VINT onderzoek voorspelt beursnoteringen van gemiddeld 5 jaar vanaf 2033

Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti publiceert de uitkomsten van een onderzoek naar de omloopsnelheid van bedrijven, genoteerd op de AEX. Uit deze historische analyse van de Nederlandse AEX blijkt dat de omloopsnelheid vanaf 1993 om de 10 jaar met zo’n 25% toeneemt. Volgens de onderzoekers staan bedrijven in 2023 gemiddeld 25 jaar genoteerd op de AEX en in 2033 nog maar 5 jaar als deze trend doorzet. Versneld innoveren ofwel ‘Disruptive Innovation’ is volgens VINT de belangrijkste oorzaak van de aanzienlijk hogere omloopsnelheid op de AEX. Deze onderzoeksresultaten worden gelanceerd tijdens het VINT symposium van vandaag dat in het teken staat van ‘Design to Disrupt’; technologische ontwikkelingen die lang onder de radar blijven, maar dan ineens overal opduiken en de markt overhoop gooien.

Technologische revolutie bepaalt levensduur van bedrijven
Zowel dit Nederlandse onderzoek als andere wereldwijde onderzoeken bevestigen de overtuiging van VINT dat onderscheid te maken is tussen bedrijven die zijn ontstaan in het fysieke tijdperk en organisaties die opgericht zijn in het digitale tijdperk. Zo is de levensduur van bedrijven uit het tijdperk van de bits significant korter dan die van bedrijven die zijn ontstaan in het tijdperk van de atomen. Het onderscheidend vermogen van deze laatstgenoemde bedrijven is niet gebaseerd op digitale technologie. Het zijn bedrijven die producten maken en diensten verlenen op basis van schaarse grondstoffen. Dit in tegenstelling tot organisaties die hun concurrentiepositie ontlenen aan de beschikbaarheid van informatie.
“Revoluties in de industrie volgen elkaar steeds sneller op. Wie had kunnen voorspellen dat WhatsApp veel telecommunicatiebedrijven zou nekken? 3D-printers zijn in staat complete sectoren te veranderen of te laten verdwijnen. Ook met alles en iedereen aan het internet blijft straks niets meer hetzelfde. Allemaal voorbeelden van ‘disruptive innovation’ die de markt in korte tijd overhoop gooit,” aldus Sander Duivestein, trendwatcher en leider van dit VINT- onderzoek.
Amerikaans onderzoek van Richard Foster, consultant bij Innosight toont een vergelijkbare trend aan in de S&P 500, de beursindex van de Verenigde Staten. Volgens dit onderzoek was in 1958 een bedrijf gemiddeld 61 jaar aan de beurs genoteerd. In 1980 was deze levensduur gedaald tot 25 jaar en nu is de omloopsnelheid gemiddeld 18 jaar. In zijn boek “Creative Destruction” beschrijft Foster hoe de introductie van nieuwe technologie bestaande bedrijven ontwricht en zodoende de omloopsnelheid van S&P 500 bedrijven verhoogt.
“Economische groei en innovatie versnellen in hoge mate door technologische revolutie in de komende 40 jaar,” aldus hoogleraar economie Willem Vermeend, afgelopen zondag tijdens de tv-uitzending van Buitenhof.
Sander Duivestein, Aniel Kalicharan en Roland Wessel hebben afgelopen maanden gewerkt aan dit onderzoek. De resultaten worden gelanceerd en toegelicht op het VINT symposium op 17 juni 2014. De trendwatchers van VINT verwachten opnieuw een bezoekersrecord te breken met meer dan 900 deelnemers aan dit inmiddels 20e VINT symposium in het Spant! in Bussum. Het volledige programma van dit evenement is te vinden op www.vintsymposium.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in