iOS 8 uitgelicht: mail

Met inmiddels drie artikelen over uitgelichte vernieuwingen in iOS 8 gaan we nog flink door. Ook de Mail-applicatie heeft een update gekregen namelijk. Deze app wordt eigenlijk met iedere ‘major’-update wel volgestopt met interessante nieuwe features. In iOS 5 voegde Apple onder andere de opties toe om tekst vet te drukken, schuin te drukken en te onderstrepen. In iOS 6 werd toevoegen van foto’s en video’s eenvoudiger gemaakt. En met iOS 7 kreeg de applicatie een compleet nieuw uiterlijk. iOS 8 is geen uitzondering voor Apple.

Om te beginnen zal multitasking in mail een feit worden. Voorheen was het zo dat als je bezig was met het schrijven een mailtje en een andere nodig had omdat er iets in stond wat je wilt overnemen, je het mailtje waarmee je begon opnieuw moest opstellen. Dat was erg lastig. Dat is nu veranderd. Voortaan wanneer je bezig bent met een mailtje, verschijnt er een soort ‘layer’ bovenop de normale weergave. Op de iPad was dit al het geval, maar nu is dit ook op de iPhone. Door vanaf de titelbalk bovenaan naar beneden te slepen wordt je mail onderaan vastgepind. Zo kun je er makkelijk weer bij als je bijvoorbeel even iets moest kopiëren.
Deze feature werkt in combinatie met meerdere mails. Heb je meer dan één mail vastgepind, dan verschijnen ze allemaal in zo’n tabview net als in Safari wanneer je op één van deze mails tikt. Verwijderen gaat net zo makkelijk als in Safari trouwens: sleep ze gewoon weg. Classy toch?
 Links: meerdere mails ‘vastgepind’ | Rechts: tabview in Mail (demo mails)
Mail is met iOS 8 nog slimmer geworden. Het was al best lang mogelijk om simpel een adres, agenda-activiteit of contact toe te voegen vanuit een mailtje, maar dat is nu nog beter geworden. Wanneer je gemaild wordt over bijvoorbeeld een reservering, of je krijgt er eentje van iemand die nog niet in je contacten staat, dan verschijnt er bovenin een soort melding. Deze werken een beetje zoals de nieuwe interactieve notificaties; je kunt ervoor kiezen of je een agenda-activiteit of contact wilt toevoegen of je tikt op ‘Negeer’ als je er niets mee wilt doen. In de eerste bèta lijkt de feature niet te werken, althans niet voor mij. Vandaar een screenshot vanaf Apple’s informatiepagina over iOS 8.
Ook nieuw in Mail voor iOS 8 zijn de veegbewegingen. Niets nieuws, zou je denken. En dat klopt toch wel deels. Want je kunt al vanaf het begin met een simpele veegbeweging de ‘Verwijder’-knop krijgen om een mailtje te verwijderen bijvoorbeeld. Maar met de nieuwe iOS-versie zal verwijderen en markeren als ongelezen van mails makkelijker en leuker worden. Met één snelle en lange veegbeweging naar links verwijder je een mail, en met een snelle en lange veegbeweging naar rechts markeer je een mail als ongelezen.
Als je net zo lang veegt naar links dat je net niet één lange rode balk voor Prullenmand te zien krijgt, zie je wat je in de screenshot hiernaast ook ziet: ‘Meer’, ‘Markeer’ en ‘Prullenmand.
Sommigen gebruiken ‘Markeer als (on)gelezen’ eigenlijk nooit, maar markeren wel vaak mails. Ook hier is een remedie voor. Je kunt de optie die je krijgt bij het vegen naar rechts wijzigen als je wilt. Ga naar Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Linker triage-opties en kies uit de twee mogelijkheden: Stel in als gelezen of ongelezen óf Schakel markering in of uit. Uiteraard zijn beide opties altijd beschikbaar, maar sommigen vinden het fijner om één van deze twee juist gelijk te kunnen kiezen. Je bent er slechts een veegbeweging van af, sneller kan niet.

Tot zover de grootste vernieuwingen voor Mail in iOS 8. We sluiten natuurlijk weer af met een paar screenshots van de bovengenoemde features.
Links: Snelle en lange veegbeweging naar links om helemaal te verwijderen
Rechts: veegbeweging naar links in berichtencentrum voor snelle opties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in