iOS 8 uitgelicht: Siri

Toen de iPhone 4S werd aangekondigd, waar ik momenteel over beschik, was er één feature die de show stal: Siri. Apple wilde de manier veranderen waarop we communiceren met smartphones. De spraakassistent kreeg in de afgelopen paar jaar een hoop updates, hoewel ondersteuning voor Nederlands nog steeds niet toegevoegd is. Maar goed, qua features is en blijft Siri nog altijd de beste spraakassistent en met iOS 8 kon Apple natuurlijk niet achterblijven.

In iOS 8 is Siri voorzien van meer mogelijkheden. Zo kan het voortaan muzieknummers herkennen dankzij Shazam-integratie. Ook kun je voortaan, ondanks dat er vooralsnog niets bekend is over ondersteuning voor Siri in het Nederlands, dicteren in deze taal. En dankzij een simpel commando kun je de spraakassistent starten zonder daarvoor de thuisknop ingedrukt te moeten houden.

Shazam-integratie
We beginnen uiteraard met de Shazam-integratie. Het is je vast weleens overkomen dat je ergens bent en een liedje hoort die je wel erg leuk vind. Het probleem: hoe heet het liedje??? Dankzij integratie met Shazam kun je het Siri voortaan op laten zoeken. En maak je je geen zorgen over dat je in het openbaar moet zeggen “What’s this song called?”, want ook wanneer je Siri gewoon opstart middels de thuisknop zoekt het al naar het juiste nummer. Je hoeft dus niets te vragen. Dat scheelt weer, toch? Uiteraard kun je herkende nummers direct aanschaffen via iTunes. Beschik je over de Shazam-app dan kun je het resultaat hierin laden.


“Hey, Siri”
Maar wat als ik in de auto zit? Of m’n iPhone ligt op de lader vijf meter verderop. Het is teveel moeite om Siri te starten met behulp van de thuisknop. En in de auto is het natuurlijk erg gevaarlijk. In iOS 6 introduceerde Apple Eyes Free waarmee Siri met een knopje op het stuur kan worden gestart. En met iOS 7 kwam er zelfs CarPlay bij, wat nog geavanceerder is. Maar het moet simpeler kunnen, toch? En het bestaat eigenlijk al langer op Android. Vanaf iOS 8 kun je, wanneer je iPhone aan de lader ligt, het commando “Hey, Siri” gebruiken om de spraakassistent te starten. Stel, je wilt op afstand het weer kunnen opvragen, dan zeg je bijvoorbeeld “Hey Siri. What’s the weather like today?”, simpel. Een kind kan de was doen.

Wel is er één beperking: de iPhone moet echt aan de lader liggen. Dus wanneer je hem in je handpalm hebt kun je niet zeggen “Hey, Siri”. Je zult in dit geval nog steeds de thuisknop ingedrukt moeten houden. Er is echter een kans dat dit in een latere bèta nog wordt veranderd.


Streaming voice recognition
Ook nieuw in Siri met iOS 8 is dat tijdens het praten je woorden al worden overgenomen en getoond op het scherm. Apple noemde het tijdens de presentatie ook wel ‘streaming voice recognition’. Je stem wordt dan als het ware gestreamd. Voorheen moest je altijd wachten tot je klaar was met praten. Met iOS 7.1 werd al een optie toegevoegd waarbij je de thuisknop ingedrukt moet houden tot je klaar bent met praten, om te voorkomen dat Siri voordat je klaar bent al begint met het zoeken naar een response. In iOS 8 krijg je wat meer inzicht in wat je zegt, zodat je meteen weet of je eventueel moet corrigeren. Want dat is lang mogelijk.

Dicteren in het Nederlands
En dan is er nog dicteren in het Nederlands. Één van de andere langverwachte zaken voor Siri in onze taal. Toch merk je dat Apple er veel moeite in heeft gestoken om het goed te laten werken, want het neemt je tekst prima op. Af en toe wordt een woordje niet goed begrepen, maar dan verander je dat gewoon. En cijfers worden overgenomen als woorden. Dicteren is vooral makkelijk als je een mailtje moet schrijven. Dicteren vanuit Siri is helaas niet mogelijk in het Nederlands. Alleen dat is al erg jammer, maar wellicht komt het nog in een latere beta óf bij de publieke release in de herfst.

Overigens was het al wel sinds iOS 4 mogelijk om stembediening te gebruiken voor basiszaken, zoals het afspelen van muziek of om iemand te bellen.

Tot zover deze iOS 8 uitgelicht over spraakassistent Siri. We waren helaas niet in staat om screenshots van de vernieuwingen te maken, behalve voor dicteren en waar je kunt kiezen of je stemactivering middels het commando “Hey Siri” kunt in- of uitschakelen. Zodra in een latere bèta maken van screenshots in Siri weer mogelijk is worden deze in dit onderwerp geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in