Resultaten Apple derde kwartaal 2014 bekend

Apple heeft vanavond de resultaten voor het derde kwartaal van 2014 bekend gemaakt. Het bedrijf verkocht de afgelopen drie maanden 35,2 miljoen iPhones, 13,2 miljoen iPads, 4,4 miljoen Macs en 2,9 miljoen iPods. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Na de break meer informatie.

Naast de verkoopcijfers van de producten die Apple aanbiedt werden er ook financiële cijfers bekend gemaakt. Zo boekte het bedrijf een omzet van $37,4 miljard dollar en een nettowinst van $7,7 miljard dollar, ofwel $1,28 dollar per aandeel. Dit was vorig jaar in hetzelfde kwartaal $35,2 miljard dollar omzet, $6,9 miljard dollar nettowinst en $1,07 dollar per aandeel. De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal 39,4% tegenover 36,9% een jaar terug.

Apple heeft het afgelopen kwartaal meer iPhones verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen lag het aantal op 31,2 miljoen tegen 35,2 miljoen dit jaar. Het aantal verkochte iPads ligt lager; vorig jaar gingen er 14,6 over de toonbank in hetzelfde kwartaal, wat dit jaar 13,2 miljoen is. Toch is dit zeker niet slecht, vergeleken met de iPod-verkopen. Vorig jaar werden er 4,5 miljoen van verkocht, tegen 2,9 miljoen dit jaar. Wel zijn er dit jaar meer Macs verkocht dan vorig jaar met 4,4 miljoen tegen 3,8 miljoen een jaar geleden.
Voor een derde kwartaal was het niet al té positief voor Apple, maar het feit dat er nooit eerder zoveel iPhones zijn verkocht rond deze periode is zeker wel noemenswaardig. De dalende iPod-verkopen waren te verwachten. De mediaspeler heeft sinds 2012 geen upgrade meer gehad. Al werden de prijzen onlangs wel flink omlaag gehaald, waarschijnlijk om de restanten alsnog kwijt te kunnen raken. Er zijn tot nu toe nog geen geruchten over geweest, maar het is eveneens mogelijk dat Apple samen met de volgende iPhone een nieuwe iPod touch zal aankondigen. Als het bedrijf de huidige lijn blijft volgen zal deze dezelfde schermgrootte krijgen als de iPhone en dezelfde A7-chip krijgen die zich in de iPhone 5s, iPad Air en iPad mini met Retina-display bevindt.
De iPod touch blijft sowieso geen belangrijke zaak voor Apple, want de iPhone en iPad zijn de producten waar de winst ligt. Met iOS 8 en OSX Yosemite opent het bedrijf een heel nieuwe wereld voor gebruikers. En zoals ieder jaar komt er een nieuwe iPhone. Het is niet officiëel bekend wat deze allemaal in huis zal hebben, maar waar we momenteel het dichtst in de buurt kunnen komen is dat het toestel beschikbaar zal komen in een variant met een 4,7-inch display en eentje met een 5,5-inch display. Deze krijgen een hogere resolutie dan wat nu het geval is bij de iPhone 5s. Bijna 100% zeker is dat de iPhone een A8-chip krijgt, maar het is weer niet bekend wat er voor technologische innovaties voor een rol spelen bij deze processor. Hier en daar wordt gesproken over eentje met vier kernen (quad-core performance), een hogere kloksnelheid van 2 GHz en tevens 2 GB RAM-geheugen. Tevens zou de camera een upgrade krijgen naar 13 megapixels met optische stabilisatie. De iPhone moet ook weer dunner en lichter worden, zonder dat de batterijduur eronder zal lijden. Het is dus de vraag of het allemaal haalbaar is, maar als het aan Apple ligt is alles mogelijk.
iOS 8, OSX Yosemite, de nieuwe iPhone(s) én eventueel een nieuwe iPod touch zullen er ongetwijfeld voor gaan zorgen dat het vierde kwartaal / eerste kwartaal van 2015 beter uitpakken dan ooit. Het blijft weliswaar afwachten tot die tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in