaronder .prod, .docs, .cloud, .drive en .eat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in