Een paar weken geleden schreef ik nog over hoe je de permissies per app kunt wijzigen, maar met iOS 8 zijn er een relatief aantal wijzigingen gedaan. Reden genoeg dus om een herziene versie van het artikel te schrijven. Met iOS 8 krijgt de gebruiker weer wat meer controle over zijn/haar privacy en daar worden we natuurlijk allemaal heel erg blij van. Want juist anno 2014 is dat een ‘hot topic’.
Wat niet veranderd is, is de locatie van de bekende privacy-instellingen. Deze bevindt zich nog steeds op het hoofdscherm van Instellingen. Wel veranderd is de mogelijkheid aan instellingen. Voortaan kun je permissie voor het gebruik van de camera ook zelf bepalen. Met andere woorden, vanaf iOS 8 kun je bepalen of een app gebruik mag maken van je locatie, contacten, agenda’s, herinneringen, foto’s, delen via Bluetooth, microfoon en dus ook je camera.
Bij locatievoorzieningen kon je altijd al kiezen of een app ‘altijd’ of ‘nooit’ gebruik mag maken van je locatie. Maar wat nou als ik wil dat een app alleen m’n locatie mag weten als deze opgestart is. Dus niet op de achtergrond, want dat slurpt ook een hoop van je accu. Met iOS 8 kun je nu bij sommige apps aangeven of deze je locatie mogen opvragen ‘bij gebruik van app’. Tik op de app om de opties te krijgen. Apps die nooit op de achtergrond je locatie gebruiken hebben alleen de opties ‘Altijd’ en ‘Nooit’.
Bij systeemfuncties die je locatie op kunnen vragen is ook wat meer toegevoegd, vanwege nieuwe functies in iOS 8. Zoals ‘Deel mijn locatie’, ‘Meldingen op locatiebasis’ (bijvoorbeeld als je de Albert Heijn-app gebruikt en dicht bij één van de filialen staat) en ‘Spotlight-suggesties’.
Om het nog wat eenvoudiger te maken om die privacy-instellingen per app terug te vinden zijn deze voortaan weergegeven op het hoofdscherm van Instellingen. Voordeel hiervan is dat alles wat beter geordend is. Normaal zou je als je bijvoorbeeld de berichtgeving voor WhatsApp, eveneens de permissies per app, verversen op achtergrond én gebruik van mobiele data wilt veranderen op een hoop verschillende plekken moeten zijn. Dat is erg omslachtig. Nu staan al die instellingen per app verzameld op één plek, wat een stuk fijner is.