Intel: geïntegreerde en ‘smart & connected’ apparaten luiden een nieuw computertijdperk in

Intel president Renée James heeft tijdens Computex in Taiwan diverse aankondigingen gedaan rondom tablets en mobiele apparaten. De basis voor deze aankondigingen zijn processors die – dankzij de Wet van Moore – steeds kleiner worden en die tegelijkertijd hogere prestaties bieden bij een lager energieverbruik. Hiermee worden de kansen voor de inzet van Intel-technologie verder vergroot, van infrastructuren tot cloud computing en het Internet of Things, persoonlijke mobiele apparaten en wearables.

“Het onderscheid tussen de verschillende computercategorieën begint steeds meer te vervagen nu een nieuw tijdperk van geïntegreerde computertechnologie aanbreekt. In dit tijdperk worden de fysieke verschijning en het ontwerp minder belangrijk dan de beleving die mogelijk is wanneer alle apparaten zijn verbonden met elkaar en met de cloud”, zegt James. Of het nu gaat om smartphones, ‘smart shirts’, ultradunne 2-in1’s of nieuwe clouddiensten voor intelligente gebouwen, er zijn ongekende kansen voor intelligente, naadloos verbonden en sterk geïntegreerde computersystemen.”
Persoonlijke apparaten in alle vormen en maten
De Wet van Moore is volgens James het fundament voor deze ontwikkeling, waarbij de kosten voor steeds kleinere apparaten worden teruggebracht terwijl ze toch de prestaties en het lage energieverbruik bieden die mensen verwachten.
Intel is vastbesloten om een ruime keuze aan SoC (System-on-Chip) en communicatieoplossingen aan te bieden voor smartphones en tablets, voor uiteenlopende formaten, prijzen en besturingssystemen. Dit jaar worden er wereldwijd 130 nieuwe tablets op basis van Intel-technologie verwacht. Alleen al tijdens Computex worden tientallen nieuwe modellen gelanceerd. Ongeveer 35 procent van alle tablets die zijn gebaseerd op de Intel Atom-processor maakt ook gebruik van de communicatieoplossingen van Intel. Het nieuwe Intel XMM 7260 LTE-Advanced-platform, dat communicatie volgens de LTE ‘category 6’-specificatie ondersteunt (met een maximale snelheid van ruim 300Mbit/seconde), wordt momenteel voor testdoeleinden uitgeleverd aan klanten. Deze nieuwe en snelle mobiele communicatietechnologie zal naar verwachting de komende maanden verschijnen in nieuwe toestellen.
Foxconn-executive Young Liu toonde samen met James tien verschillende tablets op basis van Intel-technologie in verschillende prijscategorieën, die op dit moment beschikbaar zijn of binnenkort op de markt komen. Deze tablets zijn gebaseerd op de Intel Atom-processors (codenaam ‘Bay Trail’ of ‘Clover Trail+’) en in veel gevallen is ook gebruikgemaakt van Intels 3G- of LTE-communicatietechnologie.
James voerde op het podium het eerste mobiele telefoongesprek via een referentiemodel van een smartphone op basis van de dual-core Intel SoFIA 3G-oplossing. Smartphones en tablets op basis van dit eerste geïntegreerde mobiele SoC-platform van Intel worden in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht. In de eerste helft van 2015 zal Intel ook een quad-core SoFIA LTE-oplossing op de markt brengen en vorige week kondigde het bedrijf een strategische overeenkomst aan met fabrikant Rockchip. Dankzij deze overeenkomst zal in de eerste helft van volgend jaar tevens een quad-core SoFIA 3G-oplossing voor instapmodel tablets verschijnen.
Tijdens Computex onthulde Intel 
’s werelds eerste 14nm pc-referentiemodel zonder ventilator. Het betreft een 2-in-1 met een 12,5-inch scherm dat kan worden losgekoppeld van het toetsenbord (een ‘detachable’). Het tablet-deel is slechts 7,2mm dik en weegt 670 gram. Het docking-deel biedt extra koeling voor hogere prestaties. Dit innovatieve ontwerp is gebaseerd op Intels volgende generatie 14nm ‘Broadwell’ processors die specifiek zijn ontwikkeld voor 2-in-1 apparaten en die later dit jaar op de markt zullen komen. Deze Intel Core M-processor is de meest energiezuinige Intel Core-processor in de geschiedenis van het bedrijf(1). De meeste toestellen die gebruik zullen maken van deze chip, hebben naar verwachting geen koelventilator nodig. Hiermee zijn zowel supersnelle tablets als ultradunne laptops mogelijk.
Maar ook voor veeleisende pc-gebruikers kondigde Intel tijden Computex innovaties en hogere prestaties aan. De nieuwe ‘K’-varianten van de 4e generatie Intel Core i7 en i5 processors zijn de eerste die zijn voorzien van vier cores met ieder een kloksnelheid van 4GHz. Deze desktopprocessor, gericht op technologiefans, levert hogere prestaties en biedt nieuwe mogelijkheden voor overklokken (het ‘opvoeren’ van de processor voor de hoogst mogelijke snelheid). In juni wordt gestart met de levering van deze nieuwe processors.
Voor data centers die de hoogste I/O-prestaties vereisen, is er nu de Intel Solid State Drive data Center Family for PCIe. Deze nieuwe SSD-familie biedt zeer hoge prestaties en een zeer hoge betrouwbaarheid voor data centers, bij een lagere TCO. Deze nieuwe drives komen in het derde kwartaal van dit jaar op de markt.
Om het gebruik van computers persoonlijker te maken, is het nodig dat de interactie tussen mensen en computertechnologie natuurlijker en intuïtiever wordt. Intel toonde tijdens Computex de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Intel RealSense-technologie en 3D-camera’s, die ervoor moeten zorgen dat deze technologieën op meer 2-in-1’s, all-in-ones, tablets en andere persoonlijke apparaten beschikbaar komen. Ontwikkelaars kunnen in het derde kwartaal van dit jaar de Intel RealSense software development kit (SDK) 2014 verwachten, waarmee ze natuurlijke en intuïtieve gebruikersinterfaces kunnen bouwen. Om deze ontwikkeling verder te stimuleren, organiseert het bedrijf vanaf het derde kwartaal de Intel RealSense App Challenge 2014, met een prijzengeld van 1 miljoen dollar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in