[I/O] Google kondigt Android ‘L’ aan

Huh? Dutch Tech Blog en Android? Eigenlijk gaat het niet samen, maar als techblogger moet je op z’n minst toch een beetje naar andere besturingssystemen kijken. En vanavond kondigde Google haar volgende versie van Android aan. Het bedrijf noemt het Android ‘L’. Of dit een verkorte versie van ‘Lollipop’ zal zijn waar eerder vandaag over gesproken werd is op dit moment onbekend. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste vernieuwingen.

Android is momenteel het populairste mobiele besturingssysteem, gevolgd door iOS. En dat toont Google graag door net als Apple jaarlijks een grote update uit te brengen. Regelmatig wordt er over en weer geklaagd dat Apple afkijkt van Google’s Android, maar nu blijkt toch weer dat de concurrent hier net zo hard aan meedoet.
Google kondigde een nieuw en frisser uiterlijk aan, genaamd ‘Material’. Fellere kleuren en meer witruimte. De kleur van de balk bovenin wordt nu overgenomen in de statusbalk, er is een nieuw toetsenbord en er zijn 3D-effecten toegevoegd. Tevens is er een nieuw lettertype. Het lijkt gelukkig in geen enkel opzicht op iOS, welke met versie 7 een jaar geleden ook een redesign kreeg. Sterker nog, voornamelijk zijn de kleuren veranderd, terwijl iOS 7 een compleet nieuw uiterlijk kreeg. De belangrijkste knoppen, die zich onderin het scherm bevinden zijn nu versimpeld.
Ook het vergrendelscherm is vernieuwd. Het doet nu sterk denken aan dat van iOS 7 en later. Het is zoals eerder genoemd net als de rest van Android L frisser. En voor het eerst worden meldingen nu ook standaard op het vergendelscherm getoond. Voorheen was dit alleen via een omweg mogelijk. Meldingen zijn nu ook interactief (al is dit in beperkte mate al sinds Android 4.1 mogelijk), dus je kunt gelijk reageren op een melding zodra je deze ontvangt. Als kers op de taart is het vergendelscherm nu gecombineerd met het berichtencentrum
Als je een spelletje zit te spelen of gewoon ergens mee bezig bent dan kun je vanaf Android L ‘drop-down’-meldingen ontvangen [iOS 5]. Opzich niets nieuws, zou je zeggen. Echter, voorheen kreeg je nieuwe meldingen altijd in de statusbalk te zien. Om het volledige bericht te lezen, moest je berichtencentrum openen. Het idee bij Android L is trouwens dat het besturingssysteem het herkent wanneer je alleen een drop-down melding wilt ontvangen. Wil je helemaal niet gestoord worden, dan is er Do Not Disturb [iOS 6].
Ook multitasking is in Android L op de schop gegaan. Waar je voorheen altijd een horizontaal menu had met de laatste staat van functioneren van een app (als een soort screenshot) is dat nu een carrousel geworden. The Verge zei al dat het er mooi uitziet en dat kan ik zelf niet ontkennen. Maar is het wel zo efficiënt? Het is aan de Android-gebruiker om daarover te oordelen. Het doet in elk geval denken aan de tabweergave van Safari in iOS 7. Android L geeft overigens voortaan ook alle Chrome-tabbladen als aparte ‘apps’ weer, voor snellere toegang tot je geopende websites.
Chrome krijgt eveneens een hoop vernieuwingen. Zoekresultaten sluiten nu aan bij het design van Android L. Er komen ook meer visuele veranderingen, die ervoor moeten zorgen dat Google in de webbrowser meer aanvoelt als een ‘native’ onderdeel van Android. Dat is tenminste het idee hierachter.
Google kondigde nog een hoop andere features aan. Ook ontwikkelaars kunnen aan de slag met nieuwe speeltjes. Zo krijgt Android officiëel ondersteuning voor 64-bit. Het besturingssysteem zal exclusief draaien op ART (Android Runtime), welke met Android KitKat al was geïntroduceerd. Volgens Google’s eigen Dave Burke is ART twee keer zo snel als Dalvik runtime. Dit zou betekenen dat het geheugen beter beheerd kan worden en efficiënt gebruik van resources. Er komt tevens een toevoeging op een Android Expansion Pack die voor betere graphics in games moet gaan zorgen. Vooral met nieuwe processors zoals de Nvidia Tegra K1 zal dit erg positief uit gaan pakken. Tijdens de keynote werd ook verteld dat Android L met een verbeterde batterijduur komt. En de beveiliging moest nodig beter, zo vond Google zelf waarschijnlijk. Die is met Android L aangescherpt, dankzij oplossingen als bescherming tegen malware, beveiligingspatches via Play Services enzovoort.
Tot zover de belangrijkste vernieuwingen in Android L. De nieuwe versie wordt in het najaar uitgebracht aan de consument. Google stelt vandaag nog de ontwikkelaarspreview beschikbaar.
Foto’s via The Verge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in