iOS 8 uitgelicht: beveiliging en enterprise

Met iedere nieuwe iOS-versie moet Apple weer met oplossingen en innovatie op het gebied van systeembeveiliging komen. Met iOS 8 wordt dat geen uitzondering, want er zijn een hoop vernieuwingen bij gekomen, vooral voor bedrijven. In dit artikel bespreken we deze.

Al vanaf het begin van iOS is één van de pluspunten van dit besturingssysteem boven die van Android de veiligheid. Het is zo’n gesloten systeem dat de kans op malware zeer klein is en zelfs bijna uitgesloten kan worden.

Laten we eerst vertellen wat er nieuw is voor de reguliere gebruiker. Eigenlijk niet zoveel, kan ik alvast vertellen. Maar wellicht zijn het toch welkome verbeteringen. Je kon al langer kiezen of toegang bij vergrendeling voor de Vandaag- en Berichtenweergave van berichtencentrum toegestaan mocht worden, maar deze opties bevonden zich altijd elders. Je kon ze zonder wachtwoord aanpassen, wat niet erg veilig is. Met iOS 8 zul je dus eerst je toegangscode in moeten voeren om deze opties te veranderen.
En als je een iPhone 5s (of binnenkort de volgende iPhone) hebt en ontwikkelaars passen hun applicaties ervoor aan, dan kun je je vingerafdruk als authenticatie gebruiken voor bepaalde functies. Met een oudere smartphone kun je je toegangscode gebruiken. Allemaal encrypted uiteraard, dus de app ziet niet wat voor code of vingerafdruk je hebt.
Een andere vernieuwing die voor ‘gewone’ gebruikers interessant zal zijn is dat je met iOS 8 je laatste locatie kunt verzenden wanneer je iPhone of iPad bijna uitvalt. Zo kun je je apparaat toch terugvinden via Zoek mijn iPhone. De optie hiervoor bevindt zich bij Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone.
Wat tot slot nog noemenswaardig is bij dit artikel, is dat je geen Wi-Fi meer nodig zult hebben voor het gebruik van AirPlay als je een Apple TV hebt. Met iOS 8 werkt het dankzij een peer-to-peer verbinding. Ben je dus bij iemand met een Apple TV, maar die persoon wil je liever niet het wachtwoord van de router geven? Geen nood, met iOS 8 is dit geen vereiste meer. Het is nog onduidelijk hoe het precies zal gaan werken, maar waarschijnlijk zal Bluetooth 4.0 gebruikt worden.
Dan de vernieuwingen voor enterprise. iOS is zowat het meest gebruikte mobiele platform in het bedrijfswezen. En dat laat Apple keer op keer zien met wat er allemaal mogelijk is. Ook deze keer komen er interessante features bij waar men zeker weten om zat te springen.
Om te beginnen wordt de beveiliging beter. Voortaan zullen naast Mail de apps Berichten, Agenda, Contacten, Herinneringen, Notities inclusief je inloggegevens beveiligd met een toegangscode. Ook kunnen individuele mailberichten met S/MIME-codering worden beveiligd. Voordeel hiervan is dat je meer controle hebt over wat je allemaal verstuurt (en ontvangt).
In iOS 8 uitgelicht: mail werd al uitgelegd dat je middels swipe-bewegingen mails kunt verwijderen, markeren of markeren als gelezen/ongelezen. Maar we zijn er nog niet. Je kunt voortaan ook automatic reply’s aanmaken, ook weleens ‘Out of office’-berichten genoemd. Dit zijn berichten die automatisch worden verstuurd naar de afzender als je een mail ontvangt terwijl je langdurig afwezig bent. Je kunt met iOS 8 ook individuele berichtenreeksen als VIP markeren, zodat je deze mails direct ziet.
Ook nieuw is dat je kunt bijhouden welke collega’s een vergadering allemaal wel of niet kunnen bijwonen. Plannen moet sowieso een stuk makkelijker gaan, op basis van wat al je collega’s aan andere afspraken hebben. Bepaalde activiteiten zijn nu als privé te markeren, je kunt ze ook op exactere tijdstippen laten herhalen. Tot slot kun je vanuit de Agenda-app voortaan direct een mail naar je collega’s sturen als je wat later aanwezig zal zijn.
Door extensies in iOS 8 zal het uitwisselen van bestanden eveneens makkelijker gaan. Je kunt Dropbox of een andere clouddienst gebruiken hiervoor. Nog veiliger is natuurlijk als jouw bedrijf bestandsservers aanbiedt via een speciale applicatie. Tot slot werkt AirDrop nu ook in combinatie met ondersteunde Mac’s.
Als IT-beheerder kun je met iOS 8 bepalen welke applicaties gebruikt worden om documenten te openen die medewerkers via Safari van bedrijfsdomeinen hebben gedownload. Ook voor documenten die van iCloud Drive zijn opgehaald, kunnen zij regelen met welke applicaties ze mogen worden geopend. Tevens zijn er nieuwe MDM-tools beschikbaar gesteld om beter overzicht te kunnen houden over en meer te doen met iOS-apparaten die beheerd worden. Ze kunnen de naam van je iPhone of iPad op afstand wijzigen, controleren wanneer de laatste reservekopie gemaakt is, een toestel helemaal wissen en beperkingen instellen.
Tot zover alle beveiligings- en enterprisevernieuwingen in iOS 8.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in