Russische overheid vraagt Apple broncode iOS en OSX

De spanningen zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen bij landen als Rusland en Oekraïne. Bijna twee weken geleden stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. Niet veel later nadat het bekend werd bleek dat het toestel neergeschoten was, wat tot veel vragen leidde. Veel landen zien Rusland nu als de oorzaak. Hier lijkt het land niet bepaald blij mee te zijn. Nu vraagt de Russische overheid Apple om de broncode van iOS en OSX, omdat men bang is dat het bedrijf en westerse bedrijven als SAP het besturingssyteem kunnen gebruiken om te spioneren.

De Russische minister Nikolai Nikiforov liet in een verklaring weten dat deze eis het gevolg is van de onthullingen die Edward Snowden heeft gedaan. Snowden lekte documenten uit die vragen oproepen betreffende de veiligheid van hardware en software. Rusland vertrouwt het niet en hebben hierdoor een gesprek gehad met Apple’s Russische manager: Peter Engrob Nielsen. Op dit moment is het echter niet duidelijk waartoe het gesprek geleid heeft.
Hacker en beveiligingsonderzoeker Jonathan Zdiarski beweert dat Apple bewust achterdeuren in iOS heeft aangebracht om aan verzoeken voor data aan bijvoorbeeld de NSA te voldoen. Apple ontkent dit vanzelfsprekend en zegt juist dat het bedoeld is om betere en betrouwbaardere diagnoses te kunnen stellen.
Vanwege de sancties die de EU en de VS overwegen op Rusland, zoals een verbod op de export van bepaalde goederen, kon dit verzoek niet op een slechter moment komen. Het is sinds de Koude Oorlog het begin van een confrontatie tussen Rusland en het westen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in