iOS 8 uitgelicht: Health

Één van de features in iOS 8 die al erg vroeg voor de aankondiging op het internet verscheen is Health. Al werd in eerste instantie gedacht aan Healthbook als naam, maar Apple koos voor een wat kortere en ietwat logischere naam. Health, Engels voor gezondheid, wordt de centrale plek voor alle informatie over je gezondheid. In dit uitgelicht-artikel bespreken we de app en wat het voor jou als gebruiker kan betekenen.

Apple en gezondheid, dat gaat toch niet samen? Dat is waarschijnlijk wat je zult denken. Toch ligt het anders. Apple wil van iOS een plaats maken waar je al je gegevens over je gezondheid kunt vinden, in plaats van dat je hiervoor meerdere apps af moet gaan. Health is een voorgeïnstalleerde applicatie op iedere iPhone met iOS 8. 
Health toont gegevens over je gezondheid in de vorm van grafiekjes en cijfers. Alleen de grafieken van zaken die voor jou van belang zijn worden op het ‘Dashboard’ weergegeven. Je kunt zelf aangeven welke data hier getoond moet worden, door een schakelaar om te zetten. Data kan worden gesorteerd op dag, week, maand en een jaar, via de knoppenbalk bovenaan.
Er is een scala aan soorten gegevens waar je uit kunt kiezen. Denk aan fitness, labresultaten, medicatie of zelfs je slaapritme. Binnen deze menu’s vind je weer subcategorieën, zoals gegevens over je BMI (Body Mass Index), bloeddruk, calcium, aantal stappen dat je gezet hebt enzovoort. Om data te kunnen verzamelen heb je nog wel third-party apps nodig, zoals Nike+ Running of iets dergelijks. Die apps worden dan gekoppeld aan Health, zodat alle gegevens die gemeten zijn met de third-party app daar terecht komen. 
Om de Health-functionaliteit in een app te krijgen is er een speciale API genaamd HealthKit. Ontwikkelaars kunnen er al sinds een tijdje mee werken. Zodra iOS 8 wordt uitgebracht zullen er ongetwijfeld snel updates komen om de functionaliteit beschikbaar te stellen.
Het kan gebeuren dat je een ongeluk krijgt en er dan cruciale informatie over je nodig is. In dat geval kun je het beste vooraf een ‘Medische ID’ aanmaken in de Health-app. Hierin kun je basisgegevens zoals je naam, geboortedatum, allergieën en reacties, medicatie en je bloedgroep zetten. Men kan deze gegevens dan gemakkelijk vanaf het toegangsscherm van je iPhone bekijken. 
Het aanmaken is zeer gemakkelijk: ga in Health naar het Medische ID-tabblad en volg daar de instructies verder. Bekijken van je Medische ID vanaf het toegangsscherm doe je door op het passcode-scherm te tikken op ‘Noodgeval’. Kies vervolgens Medische ID linksonderin.
Met Health wil Apple doorbreken in de medische wereld. Onder meer de Mayo Clinic werkt samen met het bedrijf om het te steunen. Zij zullen ook gebruik gaan maken van HealthKit voor hun eigen applicatie. Echter zullen we pas later dit jaar gaan merken of Health een succes zal worden. Er gaan geruchten dat Apple een iWatch zal uitbrengen die gaan samenwerken met de gezondheidsapp, maar we zullen moeten wachten op een eventuele aankondiging hiervan.
Tot die tijd zal Health alvast erg gunstig zijn voor verschillende third-party applicaties die gericht zijn op het monitoren en op peil houden van je gezondheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in