iOS 8 uitgelicht: App Store

De App Store werd in 2008 gelanceerd, samen met de release van de iPhone 3G en iPhone OS 2.0.1. Inmiddels zijn er al ruim 1,2 miljoen applicaties die in totaal 75 miljard keer gedownload zijn. Plus, er komen wekelijks gemiddeld 300 miljoen bezoekers in de App Store. Prachtige cijfers, die Apple vanzelfsprekend wil blijven verbeteren. Daarom komt iOS 8 met een hoop nieuwe features om de gebruikservaring te bevorderen. In dit artikel worden de belangrijkste naar voren gehaald, maar ook de wat kleinere veranderingen. Niet alle features zijn op dit moment al in de bèta beschikbaar in de Nederlandse App Store. Als oplossing is hiervoor geschakeld naar de Amerikaanse App Store.

Één van de grote minpunten van de App Store was altijd dat het vinden van een interessante applicaties erg lastig kan zijn. Het overzicht is niet zo goed en het is niet altijd even duidelijk of de app voor de gebruiker wel iets is. Om in elk geval het zoeken efficiënter te maken heeft Apple zogenaamde trending zoekopdrachten toegepast. Het werkt eigenlijk net als Trending Topics op o.a. Twitter, maar dan niet met hashtags. In plaats daarvan wordt er gekeken naar waar veel naar wordt gezocht door anderen. Het toeval wil dat Apple vandaag voor het eerst de trending zoekopdrachten geactiveerd heeft voor de Nederlandse App Store. Tot hiervoor was dat niet het geval. Enkele vernieuwingen die hierna genoemd zullen worden zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar in de Amerikaanse App Store.

Ook nieuw is dat je bij het zoeken nu gerelateerde zoekresultaten te zien krijgt. Tik je bijvoorbeeld ‘week calendar’ in, dan zie je dat er opties als ‘calendar planner’ of ‘month calendar’ staan. Door met je vinger door dit balkje te scrollen krijg je meer gerelateerde resultaten te zien. Dit kan erg handig zijn als je niet de exacte naam meer weet van een app, maar wel bijvoorbeeld de bedoeling ervan. De App Store helpt je een handje met het vinden van deze applicatie.
Met iOS 7 moest je horizontaal door de apps scrollen, maar dat bleek niet bij iedereen in de smaak te vallen. iOS 8 verandert het in weer naar het oude. Je krijgt nog steeds het app-icoon en een screenshot te zien. Sterker nog, er worden twee screenshots getoond.  Ontwikkelaars zullen daarnaast zelfs app previews kunnen tonen als video, waardoor je de app beter leert kennen voor je hem downloadt of aanschaft.
Je hebt in de App Store vast weleens het tabblad ‘Vlakbij’ gezien, niet? Als het je nooit opgevallen is, niet erg! Want het is duidelijk een minder nodige functie. Vlakbij toont applicaties die in de omgeving veelal gebruikt worden. Apple zag in dat het niet zo’n succes heeft en besloot het dus een make-over te geven. 
Allereerst is de naam veranderd naar ‘Ontdek’ (Engels: Explore). Ook worden apps nu in genres en subgenres verdeeld, waarin je weer duidelijk kunt zien welke apps populair zijn. Dit zijn géén populaire apps in de buurt, maar gewoon in het algemeen. Zo is het zoeken naar een leuke app wat makkelijker geworden.
Appbundels komen eveneens naar iOS 8. Hierdoor kun je een pakket aan applicaties in één keer downloaden. Denk aan Apple’s iWork-apps Pages, Numbers en Keynote. Of Office voor iPad met Word, Excel en PowerPoint. Natuurlijk kun je ook denken aan bundels met educatieve apps. Wil je toch één losse app hebben, dan kan dit nog steeds.
Apple introduceerde tijdens WWDC 2014 ook nog Family Sharing. Hiermee kun je als ouder zijnde een gezamelijk account maken voor het hele gezin en precies bijhouden wie wat en wanneer koopt. Uiteraard kun je de gedownloadde of gekochte apps ook zelf installeren, zonder extra kosten. Geen zorgen over ongewenste aankopen, want je zult hier als ouder toestemming voor moeten geven; zodra een kind een app wil kopen, krijgt de ouder hiervan een melding. Je kunt er dan voor kiezen om wel of geen toestemming te geven.
Tot slot heeft Apple het met iOS 8 eenvoudiger gemaakt om buiten de App Store naar apps te zoeken. Zo kun je voortaan vanuit Spotlight een zoekopdracht doen. Lekker handig, want je hoeft de App Store dan niet meer te starten voor je de juiste app hebt gevonden. Spotlight zal alleen zeer relevante en populaire resultaten geven, meestal beperkt tot één of twee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in