iOS 8 uitgelicht: vormgeving

In een eerder artikel schreven we aanvankelijk over iMessage en interactieve meldingen in iOS 8, maar omdat deze zaken eigenlijk apart liggen van elkaar zijn ze van elkaar afgesplitst. In dit artikel bespreken we de vormgeving. Want deze heeft met iOS 8 een hoop aanpassingen gekregen, zoals interactieve meldingen en contacten in multitasking.

Design is heel belangrijk voor Apple, zo benadrukt het bedrijf ook op haar website. Daar staat namelijk het volgende:

“iOS 7 is een prachtig voorbeeld van hoe een besturingssysteem eruit moet zien. En iOS 8 gaat nog een stapje verder met talloze vernieuwde, en tegelijkertijd vertrouwde voorzieningen. Een paar dingen vallen je ongetwijfeld op. Zo zijn de mogelijkheden van de functies die je het meest gebruikt enorm uitgebreid. En dan zijn er nog allerlei gloednieuwe opties, waarmee je dingen kunt doen waar je nog nooit bij stil hebt gestaan.”

En inderdaad gaat Apple er met iOS 8 op vooruit. We beginnen met interactieve meldingen. Een feature waar velen, waaronder ikzelf om zaten te springen. Niet alleen de standaardapps zullen de functie nuttig kunnen gebruiken, ook third-party applicaties krijgen de fantastische mogelijkheden van interactieve meldingen. Maar dat zal nog even op zich laten wachten, dus voorlopig moeten we het doen met de standaardapps. Het werkt simpel. Wanneer er een melding binnenkomt sleep je deze naar beneden en je stuurt je berichtje. Natuurlijk werkt dit voor iedere app anders. Bij mail kun je kiezen tussen ‘Markeer als gelezen’ en ‘Prullenmand’.
Als je een melding mist, is dat uiteraard geen probleem. Want wanneer je berichtencentrum opent kun je alsnog direct reageren op een melding. Eveneens op het toegangsscherm. Op deze locaties krijg je de ‘interactieve’ opties door de melding naar links te schuiven. Wil je liever niet reageren, maar een bericht als gelezen markeren, dan tik je op het kruisje. 
Ook nieuw in iOS 8 is dat je in het multitaskingscherm voortaan recente en favoriete contacten te zien krijgt. Zo hoef je niet meer te zoeken naar de contacten-app of de telefoon-app. Sterker nog, je kunt nu vanaf iedere plek toegang krijgen tot deze personen. Niet iedereen blijkt baat te hebben bij de functionaliteit, maar het kan toch erg handig zijn om met twee keer drukken op de thuisknop je favoriete en recente contacten te kunnen bereiken.

Op Apple’s website staan ook vernieuwingen aan het design voor de mail– en Safari-app vermeldt, maar deze hebben we in de bijbehorende artikelen al besproken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in