Hoe CIO’s hun World Cup-zorgen kunnen wegnemen

Wereldwijd zullen bedrijven stappen moeten zetten om er voor te zorgen dat hun bedrijfsnetwerken – en hun productiviteit – niet zullen lijden onder de 2014 FIFA World Cup. Grote sportevenementen kunnen een enorme belasting opleveren voor netwerken en productiviteit als werknemers content naar hun eigen apparatuur streamen, of als zij achter hun bureau wedstrijden bekijken die real-time worden uitgezonden. Volgens onderzoek van Cisco zullen videostreaming en de IP-uitzendingen van de World Cup 4,3 exabyte aan internetverkeer genereren, drie maal zoveel als het totale internetverkeer in Brazilië in één maand. Het internetverkeer dat 60.000 mensen in een stadion en op weg naar een wedstrijd genereren, zal meer zijn dan het internetverkeer van alle 94 miljoen smartphones in Brazilië tijdens een gemiddeld druk uur.

Tijdens de afgelopen World Cup in 2010 zag een internet exchange in Londen een toename van 110% tijdens een kwalificatiewedstrijd van Engeland. Maar sinds die tijd is het technologielandschap drastisch veranderd met mobility, cloud computing en social media platforms. Die zijn zeer populair geworden nu werknemers hun eigen manier van werken kunnen kiezen, hun tablets en smartphones meenemen naar kantoor en toegang hebben tot bestanden in de cloud. Een organisatie heeft zelfs de populariteit van ‘bring your own device’ tussen 2010 en 2014 met 500% explosief zien toenemen. Volgens research van Adobe is het online tv-kijken met een jaarlijkse groei van 246% nu op het hoogste punt ooit. Geen wonder dat IT-medewerkers slapeloze nachten hebben.
Vanzelfsprekend is security de grootste zorg als er gestreamd wordt naar de eigen mobiele apparatuur van werknemers, waardoor mogelijk firewalls omzeild worden en het bedrijfsnetwerk gevaar loopt. CIO’s en IT-managers maken zich ook zorgen over de belasting die de videocontent veroorzaakt op het netwerk. Onderzoek onder Europese senior IT-topmensen wijst uit dat 46% van de ondervraagden aangeeft alle videoapplicaties te blokkeren.
Welke stappen moeten dan gezet worden om ervoor te zorgen dat de infrastructuur hiermee om kan gaan? Marktanalisten zoals Gartner stellen bedrijven voor dat zij een beleid en systemen in stelling brengen om video op het netwerk te beperken of te optimaliseren en back-up verkeer via het WAN en de cloud1 te laten verlopen. Zij adviseren bedrijven om te overwegen internet VPN-verbindingen te gebruiken om kleinere sites te ondersteunen en bevelen aan om het gebruik van het WAN te optimaliseren om het verkeer dat wordt veroorzaakt door het opslaan van video en van back-ups te beperken.
Bedrijven kunnen een netwerk-audit uitvoeren om ervan verzekerd te zijn dat hun netwerken slim en geoptimaliseerd zijn. Zij moeten weten welke applicaties gebruik maken van het netwerk, hoeveel bandbreedte ze opslokken en hoe goed de applicaties presteren. Dat ligt voor de hand, maar het is verrassend hoeveel bedrijven dit nalaten. Recent onderzoek laat zien dat alleen al in de VS bijna 20% van de respondenten niet wist hoeveel applicaties op hun bedrijfsnetwerken draaien. Hetzelfde onderzoek wijst uit dat het meten van de applicatieprestaties gefragmenteerd is en dat het IT-management alleen afgaat op basismetingen, zoals jitter, vertraging en packet loss.
Chris Hazewinkel, Country Manager Netherlands + Nordics van Easynet Global Services: “De FIFA World Cup wordt dit jaar natuurlijk een fantastisch gebeuren, waar fans overal ter wereld naar uitkijken. Geen enkel bedrijf zal dat plezier willen bederven, maar feit is dat IT-teams voor uitdagingen staan waar ze niet eerder mee te maken hebben gehad. Maar bedrijven hebben nu de luxe dat zij real-time informatie over het netwerk kunnen krijgen. Ze kunnen kijken naar de ‘quality of service’ en netwerkgedrag en -apparatuur afstemmen op de exacte verkeersbehoefte. Zij kunnen nauwgezet aandacht besteden aan de Service Level-garanties, idealiter op applicatieniveau in plaats van op netwerkniveau. Tot slot, als zij van plan zijn hun netwerk onder handen te nemen is het verstandig om tegelijk hun beveiligingsoplossingen op te waarderen. Dit kan allemaal niet van het ene moment op het andere, maar misschien moeten we deze World Cup zien als een aansporing om slimmere en veiliger beheerde netwerken te bouwen.”
1)    How Cloud, Mobile and Video Will Increase Enterprise Bandwidth Needs Through 2017, gepubliceerd op 22 maart 2013 door Jean-Claude Delcroix, Ian Keene, Gregor Petri, Neil Rickard en Tina Tian.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in