iPhone 4s met iOS 8, werkt dat nog goed?

Vorig jaar schreef ik een maand na de aankondiging van iOS 7 hoe de performance van de – toen nog in bèta – update is op de iPhone 4. Vooral omdat het de laatste grote update zou gaan worden voor het inmiddels bijna vier jaar oude toestel was men erg interessant naar of het beestje iOS 7 nog wel aankan. Helaas bleek dat de iPhone 4 enorm veel moeite had om alles bij te benen. Omdat de iPhone 4s nu waarschijnlijk ook aan zijn einde zal komen met iOS 8 besloot ik te kijken naar de performance met deze update.

Allereerst is het belangrijk om in acht te nemen dat iOS 8 visueel weinig veranderingen met zich meebrengt. Het zijn vooral nieuwe features, en een paar visuele ’tweaks’. Het gebruik van een bèta, vooral de eerste, brengt risico’s met zich mee, zoals crashende applicaties, trage animaties en meer. Vooral omdat het mijn vaste iPhone is en ik niet zoals vorig jaar nog een iPod touch heb. Met andere woorden, als iets niet werkt dan is het simpelweg pech hebben.

Ook met iOS 8 is het wel duidelijk dat er veel problemen op te lossen zijn. WhatsApp crasht regelmatig bij het openen van bepaalde chats, Instellingen crasht bijna iedere keer wanneer ik de app een keer open, verlaat en vervolgens weer open, het uploaden van een filmpje vanuit de Foto’s-app naar YouTube laat de app crashen en noem maar op. Dit is echt een kleine greep uit de problemen die ik tot nu toe al tegen gekomen ben in de bèta.
Echter, iOS 8 is duidelijk erg vloeiend op de iPhone 4s. Het voelt over het algemeen aan als met iOS 7.1(.1). Omdat Apple in de nieuwe versie ervoor heeft gezorgd dat het multitaskingscherm een kortere animatie heeft voelt ook het openen en sluiten hiervan sneller en vloeiender aan. Wel met een hapering erbij, maar het blijft natuurlijk een ontwikkelaarsversie. Het is nog de eerste ook, dus dan zijn dergelijke bugs onvermijdelijk.
We krijgen de komende tijd nog een reeks aan bèta’s, dus de ergste problemen zullen ongetwijfeld worden opgelost. Ik ben er dan ook zeker van dat de iPhone 4s zonder al teveel problemen iOS 8 zal kunnen draaien. In een artikel van afgelopen maandag schreef ik al waarom de iPhone 4 geen iOS 8 meer krijgt en de iPhone 4s wel. Het verschil is een stuk groter dan je denkt. Wat ik in dat artikel niet vertelde is dat de iPhone 4s een GPU heeft dat maar liefst zeven keer beter is ten opzichte van die van de iPhone 4. Dat is de reden dat het toestel iOS 7 vanaf de publieke release eigenlijk nog redelijk stabiel was, ondanks de vele visuele veranderingen. Het blur en de animaties dat zich over het hele OS bevinden vragen best veel grafische rekenkracht, en dankzij de goede GPU van de iPhone 4s lukt dat nog prima. Zeker sinds de release van iOS 7.1.
Dat brengt ons terug bij de vraag: hoe zal de iPhone 4s het gaan doen met iOS 8 bij de uiteindelijke release in de herfst? Simpel, het toestel zal hoogstwaarschijnlijk net zo vloeiend werken als met iOS 7.1. Toch is het aan te raden om alvast te sparen voor een nieuwere iPhone, zoals de 5s of de volgende. Deze zal in de herfst worden aangekondigd naar verwachting. Ga niet voor een iPhone 5c, want die zal met iOS 9 mogelijk ook aan zijn einde zijn. Een relatief nieuw toestel dat toch al vrij snel z’n ondersteuning verliest, doordat het over dezelfde hardware beschikt als de iPhone 5, welke een jaartje ouder is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in