iOS 8 uitgelicht: QuickType

Dat het toetsenbord van een smartphone één van de belangrijkste onderdelen is weten we inmiddels wel. En het is natuurlijk ook erg logisch. Al zijn er tegenwoordig wel alternatieven, zoals een spraakassistent. Het probleem is echter dat tegen je telefoon praten nog niet populair genoeg is om in het openbaar te doen. In de VS misschien wel, maar in ons eigen land wordt nog steeds geen ondersteuning geboden voor Siri. Wel is men hard aan het werk om dit mogelijk te maken. Tot die tijd houden we ons even bezig met toetsenbordjes. Met iOS 8 introduceerde Apple QuickType, waarmee typen nog sneller moet gaan. Ook al is en komt er voorlopig geen ondersteuning voor Nederlands, op het eerste gezicht lijkt het alsnog erg handig.

QuickType moet de manier waarop je typt compleet gaan veranderen, aldus Apple. Dankzij ‘predictive word typing’, of voorspellende tekst genoemd in het Nederlands, wordt vooraf al voorspeld wat je waarschijnlijk wilt zeggen. Je krijgt suggesties te zien die bovenaan het toetsenbord worden weergegeven. Je ziet steeds drie mogelijkheden. Door op het woord te tikken waar je naar zoekt bespaar je het typen ervan. De functie werkt heel slim: het kijkt naar wat er is gezegd en waar je op reageert. Het herkent zelfs het verschil tussen een formeel en informeel gesprek.
Als iemand je een bericht stuurt met twee keuzes krijg je deze met QuickType te zien. Als geen van beide je leuk lijkt, dan kies je gewoon voor ‘Not sure’. Ook bij het schrijven van berichten op social media helpt QuickType je met het sneller typen. Tik je iets als ‘It’s a … ‘ dan krijg je al ‘great’, ‘good’ en ‘little’. Welke keuze je ook maakt, QuickType komt gelijk weer met nieuwe suggesties. Het blijft dus nadenken over wat je wilt zeggen. Mocht geen van de suggesties aansluiten bij wat je daadwerkelijk wilt zeggen dan typ je het zelf gewoon. Het nieuwe slimme toetsenbord leert, net als spraakassistent Siri van de manier waarop je communiceert. Dus als je, vanwege het gebrek aan goede suggesties steeds zelf woorden intypt, dan neemt QuickType dit over.

Zoals je ziet zal QuickType soms één woord, maar soms ook twee woorden tegelijk voorstellen. Het zijn vooral werkwoorden, zelfstandige naamwoorden en bijvoegelijke naamwoorden. Echter werkt het ook als een soort vervanger voor autocorrectie. Sterker nog, om QuickType te kunnen gebruiken moet je die functie ingeschakeld hebben staan. Suggesties om woorden te corrigeren vanwege een foutje worden in dezelfde balk weergegeven als die van de voorspellende tekst. Dit werkt wel met Nederlandse tekst, opvallend genoeg. En natuurlijk moet je een toetsenbord gebruiken dat ondersteund wordt, zoals Engels.
Tegelijkertijd zal iOS 8 ook ondersteuning gaan bieden voor third-party toetsenborden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld Swype als vervanger gebruiken. Ontwikkelaars zijn momenteel bezig met de ontwikkeling ervan. Voor het testen van sommige van deze toetsenborden kun je je al aanmelden. Het werkt uiteraard in combinatie met ‘predictive word typing’.
Hoewel ik QuickType alleen in het Engels heb kunnen testen, in verband met het eerder genoemde gebrek aan ondersteuning voor Nederlands werkt het toch zeer goed. De iPhone 4s pakt de suggesties heel snel op, het voelt totaal niet traag aan. Ik zie QuickType ook als één van de ‘core features’ van iOS 8.
Wil je de nieuwe functie zelf uitproberen en gebruik je momenteel iOS 8 bèta? Je activeert QuickType door bij Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden een ondersteunde keyboard toe te voegen, één van de volgende:
 • Engels (geoptimaliseerd voor de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië)
 • Frans
 • Duits
 • Italiaans
 • Portugees (geoptimaliseerd voor Brazilië)
 • Spaans
 • Thai
Schakel vervolgens een pagina terug ‘Autocorrectie’ in. Zodra je dan een app opent zoals Berichten, Notities, Mail, Safari enzovoort krijg je een grijs balkje boven het toetsenbord te zien. Dit werkt niet bij bijvoorbeeld Spotlight, de adresbalk van Safari of iets dergelijks.
Hoewel het onduidelijk is of de nieuwe features onze taal binnenkort nog gaan ondersteunen. Toch is de kans wel groter dan bij Siri, omdat hiervoor audio moet worden ingesproken. QuickType vereist wat dat betreft veel minder. Misschien dus dat het alsnog in iOS 8.1 beschikbaar komt? Of in iOS 9? We houden alle mogelijkheden open.

8 REACTIES

  • Nog steeds niet in iOS? Het is nu juist met iOS 8 één van de grotere vernieuwingen. Als je bedoelt dat het nog geen ondersteuning voor Nederlands biedt: dat komt waarschijnlijk doordat Nederland simpelweg een te kleine afzetmarkt voor Apple is om dit soort toepassingen voor uit te breiden naar onze taal.

  • Je hebt het duidelijk gemist, want de functie is afgelopen september beschikbaar gekomen (als onderdeel van iOS 8 uiteraard). Helaas nog geen ondersteuning voor onze eigen taal, maar door de komst van toetsenborden van derden is een dergelijke functie wel mogelijk.

   Waarschijnlijk komt Nederlandse ondersteuning voor QuickType alsnog met iOS 9. Maar dat zien we dan wel.

 1. Helaas …. intussen is iOS 9 uit en nog steeds geen NL Quick Type. Alsof Apple niet genoeg poen heeft om dat in alle talen te laten ontwikkelen. Ik ben al 25 jaar een grote fan van Apple, maar dit is echt belachelijk. Vind je ook niet?

  • Het is inderdaad vreemd dat Apple met zoveel geld niet sneller ondersteuning kan bieden voor nieuwe talen. Met Siri duurde het ook al lang, al had dat ermee te maken dat ze er speciale mensen uit de betreffende landen moesten inhuren. QuickType is wat dat betreft eenvoudiger te implementeren, ongeacht de taal.

   Ik verwacht dat Apple echt niet vergeet dat ze nog flink aan de bak moeten met die functionaliteit. Het duurt gewoon wat langer, maar het komt ongetwijfeld. 😉

 2. Nou Tom … intussen zijn we een jaar verder … heb jij er nog fiducie in? Ikke niet echt. Apple is de laatste jaren sowieso vreemd bezig, net zoals nu met de mini-jack in de iPhone 7 en onbetaalbare draadloze dopjes (die je dus geheid gaat verliezen). En dat dat Quick Type er nog steeds niet is … heel erg vreemd. Die functie zit al jaren en jaren gewoon op elke Android, ook in het Nederlands.

 3. Net een Iphone gekocht. Had ik geweten dat er niet eens een nederlands woordeboek in zit had ik er zoveel geld niet aan gegeven. Vraag me af wat de hype is met dat apple gedoe. Alleen maar dat veronderstel ik: hype

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in