Apple brengt iOS 8 bèta 5 uit aan ontwikkelaars

Apple heeft gisteren alweer de vijfde bèta voor iOS 8 uitgebracht op de iPhone, iPad en iPod touch. De update is minder groot in vergelijking met voorgaande versies (192 MB tegenover 237 MB op de iPhone 4S), en brengt dan ook geen zeer bijzondere wijzigingen met zich mee. Op enkele visuele veranderingen en weer een heel aantal bugfixes na moet je niet al te veel nieuws verwachten. Nieuwe icoontjes voor de iCloud-instellingen, nieuwe instellingen voor iCloud-fotobibliotheek en wat nieuwe functies voor de Gezondheids-app zijn enkele opvallende wijzigingen waar we het in dit artikel vooral over zullen hebben. Uiteraard zijn er nog een aantal andere vernieuwingen die genoemd zullen worden.
Met iedere bètaversie wordt een nieuwe versie van iOS altijd stabieler. Althans, dat is de bedoeling. Maar vaak wijzigt Apple ook nog wat andere zaken. Dit kunnen visuele, maar ook interne dingen zijn.
Met bèta 5 zijn om te beginnen de icoontjes voor enkele iCloud-instellingen aangepast. In plaats van een blauw achtergrondje met een wit wolkje erin bij ‘iCloud’, ‘Reservekopie’ en ‘Sleutelhanger’, plus het witte achtergrondje met een oranje wolk bij ‘iCloud Drive’, maken al deze opties nu gebruik van een wit achtergrondje en een wolkje met een blauwe gradient erin. Hieronder zie je wat het verschil is. Links wordt een screenshot aangegeven van hoe het was met iOS 8 bèta 4 en rechts met bèta 5.

Ook nieuw is de mogelijkheid om aan te geven of je je iCloud-fotobibliotheek in de cloud wilt houden met iPhone-geoptimaliseerde kwaliteit. Voordeel daarvan is dat het minder ruimte in gebruik neemt dan wanneer je ervoor kiest om foto’s in hun originele kwaliteit te downloaden. Verder wordt er nu aangegeven wanneer er voor het laatst met iCloud gesynchroniseerd is.
De Health-app werd in bèta 4 vertaald naar het Nederlands en kreeg vanaf toen de naam ‘Gezondheid’. In de vijfde bèta heeft Apple volgens de changelog ondersteuning voor spirometrie toegevoegd, wat het mogelijk maakt om je longfunctie bij te houden. Het is niet bekend hoe dit precies zal werken. Je kunt nu verder ook gegevens exporteren 
Één van de belangrijkste vernieuwingen in iOS 8 en OSX Yosemite is dat de iPhone en iPad nu beter dan ooit kunnen samenwerken met de Mac, dankzij Continuïteit. Zo kun je voortaan vanaf je Mac telefoontjes aannemen van je iPhone of zelfs sms’jes versturen en ontvangen. Met bèta 5 krijg je voortaan een melding waarmee je kunt bevestigen of je je telefoonnummer hiervoor wilt gebruiken. De functie wordt SMS Relay genoemd volgens een screenshot via MacRumors.
Wanneer je nu Wi-Fi Calling gebruikt wordt er nu naast de naam van je provider ‘Wi-Fi’ gebruikt. Voor T-Mobile zou er dan ‘T-Mobile Wi-Fi’ in de statusbalk staan. Dit neemt wel veel ruimte in en zou daardoor erg lelijk staan.
Overige vernieuwingen zijn dat ‘voorspellende tekst‘ van QuickType nu een schakelaar heeft gekregen in plaats van de regliere knop met de tekst ‘Aan’ of ‘Uit’ (zie linker screenshot onderaan). Woninggegevens bij de Privacy-instellingen heet nu toch HomeKit (zie middelste screenshot onderaan). In dit menu is overigens nu ook ‘Gezondheid‘ toegevoegd (zie middelste screenshot onderaan). Dit houdt in dat third-party apps die toegang willen tot deze applicatie hier toestemming voor zullen vragen. Deze apps worden in het menuutje getoond. Tot slot zijn de Helderheid-instellingen bij Achtergrond-instellingen verwijderd (zie rechter screenshot onderaan), omdat deze zich sinds de vierde bèta ook onder Beeldscherm en helderheid bevonden. De optie blijft daar gewoon behouden uiteraard.
iOS 8 verkeert momenteel in bètafase. Dit houdt in dat vooral bij de eerste paar versies de stabiliteit op iPhone, iPad of iPod touch minder goed is. Het is daarom raadzaam om het te installeren op een apparaat die je niet privé gebruikt. Het wordt alsnog aangeraden te wachten op de release in september. Dutch Tech Blog is onder geen beding aansprakelijk voor enige schade aan apparaten als gevolg van bèta’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in