Waarom de iPhone 4 geen iOS 8 meer krijgt

Apple kondigde vanavond iOS 8 aan met talloze vernieuwingen voor je iPhone, iPad en iPod touch. Waar veel mensen hun hart voor vast hielden (zelfs ik) is de vraag of deze nieuwe versie wel op de iPhone 4s beschikbaar zal gaan komen. Gelukkig wel, zo bleek. Echter, de iPhone 4 ontbrak in het lijstje van ondersteunde apparaten.

De belangrijkste reden hiervoor is toch nog de performance. Velen zullen waarschijnlijk denken “Dit is Apple’s manier om mensen te dwingen een nieuwe iPhone te kopen”, maar dat hoeft zeker niet de hoofdreden te zijn. Sterker nog, het is maar bijzaak.
Laten we de iPhone 4 vergelijken met de iPhone 4s, die wél iOS 8 krijgt. Er zit een verschil in het aantal processorkernen van de toestellen. De iPhone 4 heeft een single-core A4-processor, terwijl de iPhone 4s een dual-core A5-processor heeft. Die processor is twee keer zo krachtig ten opzichte van de A4-chip.
De iPhone 4 had al veel moeite om iOS 7 te kunnen draaien. Ook de 4s toonde hier en daar kuren, maar na de update naar iOS 7.1 was dat ineens een heel stuk minder. Op de iPhone 4 ook trouwens, maar het voor mensen die snelheid gewend zijn blijft iOS 7 een aanslag op de performance en batterijduur van het toestel.
iOS 8 lijkt qua vernieuwingen weliswaar meer op iOS 6. Visueel is er weinig veranderd, maar qua functionaliteit heeft Apple een hoop toegevoegd. Opzich zouden veel van die features toch toegevoegd kunnen worden op een iPhone 4, maar het probleem is dat Apple’s ontwikkelteam dan speciaal voor dat toestel allemaal problemen moet oplossen om de traagheid uit de weg te ruimen. Dat kost teveel werk, zeker nu sommigen van het iOS-team een tijdje hebben moeten helpen bij de ontwikkeling van OSX Yosemite.
Heb je dus nog een iPhone 4 en je wilt toch graag een toestel waar iOS 8 op kan, upgrade dan zo snel mogelijk naar een nieuwer toestel. Je kunt er ook voor kiezen te wachten op de volgende iPhone. Die zal naar verwachting in september worden aangekondigd. Bij Back Market vind je gecertificeerde iPhones die door experts zijn refurbished. Je krijgt ze inclusief 36 maanden garantie en 30 dagen recht op retour.
Bedenk in ieder geval, voor je gaat klagen dat Apple de iPhone 4 langer zou moeten ondersteunen qua software-updates, dat het toestel al vier jaar op de markt is. In 2010 zag de iPhone 4 het levenslicht. Het was de eerste iPhone met een Retina-display, wat nog steeds wordt toegepast in de huidige toestellen. Ook was het toestel de eerste iPhone met een door Apple ontworpen processor, de single-core A4. Daarnaast kreeg de smartphone dubbel zoveel RAM-geheugen als de iPhone 3GS: 512 MB tegenover 256 MB. En dan is er nog de camera, die foto’s met 5 megapixels maakt en videobeelden in 720p HD. Tot slot het belangrijkste deel: het design. Apple introduceerde een roestvrij stalen band en een voor- en achterkant van glas.

Met andere woorden, de iPhone 4 is hetgene dat Apple bekender dan ooit heeft gemaakt. Apple mag zeker weten trots zijn op de smartphone.

25 REACTIES

  • Uiteraard! Alles wat je al kon doen met je iPhone 4 kun je gewoon blijven doen, dat is altijd zo. Echter zullen sommige apps op een gegeven moment iOS 8 als minimum versie vereisen, waardoor deze niet meer geüpdated kunnen worden. Maar dat is dan ook het enige.

  • Helaas blijkt de laatste update van Whatsapp tot gevolg te hebben dat de inhoud van de berichten niet meer getoond wordt. Alleen zie je de afzender nog. Vanwege beveiligingsissues volgens Whatsapp… Jaja. kan de iPhone 4 dus nu echt niet meer gebruiken… Overstappen op Windows Phone?

 1. Ik heb ook gehad op oude mn telefoon dat als ik bijvoorbeeld instagram verwijderde dat ik hem niet kon instaleren omdat ik nog oude versie had bij android is dat bij iphone ook zo

 2. hey
  ik heb eens een vraagje ik heb een iPhone 4 maar ik heb de ios 8 update niet op mijn iPhone gekregen
  kan ik hem nog op een of andere manier erop zetten of niet

  • iOS 8 wordt, precies zoals in de titel al staat, niet ondersteund op de iPhone 4. Hier is minimaal een iPhone 4s voor nodig, helaas. Het is dan ook niet mogelijk om via welke manier dan ook, iOS 8 op je iPhone 4 te zetten.

  • Enerzijds begrijpelijk natuurlijk. Maar als je een iPhone al vanaf het begin hebt en de software-ondersteuning verloopt (zoals met iOS 8 op de iPhone 4), is het toch verstandig om op z'n minst te kijken naar de mogelijkheden voor een nieuwe. Je hoeft daarvoor absoluut niet het meest recente model te hebben, integendeel. Apple biedt op het moment, naar de iPhone 6s en 6s Plus nog de iPhone 6 en 6 Plus. Wil je écht zo min mogelijk betalen voor een origineel toestel, dan is er nog de iPhone 5s voor 'slechts' €509 (16 GB). Desnoods kun je nog besluiten een tweedehands toestel te nemen.

   Niemand dwingt gebruikers te upgraden naar een nieuwe smartphone, laat mij dat even duidelijk maken. Maar als je een toestel al erg lang hebt, is het niet vreemd als je toch alvast gaat kijken naar een nieuwe. Of dit nou van hetzelfde merk is of van een ander merk (nadeel is dan wel weer dat je de consistente ervaring van iOS moet missen).

 3. noem mij ouderwets, maar ik vind het NIET logisch om continu nieuwe en mileuvervuilende apparaten aan te schaffen. het klopt eenvoudig niet, dat Apple zijn consumenten niet dwingt om een nieuwe aan te schaffen. Iets algemeens als iCloud Photos functioneert niet met ios 8 of lager; ergo, functioneert niet met iphone 4. dus kun je niet bij je eigen foto's. beetje merkwaardig en onnodig toch? dan kan alleen maar de conclusie zijn dat apple ook haar hardleerse en kritische consumenten -die best zonder upgrades of sneller werkende apparaatjes kunnen- met dwingende hand richting nieuwe modellen te sturen. al weet ik wel dat dit mijn allereerste én allerlaatste iphone ooit was.

  • Dit slaat nergens op.

   De iPhone 4 kan het gewoonweg niet aan iOS8+ te draaien, gelijk een gemiddelde desktop uit 2003 Windows 10 waarschijnlijk niet houden kan. Apple wil voorkomen dat de iPhone te slecht presteert, wat ervoor zou kunnen zorgen dat mensen naar een concurrent overstapt, dus stellen ze de iOS8+-versies niet beschikbaar.

   De meeste apps die tegenwoordig worden gemaakt, vereisen functies die in iOS 7 niet zitten. Dit gaat niet alleen over softwarefuncties, maar ook over de hardwarefuncties van de apparaten die iOS8 wel kunnen draaien. Als Apple, ondanks de performanceproblemen, iOS8 wel voor sterk verouderde apparaten beschikbaar zou stellen, zouden apps bij elke hardwarefunctie moeten kijken of het apparaat dat ondersteunt. Denk aan trillen, bewegingssensoren en functionaliteiten als 3D-touch.

   Wat u zegt over iCloud Photos is ook niet waar. Via de meegeleverde Foto-app kun je je iCloud-foto's ook gewoon bekijken.

  • Milieuvervuilende apparaten? Je weet dat Apple één van de meest milieuvriendelijke bedrijven ter wereld is, toch? De nieuwste iPhone, de 6s, heeft de volgende milieuvriendelijke eigenschappen:
   – Kwikvrij display met led-achtergrond­verlichting
   – Arseenvrij displayglas
   – Geen broomhoudende vlamvertragers
   – Pvc-vrij
   – Beryllium-vrij
   – Recyclebare behuizing van aluminium
   – Lichtnetadapter die de zwaarste normen voor energiezuinigheid overtreft
   – Luidsprekerbehuizing van 30% gerecycled plastic

   Los daarvan, continu een nieuwe moeten aanschaffen is ook wat kort door de bocht. Ten eerste dwingt niemand je dit te doen. Het is jouw keuze of je wel/geen nieuw toestel koopt. Apple heeft daar niks mee te maken. Het zogenaamd verstoten van apparaten van updates staat hier eveneens los van. En ten tweede: als je een Android-toestel hebt loop je eerder het risico dat je een nieuwe moet kopen ieder jaar. Meestal krijgen ze na een jaar alweer geen updates, met als gevolg dat men eerder een nieuwe koopt ter vervanging. Ondertussen wordt de iPhone 4s alweer bijna 4,5 jaar van ondersteuning voorzien. Toegeven, iOS 9 draait niet geheel probleemloos op het toestel, maar Android-gebruikers kunnen hier alleen maar van dromen.

   Tot slot wil ik je erop wijzen dat iCloud Photos iets heel anders is dan de foto's die lokaal op je iPhone staan. Dat laatste heb je namelijk met iedere iOS-versie, ongeacht het toestel. iCloud fotobibliotheek is onderdeel van iOS 8.3, maar je hebt al langer iCloud fotostream. Dit zou je wel moeten hebben. Grootste verschil is dat je met iCloud-fotobibliotheek ál je foto's en video's in de cloud kunt plaatsen, ongeacht de grootte ervan.

   Kortom, je mist hier en daar de nodige argumentatie ben ik bang.

  • Updates zijn in principe geen virusscan, maar dichten wel regelmatig (al dan niet ernstige) beveiligingslekken. En er worden nieuwe functies toegevoegd die helpen de beveiliging op te schroeven. Zo is met iOS 9 plaats gemaakt voor een 6-cijferige toegangscode (4-cijferig is nog steeds mogelijk, maar is nu moeilijker te selecteren).

   Sowieso is iOS een erg gesloten systeem, waardoor de kans op kwaadaardige software (malware, adware enzovoort) zéér klein is. Onmogelijk is het niet, maar je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken over virussen op je iPhone als je er normaal mee omgaat. Onder andere door te jailbreaken vergroot je de kans op malware enorm, daarom wordt dit altijd sterk afgeraden.

   Heb ik zo je vraag beantwoord?

 4. Dag. Ik heb een iphone 4 maar er zijn een paar apps die ik wil maar die ik dan niet kan downloaden omdat het ios 8 of nieuwer nodig heeft. Maar is er toch een manier om die app te downloaden?

 5. Dag. Nogmaals, Ik heb een iphone 4 maar er zijn een paar apps die ik wil maar die ik dan niet kan downloaden omdat het ios 8 of nieuwer nodig heeft. Maar is er toch een manier om die app te downloaden?

  • Er zitten verschillen in al die iPhones die Apple uitgebracht heeft. Die verschillen zorgen ervoor dat iOS simpelweg niet geschikt is voor al die iPhones. Je hebt bepaalde eisen nodig, de iPhone 4 beschikt helaas niet over de nodige eisen. Het is inderdaad een telefoon, maar wat er aan de binnenkant van zo'n telefoon zit (de hardware, zoals een processor, het werkgeheugen etc.) bepaalt of deze de meest recente software draait. 😉

 6. hoi ik wil heel graag een paar app. downloaden maar dat kan niet want ik heb een i Phone 4 maar ik wil geen app. kopen hoe kan ik die app. toch downloaden?

  • Het is bij sommige apps zo dat deze ondersteuning bieden voor oudere versies, ook al wordt dat niet zo aangegeven. In dat geval zou je, wanneer je de app gaat downloaden, een melding moeten zien waarin gevraagd wordt of je de app wilt installeren op iOS 7-niveau (meest recente versie iPhone 4).

   Mocht dat niet het geval zijn, en je krijgt een melding dat de app helemaal niet ondersteund wordt op je toestel, dan is het helaas niet op legale wijze mogelijk de app alsnog op je iPhone 4 te krijgen. Ik kan helaas ook niet helpen bij het bieden van een oplossing om op illegale wijze die apps te kunnen installeren op je iPhone 4, dus in dat geval verwijs ik je graag door naar Google. Excuses hiervoor.

 7. Ik heb altijd de Strava app gebruikt op mijn Iphone 4S die op IOS 7.1.2 loopt. Nooit enige problemen mee gehad.

  Vandaag mn iphone schoon gemaakt, en Iphone helemaal opnieuw aangemeld. Maar toen ik Strava er opnieuw op wilde zetten kreeg ik de melding dat daarvoor IOS 8 nodig was. Terwijl ik nooit problemen met IOS 7 heb gehad!

  Maar ik krijg geen IOS 8 op mn Iphone 4s. Als ik naar Software update zoek krijg ik de melding "de soft-ware is up-to-date".

  Hoe krijg ik IOS 8 er alsnog op?

  • Wellicht helpt het als je iTunes gebruikt om te updaten. Dit doe je door je iPhone aan je pc te koppelen, iTunes te openen en daar naar je iPhone toe te gaan. Je zou dan een knop moeten zien waarmee je zoekt naar updates. Probeer dat eens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in