Apple brengt iOS 8 bèta 4 uit aan ontwikkelaars

Apple heeft, twee weken na de release van de derde bèta, iOS 8 bèta 4 beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. De release volgt het patroon van twee weken dat voor de bèta-fase van een nieuwe iOS-versie vrij gebruikelijk is. Iedere bèta-versie komt met bugfixes en andere probleemoplossingen. Soms zijn er ook wat wijzigingen of zelfs nieuwe features. In de vorige werd bijvoorbeeld een schakelaar voor Handoff toegevoegd, sommige gegevens in de weer-app zijn gecentreerd in plaats van links uitgelijnd en nog meer. Kleine, maar toch vaak opvallende dingetjes. Ook met iOS 8 bèta 4 is er van alles aangepast, maar bovenal is de performance nu nóg beter. Want ook dat is de bedoeling van nieuwe bèta’s: de performance afstemmen op de hardware van (voornamelijk) oudere apparaten.

iOS 8 bèta 4 is op de iPhone 4s 237 MB groot, wat erop wijst dat er een hoop veranderingen zijn toegepast. Dit hoeven zoals eerder aangegeven niet per definitie visuele zaken te zijn, het kunnen ook een hoop bugfixes zijn. 
Toch zijn er wel degelijk vrij grote vernieuwingen, zoals de Tips-app! Deze werd al onopvallend genoemd in de laatste dia over vernieuwingen in iOS 8 tijdens de WWDC-keynote in juni, maar het was nog onduidelijk hoe eruit ziet en wanneer het daadwerkelijk beschikbaar zou zijn. Het idee achter de Tips-app is eigenlijk dat nieuwe gebruikers kennis leren maken met iOS. Het interface ziet er netjes uit en het kan zeker een nuttige app zijn.
Het in iOS 7 geïntroduceerde bedieningspaneel (beter bekend als Control Center) krijgt nu al een compleet vernieuwd uiterlijk. Althans, zo lijkt het. Apple heeft de zwarte lijntjes weggehaald en sommige delen zijn wat donkerder gemaakt om het onderscheid alsnog duidelijk te maken, waardoor het meer aansluit bij het interface van berichtencentrum. Natuurlijk hangt het van de gebruiker af wat mooier is. Hieronder kun je het vergelijken; de linker screenshot toont het ‘oude’ Control Center, de rechter screenshot het nieuwe.

De instellingen voor ‘vette tekst’ en ’tekstgrootte’ bevonden zich voorheen altijd onder Toegankelijkheid, maar zijn nu verplaatst naar ‘Achtergrond en helderheid’, met beta 4 ‘Beeldscherm en helderheid’ genoemd. Ook het icoontje hiervan is nieuw. ‘Achtergrond’ is nu een apart menu geworden. Sowieso is de hele Instellingen-app compleet onder handen genomen met iOS 8 bèta 4.
Verder heeft de sectie ‘Woninggegevens‘ onder de Privacy-instellingen nu een icoontje gekregen, dezelfde die gebruikt werd voor de aankondiging van HomeKit. Voor je iMessage-geschiedenis krijg je nu meer opties. Je kunt nu tevens aangeven na hoeveel tijd foto’s en video’s moeten verdwijnen, opties die duidelijk afgekeken zijn van onder meer Snapchat. De animatie bij het openen en sluiten van multitasking is ook wat slomer geworden. Of dat de bedoeling is, is op het moment onduidelijk. En de Bug Reporter-applicatie is nu verwijderd. De app kon gebruikt worden om bugs of andere problemen te melden aan Apple. De Health-app is nu ook Nederlandstalig geworden met de nieuwe beta en heet nu ‘Gezondheid’. Verder kunnen favoriete en recente contacten in multitasking nu uitgeschakeld worden bij Instellingen > Mail, Contacten, Agenda. Een andere verandering die zeker nog genoemd moet worden is dat er nieuwe instellingen voor Handoff en suggesties voor apps zijn. Op de iPhone 4s is dit menu niet beschikbaar, wat mogelijk betekent dat de functies toch niet op het toestel zullen werken. Tot slot is het menu met veegopties in de Mail-applicatie nu wat duidelijker.
Het ziet ernaar uit dat Apple met iOS 8 bèta 4 in ieder geval nog de meeste veranderingen wilde doorvoeren. Ook de performance is er namelijk op vooruit gegaan voor Safari en de App Store. Er volgen echter nog meer bèta’s. Het is niet bekend hoeveel precies, maar waarschijnlijk zullen het er in totaal vijf, zes of zeven zijn. Dit kan afwijken, mede-afhankelijk van de stabiliteit op de iOS-apparaten.
iOS 8 wordt dit najaar uitgebracht op de iPhone 4s en later, iPad 2 en later, iPad mini en later en de vijfde generatie iPod touch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in