Vier nuttige BYOD-lessen uit de praktijk, van Tilburg University tot het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Er is de afgelopen jaren erg veel te doen geweest rond ‘bring your own device’ (BYOD) en mobiliteit. Inmiddels hebben veel organisaties uitgebreide ervaring opgedaan met BYOD. Cisco heeft nu enkele belangrijke lessen van deze organisaties in kaart gebracht. Het gaat om de ervaringen bij zeer uiteenlopende organisaties, waaronder ’s werelds grootste digitale festival en LAN-party, een museum voor eigentijdse kunst en Tilburg University met 13.000 studenten die niet zonder WiFi kunnen.

BYOD en mobiel werken nemen nog steeds wereldwijd in populariteit toe. Veel organisaties stonden aanvankelijk aarzelend tegenover het BYOD-concept omdat zij zich zorgen maakten om de veiligheid. Maar mensen willen vanaf hun eigen apparatuur transparante toegang tot bedrijfsinformatie en -applicaties. Deze trend is niet te stoppen en iedere IT-organisatie zal zich snel moeten aanpassen aan dit fenomeen. Volgens Cisco is de enige juiste keuze dan ook om deze trend goed te ondersteunen.
“Werknemers willen nu kunnen kiezen vanaf welke plek, op welk tijdstip en op welke manier zij hun werk doen. Het hart van een complete BYOD-oplossing is een solide draadloze oplossing die BYOD en mobiliteit ondersteunt en zo de flexibiliteit vergroot. Dat helpt de productiviteit te verhogen, terwijl IT toch de controle kan houden om de veiligheid te waarborgen en dataverlies te voorkomen” zegt Michel Schaalje, technisch directeur van Cisco Nederland. Cisco levert twee oplossingen voor BYOD: de Cisco BYOD Smart Solution en de Cisco Meraki BYOD Solution.
Hier zijn vier lessen, geleerd door organisaties die vroeg met BYOD en mobility aan de slag zijn gegaan en het potentieel van het mobiele tijdperk weten te benutten:
Hou het eenvoudig voor de eindgebruikers
DreamHack in Zweden is ’s werelds grootste digitale festival en LAN-party, die twee keer per jaar plaatsvindt. De meer dan 20.000 gamers en ongeveer 17.000 aan het netwerk verbonden apparaten zorgen voor grote BYOD-uitdagingen. Volgens Rok Podgrajsek, groepsleider van het DreamHack netwerkteam moet je goed nadenken over authenticatie als je oplossingen implementeert voor draadloos, mobiliteit en BYOD.
“Je moet niet alleen plannen voor bereik, maar ook voor gebruik. Het moet voor de eindgebruiker zo makkelijk mogelijk zijn. Hoe ga je je draadloze oplossingen gebruiken en welke applicaties wil je draadloos draaien? Het draadloze netwerk is niet meer een ‘nice to have’, maar een noodzakelijke oplossing voor onze gebruikers en het trefpunt zelf,” zegt Rok Podgrajsek. Op DreamHack is de vraag naar een betrouwbare draadloze oplossing sterk gegroeid en nu net zo belangrijk als een bekabeld netwerk.
Grafische weergave van logbestanden om problemen op te sporen
Voor Tilburg University is het gebruik van een draadloos netwerk zeer belangrijk voor de 13.000 studenten. Steeds vaker is draadloze toegang vereist tijdens colleges en studenten maken gebruik van hun eigen apparatuur voor de interactie. Bijvoorbeeld om direct antwoord te geven op vragen van de docent. Dat antwoord wordt dan ook op een scherm getoond zodat iedereen het kan zien. De uitdaging is het bieden van goede internetverbindingen voor iedere student, in collegezalen met ruimte voor zo’n 400 studenten. Op een gegeven moment trad er een vreemd, hardnekkig probleem op: de logingegevens voor het netwerk werkten soms niet meer en de verbinding werd verbroken.
“Nadat we vergeefs hadden geprobeerd om uit te zoeken wat er aan de hand was, hebben we logbestanden gebruikt om grafieken te maken waarop te zien was wanneer het probleem zich precies voordeed. Het bleek dat dat altijd gebeurde aan het eind van het college. Op dat moment gaan studenten naar andere locaties, met als gevolg een massale roaming via het draadloze netwerk. Gebaseerd op deze informatie konden we de access points beter afstellen en configureren, waarna dit probleem uit de wereld was,” zegt Corno Vromans, IT-manager van Tilburg University.
Voorkom wildgroei van apparatuur
Zestig procent van de mobiele werknemers van de Nederlandse logistieke dienstverlener Broekman Group werkt op kantoor, de rest werkt in magazijnen en op terminals. Het bedrijf heeft bepaalde smartphones geselecteerd, waaruit de werknemers een keuze kunnen maken: iPhone, Samsung Android of Nokia Windows Phone. Het bedrijf heeft dus niet gekozen voor ‘bring your own device’ maar voor ‘choose your own device’ (CYOD). Volgens de Broekman Group heeft dit geholpen om een wildgroei aan apparatuur te voorkomen.
Het WiFi-netwerk kan lange afstanden overbruggen, zodat het draadloze netwerk ook op grote terminals beschikbaar is. Dit biedt het logistieke bedrijf nieuwe mogelijkheden. Werknemers kunnen nu bijvoorbeeld foto’s nemen van de lading en deze direct doorsturen, wat veel tijd scheelt. Voorheen moesten zij een afzonderlijke camera meenemen om zaken te documenteren en konden zij de foto’s pas naar hun collega’s sturen nadat deze van de camera op een computer waren overgezet. Het netwerk is nu zo ingericht dat Broekman Group gemakkelijk virtuele netwerken kan inrichten voor verschillende toepassingen. Zo is er een afzonderlijk virtueel netwerk voor gasten waardoor de security van het bedrijfsnetwerk veel beter is dan voorheen.

Cisco BYOD from Danny Rubyono on Vimeo.

Afzonderlijke netwerken
Het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst in België. Bezoekers nemen steeds vaker hun eigen mobiele apparaten mee. Het museum wilde bezoekers meer betrekken bij tentoonstellingen door hen via een mobiele app van aanvullende informatie te voorzien. Maar het museum realiseerde zich dat dit niet zou kunnen zonder een robuuste en betrouwbare WiFi-verbinding, die het eigen netwerk van het museum niet zou verstoren.
“We hadden al vanaf 2005 draadloze toegang. Maar dat was één netwerk, zowel voor ons kantoor als voor het museum,” zegt ICT-medewerker Tom Ceelen. “We konden het netwerkgebruik door de werknemers en door de bezoekers niet van elkaar scheiden en we hadden ook geen volledig bereik.” Het museum besloot daarom het draadloze netwerk te vervangen door 16 Cisco Meraki access points. Ceelen: “De bezoekers hebben nu toegang tot draadloos internet via een netwerk voor onze gasten. Dat netwerk is nu helemaal gescheiden van het WiFi-netwerk voor onze eigen organisatie, waardoor zowel bezoekers als medewerkers altijd een optimale verbinding hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in