Eerste iPhone werd zeven jaar geleden uitgebracht

Het is vandaag alweer zeven jaar geleden dat Apple de allereerste iPhone uitbracht. Inmiddels wijlen CEO Steve Jobs zei destijds dat het bedrijf de telefoon opnieuw wilde uitvinden. Het apparaat moest de functionaliteit van een breedbeeld iPod met touchbesturing, een revolutionaire telefoon en je moest ermee kunnen internetten. Tijdens de aankondiging in januari daarvoor zei Jobs bij het noemen van deze drie punten dat het niet allemaal verschillende apparaten zijn. Het zou er eentje zijn met al deze functies. “En we noemen het iPhone”. Een terugblik.

De iPhone bestaat nu dus officiëel zeven jaar. Door de jaren heen heeft Apple allerlei nieuwe toestellen uitgebracht. Na de eerste generatie iPhone kwam de iPhone 3G met ondersteuning voor… Jawel, 3G! Bijna een jaar daarna kwam de iPhone 3GS met een snellere processor, betere camera enzovoort. Inmiddels zijn we aanbeland bij de iPhone 5c en iPhone 5s. In september kunnen we weer een nieuwe verwachten.

Wat weten we eigenlijk over de eerste iPhone? Je kunt je vast wel voorstellen dat het toestel nu enorm verouderd is geraakt, maar voor de tijd van de aankondiging en release was de hardware erin juist heel erg spectaculair. Hieronder zie je de specificaties.

  • 3,5 inch LCD-display (480 × 320 pixels HVGA met 163 pixels per inch)
  • 4, 8 of 16 GB aan Flash-geheugen
  • 620 MHz (ondergeklokt naar 412 MHz) Samsung 32-bit RISC ARM (32 KB L1) 1176JZ(F)-S V1.0
  • PowerVR MBX Lite 3D GPU (103 MHz)
  • 128 MB LPDDR DRAM (137 MHz)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n
  • Bluetooth 2.0 + EDR (Cambridge Bluecore4)
  • Quad band GSM/GPRS/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
  • 2 megapixel camera f/2.8 (achter)
De iPhone (eerste generatie) werd standaard geleverd met iPhone OS 1.0 en bleef ondersteund tot en met iPhone OS 3.1.3. Het toestel wordt sinds july 2008 niet meer verkocht. De verkoop van de 4 GB-variant werd al in september 2007 gestaakt.
De afgelopen jaren is de smartphone enorm geëvolueerd. Niet alleen Apple’s eigen iPhone. Want door de populariteit ervan kwamen steeds meer andere fabrikanten op het idee om een totaal nieuwe smartphone uit te brengen. Vóór de iPhone waren er al smartphones, maar die hadden altijd een fysiek toetsenbordje. Dat leek vrij normaal, maar dankzij Steve Jobs heeft bijna iedere ‘slimme telefoon’ nu een touchscreen met een softwarematig toetsenbordje.
Met de iPhone ontketende Apple een revolutie op het gebied van technologie. En dat is nog steeds merkbaar.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in