iOS 8 uitgelicht: Family Sharing

Family Sharing, in het Nederlands ook wel delen met gezin genoemd, is een nieuwe functie in iOS 8. Hiermee krijg je meer controle op de aankopen binnen het gezin. De ouders bepalen wat hun kinderen wel of niet mogen kopen. Door de recente rechtszaak omtrent ongewenste in-app aankopen besloot Apple met Family Sharing alle problemen gelijk de wereld uit te helpen. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal mogelijk is met deze nieuwe functionaliteit.

Het is een veel voorkomend probleem tegenwoordig. Je kinderen willen op de iPad van het gezin een spelletje kopen. En waarschijnlijk zal het geen moeite zijn om even het wachtwoord in te voeren hiervoor. Echter, veel gebruikers weten niet dat er een tijdlimiet staat op het invoeren van het wachtwoord van je Apple ID. Deze is standaard 15 minuten. Met andere woorden, kinderen kunnen tot een kwartier nadat er een aankoop is gedaan zonder wachtwoord in-app aankopen doen. Apple werd hier zelfs voor aangeklaagd, hoewel het probleem eigenlijk bij de ouders ligt. 
Toch wilde Apple zich niet als een kleuter gaan gedragen door te zeggen: “Jullie schuld, niet de onze”. In plaats daarvan kondigden ze Family Sharing aan. Het idee is dat meerdere gezinsleden gebruik kunnen maken van dit account voor het doen van aankopen. De ouders, of eigenlijk specifieker gezegd de vader, kan zijn Apple ID gebruiken om de betalingen te verrichten. Niet alleen voor applicaties, maar ook voor muziek, films en boeken.
Je hoeft je geen zorgen meer te maken over ongeoorloofde aankopen, want telkens wanneer je kind iets wilt hebben dat geld kost, wordt hiervan een melding naar de ouder gestuurd. Die kan bepalen of het kind de app, song, het boek of de film wel of niet mag aanschaffen. Uiteraard krijg je de mogelijkheid om eerst zelf te kijken wat het precies voor iets is. 
Mocht je de aankoop zelf willen uitproberen, beluisteren of bekijken, dan kun je nadat de aankoop is gedaan op dezelfde manier als voor je individuele aankopen alles opnieuwe downloaden, dankzij iCloud.
Met Family Sharing beheer je ook een gezamelijk foto-album. Zodra iemand een foto maakt – dat kan jij zijn, je partner of je kind – wordt deze automatisch in het album geplaatst met behulp van iCloud gedeelde fotostream. Niet alleen foto’s worden trouwens met je familie gedeeld, ook video’s krijgen hun eigen plekje in het album.
Ook events in Agenda worden met het hele gezin gedeeld. Zo kun je op je eigen iPhone of iPad een activiteit toevoegen, waarna deze automatisch op de apparaten van al je andere familieleden komt te staan. Het enige dat je nodig hebt is één gedeelde agenda. Zodra je je familie geregistreerd hebt voor Family Sharing is het aanmaken van zo’n gedeelde agenda slechts een paar tikken verder.
Tot slot wordt het met Family Sharing in iOS 8 makkelijker om je familieleden terug te vinden, dankzij Zoek mijn iPhone. Zodra je een Family Sharing-account hebt aangemaakt verschijnen ze allemaal in de applicatie. Natuurlijk zul je wel eerst moeten zorgen dat Zoek mijn iPhone ingeschakeld is op alle geregistreerde apparaten, maar dat is een kwestie van het omzetten van de Zoek mijn iPhone-schakelaar bij de iCloud-instellingen.

Family Sharing is zeer eenvoudig aan te maken: ga naar ‘Instellingen’ > ‘iCloud’ en tik op ‘Configureer delen met gezin…’. Volg dan de instructies op je iOS-apparaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in