iOS 8 uitgelicht: camera

Apple kondigde gisteren iOS 8 aan met spiksplinternieuwe functies. Vanwege de grote schaal aan vernieuwingen lukt het nooit om alles aan te kondigen. Daardoor blijven veel features in eerste instantie onontdekt. Dat brengt wel voordelen met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld extra veel om uit te zoeken. De camera-app heeft in iOS 8 twee vernieuwingen gekregen: een time-lapse modus en een timer.

De camera van de iPhone wordt aangeprezen om zijn kwaliteit. Sommige smartphones hebben tegenwoordig een 12 megapixel-camera of zelfs meer dan 20 megapixel-camera. Terwijl de foto’s er uiteindelijk toch lang niet zo professioneel uitzien als op de iPhone. Ook dankzij innovaties op het gebied van software weet Apple met kop boven de concurrentie uit te steken. In iOS 7 kwam er bijvoorbeeld een extra mogelijkheid om vierkante foto’s te maken en filters toe te passen. Op de iPhone 5s is er zelfs een burstmodus en slow-motion voor video in 720p HD-kwaliteit. Met iOS 8 wilde men zich nog verder bewijzen. En dat doet Apple door een paar nieuwe functies toe te voegen aan de camera-app.
Time-lapse
Wie bekend is met fotografie en video weet wat time-lapse inhoudt. Je kunt dan filmpjes schieten en die worden versneld afgespeeld. Dat is ook de bedoeling van deze functie op de iPhone. Maar dan zo eenvoudig als maar kan. Bij professionele apps zul je altijd meer opties krijgen, wat het hele idee van ‘effe een time-lapse schieten’ omvergooit. De modus in iOS 8 is dan ook gebouwd op het gemak. Wanneer je naar Time-lapse gaat in de Camera-app, hoef je maar op de rode knop te tikken. Ben je klaar dan tik je op het rode vierkantje en je video is gemaakt. Hij is al versneld, dus je hoeft niets meer te doen hiervoor. Simpel toch? Om je te demonstreren hoe het resultaat is van zo’n filmpje heb ik er eentje gemaakt. Deze is wel heel erg kort met slechts 3 seconden. Dankzij de time-lapse functie zie je echter wat je normaal in een minuut tijd zou zien. Dit bespaart een hoop ruimte op je toestel.

Timer
Je hebt vast weleens een groepsfoto gemaakt waarbij je zelf natuurlijk ook op de foto wilt. Meestal gebruik je dan een third-party applicatie en een statief om je iPhone of iPad op te zetten. Of je gebruikt voor nóg professionelere foto’s een DSLR-camera. Wat nog altijd mistte op de iPhone is een timer. Dankzij deze functie kun je een tijdklokje instellen. Zodra je dan op de fotoknop tikt wordt er nadat de tijd verstreken is automatisch een foto gemaakt. Je kunt kiezen uit 3 seconden en 10 seconden. Terwijl de timer loopt zal de iPhone flitsen tot kort voor de foto gemaakt wordt.

De timer werkt in combinatie met zowel de standaard foto-modus als met de vierkante fotomodus.

Controle over scherpstellen en belichting
Ooit gehoord van AE/AF-vergrendeling? Dit is een functie binnen iOS, welke al een aantal jaren bestaat, waarmee je middels een tik op het scherm een bepaald gedeelte van een foto kunt scherpstellen en belichten. Dit is iets wat de camera van je iPhone ook zelf kan, maar sommigen vinden het prettiger om hier zelf controle over te hebben. Toch valt die controle nog erg tegen. Tot nu. Met iOS 8 krijgen gebruikers in de camera-app bij het tikken op het scherm een schuifbalkje te zien waarmee je zelf kunt instellen in welke mate alles scherpgesteld en belicht moet worden. Op die manier zal je foto er nog meer naar wens uit gaan zien.

Je hoeft alleen je vinger op het zonnetje te houden en deze naar boven of beneden te slepen. Het resultaat zie je meteen.

Tot zover de camera-app van iOS 8. Ook de foto’s-app heeft een flinke update gekregen, daar gaan we het later uiteraard nog over hebben. Houd de blog alvast in de gaten voor meer artikelen over uitgelichte features in iOS 8.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in