Onderzoek McAfee: Nederlandse voetballers totaal ongevaarlijk

Slecht nieuws voor voetbalminnend Nederland: volgens McAfee, onderdeel van Intel Security, hoeft er tijdens het wereldkampioenschap voetbal niemand écht bang te zijn voor onze jongens. Maar schijn bedriegt, want we hebben het hier over de McAfee ‘Red Card Club’, een elftal dat bestaat uit de ‘malwaregevaarlijkste’ voetballers ter wereld. In dit illustere gezelschap komt geen enkele Nederlander voor, hooguit een Belg.

Portugals Cristiano Ronaldo blijft zijn Argentijnse aartsrivaal Lionel Messi maar nét voor als ’s werelds meest risicovolle voetballer op het wereldwijde web. Volgens onderzoek van McAfee, onderdeel van Intel Security, is het de hevige strijd tussen de twee grootste spelers ter wereld die hen aan de top van de ‘Red Card Club’ heeft gebracht. Spanjaard Iker Cassillas, Braziliaan Neymar en Karim Ziani uit Algerije volgen Messi en Ronaldo op de voet.
Het dichtst bij huis vinden we de Belg Eden Hazard op nummer 10. De ‘gevaarlijkste’ Nederlander, Arjen Robben, zou ergens onderaan het reserve-elftal van het reserve-elftal bungelen: de onderzoekers van McAfee plaatsen hem op positie 33 in de ranglijst. Klaas-Jan Huntelaar volgt op de 45ste plaats, Robin van Persie op nummer 47.
In de aanloop naar het WK voetbal is de grote belangstelling voor ’s werelds populairste sport de drijfveer voor cybercriminelen om onoplettende consumenten naar hun websites te lokken, afgeladen met malware, kwaadaardige programmatuur die de computers van bezoekers infecteert en wachtwoorden en persoonlijke informatie buitmaakt. De onderzoekers hebben McAfee SiteAdvisor gebruikt om te bepalen hoe gevaarlijk websites zijn die bij een zoekopdracht naar een bepaalde voetballer naar voren komen, wat een risicopercentage per voetballer oplevert.
Websurfende voetbalfans lopen het grootste risico op sites waar ze screensavers of video’s waarin sterspelers hun voetbalkunsten demonstreren kunnen downloaden. Een zoekopdracht naar Cristiano Ronaldo geeft een kleine 3,8 procent kans om terecht te komen op een website vol onlinebedreigingen zoals spyware, adware, spam, phishing, virussen en andere ellende.
Alleen de elf voetballers met het hoogste risicopercentage zijn goed voor een lidmaatschap van de McAfee ‘Red Card Club’. Dit elftal van twijfelachtige eer ziet er zo uit:
‘Red Card’ Club Ranglijst
Speler
Team
Risico- %
1
Cristiano Ronaldo
Portugal
3,76 %
2
Lionel Messi
Argentinië
3,72 %
3
Iker Casillas
Spanje
3,34 %
4
Neymar
Brazilië
3,14 %
5
Karim Ziani
Algerije
3,00 %
6
Karim Benzema
Frankrijk
2,97 %
7
Paulinho
Brazilië
2,81 %
8
Edinson Cavani
Uruguay
2,67 %
9
Fernando Torres
Spanje
2,65 %
10
Eden Hazard
België
2,50 %
11
Gerard Piqué
Spanje
2,45 %
“Zie de McAfee ‘Red Card Club’ als een waarschuwing voor voetballiefhebbers om hun passie niet ten koste te laten gaan van hun digitale gezondheid”, zegt Paula Greve, directeur Web Security Research bij McAfee. “Cybercriminelen kunnen niet anders dan misbruik maken van de wereldwijde opwinding rond de spannende matches die ons deze zomer in Brazilië te wachten staan, waardoor voetbalfans gevaar lopen om in hun enthousiasme de verkeerde dingen te downloaden.”
Tips om beschermd te blijven
Om besmetting tijdens het WK in Brazilië te voorkomen, zouden alle voetbalfans de volgende tips ter harte moeten nemen:
  • Pas op als u wordt gevraagd iets te downloaden. Kies liever voor het streamen van video’s, of download alleen content van officiële websites.
  • “Free downloads” is zonder twijfel de meest virusgevoelige zoekterm. Iedereen die op zoek is naar downloadbare video’s of bestanden moet oppassen dat er geen malware op de computer wordt losgelaten.
  • Gebruik altijd wachtwoordbeveiliging op telefoons en andere mobiele apparaten. Anders kan bij verlies of diefstal persoonlijke informatie online worden gezet.
  • Laat u niet verleiden tot het downloaden van zogenaamde exclusieve nieuwtjes op websites die u niet kent. Lees het laatste nieuws op nieuwssites die u vertrouwt. Maar kijk uit: ook vertrouwde sites kunnen het slachtoffer worden van hackers. Gebruik daarom een veilig zoekprogramma dat u waarschuwt voor risicovolle sites of links. Een gratis versie van de SiteAdvisor-software is te downloaden van www.siteadvisor.com.
  • Download geen video’s van verdachte sites. Dit zou een kwestie van gezond verstand moeten zijn, maar het kan niet vaak genoeg worden herhaald: nooit iets downloaden van een website die u niet vertrouwt. De meeste nieuwsclips zullen ook te vinden zijn op de officiële videosites, die u nooit zullen vragen iets te downloaden. Als een website u een exclusieve download van een video aanbiedt, negeer dit dan.
  • Log niet zomaar ergens in en verstrek geen persoonlijke informatie: als er in een bericht, in een e-mail of op een website wordt gevraagd om bepaalde informatie – creditcardgegevens, e-mailadres, huisadres, logingegevens van Facebook of iets anders – als voorwaarde om toegang te krijgen tot een exclusief verhaal, ga hier dan nooit op in. Dergelijke verzoeken zijn een beproefde phishingtactiek die kan leiden tot identiteitsdiefstal.
  • Als u op zoek gaat naar informatie over wedstrijden, teams of spelers, zorg er dan eerst voor dat alle apparaten in uw hele huishouden worden beveiligd, bijvoorbeeld met McAfee LiveSafe dat bescherming biedt voor pc’s, Macs, tablets en smartphones. Het bevat ook McAfee Mobile Security dat smartphones en tablets beschermt tegen alle vormen van malware.
  • Stel op smartphones en andere mobiele apparaten altijd een wachtwoord of PIN-code in. Anders kan bij verlies of diefstal iedereen direct bij al uw opgeslagen informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in