iOS 8 uitgelicht: continuïteit

iOS 8 bèta is inmiddels alweer een paar weken beschikbaar en morgen wordt waarschijnlijk de vierde versie uitgebracht. Een hoop vernieuwingen hebben we al besproken, zoals interactieve meldingen, QuickType, Spotlight en extensies. Toch is één van de grootste verbeteringen ‘continuïteit’. Apple wil met iOS 8 en OSX Yosemite de besturingssystemen meer dan ooit met elkaar samen laten werken. In dit artikel leggen we uit hóe.


Continuïteit klinkt niet als een logische naam zul je wellicht denken. Toch is er een reden dat Apple ervoor gekozen heeft: dat iOS en OSX constant met elkaar communiceren zonder poespas. En dat is ook de bedoeling van de nieuwe features.

Met iOS 7 kondigde Apple AirDrop aan, waarmee je via een peer-to-peer verbinding foto’s, video’s, webpagina’s en meer kunt delen naar andere apparaten met AirDrop. Hiervoor is een iPhone 5 of hoger, een iPad met Retina-display (iPad 4) of hoger, een iPad mini of hoger of een iPod touch van de vijfde generatie een vereiste. Het grootste gemis was dat je nog geen bestanden kon uitwisselen met de Mac, die sinds OSX Lion wel degelijk al over de functie beschikt. Reden hiervoor was dat de technologie anders in elkaar zit op de systemen. Met iOS 8 kun je wél voortaan bestanden vanaf je iPhone, iPad of iPod touch naar een Mac versturen en omgekeerd. Het blijkt op de Mac zelfs al te werken met OSX 10.7 (Lion) en later. Wel is Bluetooth 4.0 nodig hiervoor en dit moet ingebouwd zijn.
Dan Handoff. De naam spreekt eigenlijk wel voor zich. Met iOS 8 en OSX Yosemite kun je voortaan op het ene apparaat beginnen aan een document, mailtje of Facebook-post en vervolgens op het andere verder gaan. Het lijkt een beetje op iCloud, maar werkt zonder internetverbinding en is echt ontwikkeld voor snel switchen tussen apparaten. Stel, je bent bezig met een mailtje op je iPhone, dan weten al je andere apparaten met iOS 8 of OSX Yosemite dit. Op je iPhone of iPad is het een kwestie van tikken op het icoontje op het toegangsscherm en op de Mac klik je in het dock op het juiste icoon.
Ontvang je een telefoontje of FaceTime-oproep terwijl je achter je Mac zit? Dan zou je normaal vanzelfsprekend je iPhone oppakken, terwijl je eigenlijk gewoon tegelijkertijd wilt kunnen blijven werken. Dat kon erg lastig zijn, maar daar gaat verandering in komen. Ontvang je een telefoontje op je iPhone, dan wordt deze automatisch doorgestuurd naar je iPad of Mac. Je krijgt hier dan een melding van waar je de oproep kunt beantwoorden of negeren. Je kunt gewoon in de microfoon van je Mac praten om te communiceren. Alle signalen worden doorgestuurd via Bluetooth, dus het werkt zeer snel en gemakkelijk. Bellen vanaf je Mac? Tuurlijk, waarom niet? Het is allemaal mogelijk.
Voortaan kun je op je Mac, iPad of iPod touch ook sms’jes ontvangen die naar je iPhone zijn gestuurd. Je kon al langer iMessage-berichten ontvangen, maar voor sms-berichten was je nog altijd aangewezen op je smartphone. Daar komt nu dus verandering in met iOS 8 en OSX Yosemite. Je kunt eveneens een sms’je sturen vanaf je Mac, iPad of iPod touch. In feite gebruik je nog steeds je iPhone, maar dan met een ander apparaat als ‘afstandsbediening’.
Ook nieuw is de mogelijkheid om Instant Hotspot te gebruiken op je Mac, iPad of iPod touch. Heb je een provider dat ondersteuning biedt voor een persoonlijke hotspot op je iPhone, dan kun je deze eenvoudig vanaf je andere iOS-apparaten of Mac inschakelen. Om de batterij te sparen wordt de functie automatisch uitgeschakeld wanneer je het niet gebruikt. Zeer efficiënt dus.
Continuïteit komt standaard met iOS 8 en OSX Yosemite beschikbaar en zal tot zover bekend is op alle iOS-apparaten die de nieuwe versie ondersteunen werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in