iOS 8 uitgelicht: kleine wijzigingen in de standaard apps

We hebben nu alweer een aantal interessante ‘uitgelicht’-artikelen over iOS 8 gehad, maar op dit moment is in de eerste bèta helaas niet alles uit te proberen. Zo lijken voor Nederland de vernieuwingen in Spotlight en nog eentje uit Safari niet te werken, wat wellicht in een latere bèta zal veranderen. En QuickType is helaas ook in een beperkt aantal landen beschikbaar, al was dat al wel bekend. Gelukkig is er nog heel wat nieuws in iOS 8 te vinden en wel in enkele van de voorgeïnstalleerde applicaties van Apple. Vandaag gaan we de apps ‘Weer’, ‘Agenda’ en ‘Notities’ bekijken.

Weer
Deze applicatie kreeg met iOS 7 vorig jaar al een enorme metamorfose. Bij de presentatie prees Senior Vice President van Software Engineering Craig Federighi de app vanwege het ‘edge-to-edge’-design. Ofwel, een design waarbij het volledige scherm wordt benut. Dankzij een animatie-effect dat je op je hele scherm ziet voegt het ook een hoop extra sfeer toe. Met iOS 8 heeft Apple wat veranderingen gedaan voor nog meer informatie over het weer. Waar je voorheen slechts een paar dagen vooruit kon kijken kan dat nu maar liefst negen dagen. Daarnaast kun je nu langer vooruit kijken op specifiekere informatie, zoals de regenkans. Hiervoor ging dat maximaal 12 uur, nu 24 uur. 
Je kon ook vanaf iOS 7 wanneer je op de temperatuur tikte informatie zien over wanneer de zon opkomt of ondergaat, wat de regenkans op een hele dag is, de windsnelheid enzovoort. Met iOS 8 is dit gedeelte iets uitgebreid met de UV-index, het zicht en de neerslag in cm. Tevens kun je vanuit de app hetzelfde zien als wat je in het berichtencentrum ziet bij ‘Vandaag’: in één of een paar zinnen samengevat wat het weer voor vandaag wordt. Deze vernieuwingen zijn allemaal te vinden door naar beneden te slepen.
Oh, en Apple heeft Yahoo Weather nu in de ban gedaan wat betreft de weerinformatie. In plaats daarvan krijg je deze gegevens voortaan van The Weather Channel. Wellicht niet zo bijzonder om te weten, maar je kunt van mij aannemen dat het toch wat betrouwbaarder is dan Yahoo.
Agenda
Ook de Agenda-app kreeg in iOS 7 een nieuw uiterlijk en wat interessante vernieuwingen. Met iOS 8 wordt de app nog verder uitgebreidt. Zo kun je nu een exacte locatie geven. Voorheen zou je intikken ‘Werk’, ‘Thuis’, ‘School’ of iets dergelijks. Maar als je zeker wilt zijn dat je ergens op tijd bent dan moet de applicatie ook weten waar je precies moet zijn. En dat gaat ook gebeuren. Tik op ‘Locatie’ en zoek de juiste locatie op. Je kunt nu ook zelf een reistijd kiezen, zoals in OSX Mavericks al mogelijk was. Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden die dan helpen te zorgen dat je op tijd ergens aankomt. Maar als je al een exacte locatie hebt gegeven, dan is dit niet nodig. Want dan doet Agenda dat werk voor jou.
Ook de frequentie kan voortaan meer naar eigen voorkeur worden aangepast. Je kon altijd al kiezen hoe vaak een activiteit herhaald moet worden, zoals iedere dag, iedere week enzovoort. Met iOS 8 kun je bijvoorbeeld aangeven of je iedere eerste dinsdag ergens aan herinnerd wilt worden. Of op specifieke dagen, zoals op maandag, woensdag en vrijdag. Helemaal naar je eigen wens dus.
Tot slot heeft Apple een optie toegevoegd waardoor je weeknummers kunt toevoegen aan Agenda. Dit was via een omweg ook al mogelijk, maar nu het ingebakken zit is het met een simpele tik toe te passen.
Notities
Dan een applicatie die tot nu toe eigenlijk bijna altijd vrij is geweest van spectaculaire updates: Notities. Het grootste gemis was altijd al dat er geen opties zijn om tekst vetgedrukt, schuingedrukt te maken of te onderstrepen. Evenmin voor het invoegen van een afbeelding. In iOS 8 worden al deze opties eindelijk toegevoegd. Als je tekst wilt bewerken, dubbeltik op het woord en als het om een zin gaat sleep het blauwe bolletje dan zover totdat je je tekst geselecteerd hebt. Tik dan op ‘BIU‘. Je krijgt dan de opties die je op de screenshot ziet links. Voor het invoegen van een foto tik je gewoon ergens op het scherm en kies vervolgens ‘Voeg foto in’, kies de foto die je wilt en tik tot slot op ‘Kies’. Simpeler kan niet.
Met andere woorden, Apple heeft alvast een mooie stap gemaakt door de vernieuwingen toe te passen, zeker na zoveel tijd die nodig was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in