iOS 8 uitgelicht: extensies

In het artikel over het iOS 8 SDK legden we al uit dat Apple het systeem wat meer open gaat stellen voor ontwikkelaars. Toch is het voor sommigen nogal ingewikkeld wat de vernieuwingen voor de gebruiker precies betekenen. Vandaar dat dit vandaag uitgelegd zal worden.

Extensibility, zo wordt het genoemd. Letterlijk in het Nederlands betekent het ‘rekbaarheid’, en in feite kan dat best wel een goede term zijn. Want iOS 8 zal een stuk uitgebreider worden dankzij de mogelijkheid om het systeem wat meer open te stellen. Extensibility is verdeeld in meerdere ‘functies’. We gaan gewoon het rijtje af zoals het op Apple’s eigen website staat beschreven.
Deelfuncties
Herrinner je je de momenten dat je een leuke foto had gemaakt die je graag op Pinterest wilde delen? Je moest dan eerst de app van Pinterest openen, je foto zoeken en deze dan nog delen met de wereld. Dat kostte vrij veel moeite. Met iOS 8 gaat dit veranderen. Je zult dan, wanneer je de desbetreffende app geïnstalleerd hebt, vanuit welke andere app dan ook (mits hiervoor ondersteuning is geboden door de ontwikkelaar) iets kunnen delen. De ontwikkelaar zal zelf moeten bepalen welke apps iets kunnen delen via hun eigen app. Met andere woorden, je zult bijvoorbeeld geen weblink kunnen delen via Instagram, aangezien deze dienst bedoeld is voor foto’s.
Uiteraard kun je als gebruiker zelf bepalen of je überhaupt wel wilt delen naar zo’n app. Je kunt dit namelijk via een speciaal menuutje binnen het deelscherm uitschakelen of gewoon verplaatsen naar bijvoorbeeld helemaal vooraan. Een stuk prominenter! Dit werkt ook met acties, meer daarover volgt.
Fotobewerking
Inter-app fotobewerking, zo kan het ook wel worden genoemd. Met iOS 8 zal het mogelijk worden om binnen de standaard foto’s-app speciale bewerkingsopties van andere applicaties te gebruiken, zonder daarvoor van de ene naar de andere app te hoeven springen. Neem bijvoorbeeld een foto waar je een filter overheen wilt gooien die zich standaard niet in iOS bevindt, maar je weet dat VSCOcam er wél over beschikt. Als je dan de applicatie daarvan hebt op je iPhone, dan tik je binnen de foto’s-app die third-party app aan, kiest het gewenste filter of welke andere bewerkingsoptie dan ook, en je bent klaar.
Ontwikkelaars zullen met iOS 8 ook direct toegang krijgen tot de manuele camera-controls, zoals de ISO-waarde, belichting, focus en witbalans. Voorheen moesten ontwikkelaars dit helemaal zelf programmeren om het mogelijk te maken en zelfs dan was het nog niet geheel accuraat. Daar zal nu dus verandering in gaan komen.
Aangepaste acties
We hadden het al over deelfuncties die met iOS 8 opengezet gaan worden, maar dit zal ook met acties gaan gebeuren. Acties? Waarschijnlijk zegt de naam je niets, totdat ik het heb over AirPrint, AirPlay, kopiëren enzovoort. Deze en dergelijke functies bevinden zich sinds iOS 7 op de onderste rij op het deelscherm. Ook deze kunnen nu worden aangevuld met functies van third-party apps. Tijdens de demo op het WWDC liet men al zien dat het mogelijk zal worden om in combinatie met de Bing-app een webpagina in Safari te vertalen dankzij een speciale actieknop van Bing Translate. AgileBits, ontwikkelaar van 1Password, liet onlangs een bèta zien van hoe hun iOS 8-update voor hun applicatie eruit zal gaan zien. Wanneer je op het icoontje van de app tikt kun je, met behulp van Touch ID óf je passcode de inloggegevens van een website opslaan in 1Password. Je hoeft dus niet meer de ingebouwde webbrowser van die app te gebruiken hiervoor.
We zijn erg benieuwd naar in hoeverre mate acties door ontwikkelaars overgenomen zullen gaan worden in third-party apps.
Berichtencentrum
Wellicht de grootste verbetering is toch wel dat ontwikkelaars heuse widgets aan het berichtencentrum kunnen gaan toevoegen. Sinds de komst van het berichtencentrum met iOS 5 is het zeer gewild en met iOS 8 wordt het werkelijkheid. Het idee is eveneens simpel: wanneer je bijvoorbeeld de SportsCenter-app hebt krijg je in berichtencentrum sportresultaten te zien. Ook Philips ziet het duidelijk zitten om widgets te ontwikkelen, want niet lang na de aankondiging van iOS 8 toonden ze op Twitter een screenshot van een bèta voor Philips Hue. Via berichtencentrum wil men haar gebruikers hun Hue-lamp laten besturen. HomeKit zal hier ook voor worden gebruikt.
Net als de extra deelfuncties en aangepaste acties zal de gebruiker via een speciaal menu binnen berichtencentrum widgets kunnen uitschakelen. Dus bevalt een widget je niet, dan haal je hem gewoon weg.
Toetsenbord
Eerder schreven we al over QuickType, het nieuwe slimme toetsenbord in iOS 8. In dit artikel vertelden we al dat ontwikkelaars dadelijk zelf toetsenborden kunnen ontwikkelen. Maar sommigen vragen zich af of dit geen invloed heeft op de privacy. Want het ziet precies wat je typt. Gelukkig is er niets aan de hand en blijft je privacy volledig waarborgen, aldus Apple. Alles wat je typt blijft op je eigen iPhone staan. Als een keyboard een internetverbinding vereist om goed te kunnen blijven functioneren, dan krijg je hiervan een melding. Je kunt er dan zelf voor kiezen of je toestemming wilt verlenen hiervoor, of niet.
Een nieuw toetsenbordje instellen zal erg makkelijk zijn. Installeer de applicatie van bijvoorbeeld Swype en ga vervolgens naar de toetsenbordinstellingen van je iPhone. Hier zul je dan het toetsenbordje van Swype kunnen selecteren die de standaardvariant zal vervangen.
Documenten
Sinds de introductie van iCloud in 2011 was één van de vele wensen van iOS-gebruikers dat er een mogelijkheid zou moeten zijn om zelf te kiezen waar je je bestanden op wilt slaan. En naast documenten, spreadsheets en presentaties wil je ook pdf’s, afbeeldingen en andere typen bestanden willen kunnen beheren. Met iOS 8 heeft Apple hier eindelijk gehoor aan gegeven. Niet alleen iCloud Drive, welke ook werd aangekondigd op het WWDC zal álle op iCloud opgeslagen bestanden gaan tonen. Ook andere cloudproviders kunnen hun dienst integreren. Het enige wat je hoeft te doen is een app als Dropbox te installeren. Als de ontwikkelaar dan een update uitbrengt om de dienst met iOS te integreren, kun je ieder document opgeslagen op Dropbox kunnen openen vanuit Pages, Numbers, Keynote of welke app dan ook. Wat je hiernaast op de screenshot ziet is het interface van iCloud Drive. Maar zo zullen andere cloudproviders er ook uit gaan zien.
Werkelijk ieder type bestand zal in dit menu weergegeven kunnen worden. De functie komt naar iOS 8, OSX Yosemite, Windows en zelfs icloud.com.
Tot zover extensies in iOS 8. Alle screenshots komen van Apple, omdat ontwikkelaars momenteel bezig zijn met het implementeren van al deze extensies. Zodra iOS 8 uitgebracht is en de nodige app-updates zijn uitgebracht lees je er alles over op Dutch Tech.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in