Apple en Visa in gesprek over mobiel betalen met behulp van Touch ID

Nee, Apple heeft Visa niet overgenomen, hoor. Maar zakenblad The Information liet weten dat beide bedrijven met elkaar in gesprek zijn over de mogelijkheid voor mobiel betalen via Touch ID. Apple zal naar verwachting een mobiele portemonnee aankondigen samen met de nieuwe iPhone, wat waarschijnlijk in september zal gaan gebeuren.

Geruchten over mobiel betalen met de iPhone zijn er al langer. PayPal bracht onlangs nog een update voor hun applicatie uit om deze alvast voor te bereiden op betalen via de dienst. Dit is inmiddels sinds enkele dagen officiëel mogelijk bij een hoop winkels. Erg handig, maar Apple wil zelf uitblinken op dit gebied. Natuurlijk is het de vraag of dat zal lukken. Want je wilt verzekerd zijn voor de beste beveiliging en het moet makkelijk zijn om een winkel te kunnen herkennen die de mogelijkheid daadwerkelijk aanbiedt om betalingen vanaf een iPhone aan te nemen.

Toen Apple een jaar geleden de iPhone 5s aankondigde, werden de geruchten dat het bedrijf aan een mobiele betaaldienst werkt steeds sterker. Dit kwam door Touch ID, de vingerafdruksensor waar de iPhone over beschikt. En met iOS 7 introduceerde Apple iBeacons, die momenteel al op verschillende plaatsen worden gebruikt zoals musea. Dankzij iBeacons kun je bijvoorbeeld meer informatie verkrijgen over een schilderij bij zo’n museum. En verder biedt iOS de mogelijkheid om je credit card of one-click purchasing toe te voegen om eenvoudig en snel betalingen te verrichten. Dit is echter alleen mogelijk in de App Store, iTunes Store en de iBookstore. Met iOS 8 wordt Touch ID opengesteld voor ontwikkelaars, dus andere apps kunnen dadelijk ook gebruik gaan maken van de uiterst goede beveiliging.
Is Touch ID wel veilig? Want met iOS 8 zou volgens verschillende beveiligingsonderzoekers het ‘gesloten en veilige’ iOS verloren gaan. Toch hoef je je nergens zorgen over te maken. De A7-chip in de iPhone 5s gebruikt ‘Secure Enclave’ voor het opslaan van een wiskundige voorstelling van je vingerafdrukken. Dit gedeelte van de chip is enorm goed beschermd en kan absoluut niet uitgelezen worden. Apple zal dit niet doen, jij kunt dit niet en third-party apps evenmin. Het enige dat apps te weten kunnen komen wanneer er om je vingerafdruk wordt gevraagd is of het wel of niet overeenkomt met de geregistreerde afdrukken. 
Het is nog onduidelijk wat Apple precies wil, maar daar zullen we later dit jaar ongetwijfeld meer over te weten komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in