Eerste ervaringen iOS 8 GM op iPhone 4S

Afgelopen dinsdag kondigde Apple aan dat de Golden Master voor iOS 8 die dag nog beschikbaar zou komen en uiteraard besloot ik mijn iPhone 4S van iOS 8 bèta 5 naar de nieuwe versie bij te werken. Natuurlijk zul je je wel afvragen of dat nog goed werkt. Want vorig jaar bleek de iPhone 4 het met iOS 7 niet goed te doen. Het toestel was amper vooruit te branden en veel grafische vernieuwingen mistte. De iPhone 4S is inmiddels aan zijn laatste major-update toe. Althans, de kans is zeer groot dat de volgende grote update niet meer voor deze iPhone zal verschijnen. In dit artikel vertel ik dan ook over mijn ervaringen met de Golden Master van iOS 8.

Om te beginnen de algemene veranderingen. Bij de Golden Master voegt Apple vrijwel altijd nog wat nieuwe functionaliteit toe. Zo kreeg iOS 7 er uiteindelijk wat (dynamische) achtergronden en geluiden bij. Met iOS 8 GM zijn er ook nieuwe achtergronden toegevoegd. Helaas geen dynamische, maar je komt er zeker wel mee vooruit. Eentje ervan zie je in de afbeelding linksbovenin dit artikel. Het toont het toegangsscherm met het achtergrondje dat Apple gebruikt om onder andere de iPhone 6 en iPhone 6 Plus mee te promoten.

Apple heeft in totaal zestien achtergronden toegevoegd. Hieronder zie je in twee screenshots alle nieuwe (+ twee al langer bestaande in de tweede screenshot). Uiteraard kun je ze allemaal bewonderen zodra iOS 8 op jouw iPhone staat. Kun je echt niet wachten, dan kun je ze alsnog via iDownloadBlog downloaden voor je iPhone 5(c/s).
In iOS 8 GM zijn wat lichte visuele wijzigingen gedaan. Zo is het Passbook-icoon lichtjes aangepast vanwege de komst van Apple’s eigen betaalsysteem Apple Pay, van die functionaliteit zul je helaas alleen kunnen genieten als je een iPhone 6, iPhone 6 Plus of Apple Watch hebt én in de Verenigde Staten woont.
Het Klok-icoon heeft nu iets grotere en dikkere wijzers. Ook zie je een iets ander icoon bij iCloud Mail, mits je hier gebruik van maakt. Bij de iCloud-instellingen zijn een paar icoontjes vervangen en tot slot zijn er nieuwe upgrademogelijkheden. Wat dat laatste betreft heb je voortaan keuze uit het volgende:
 • 20 GB voor €0,99 per maand
 • 200 GB voor €3,99 per maand
 • 500 GB voor €9,99 per maand
 • 1 TB voor €19,99 per maand
Dit is nog steeds duurder dan de concurrentie, zo werd al snel ontdekt voor verschillende techsites. Voor Apple’s doen is het echter een stuk goedkoper. Zeker nu je op maandbasis moet betalen en niet op jaarbasis. Dat werkt alleen maar in het voordeel.

Verder heb ik geen nieuwe features kunnen ontdekken in de iOS 8 Golden Master. Dus we gaan maar verder met de performance. En het is duidelijk dat Apple hard heeft gewerkt aan dit gedeelte in de afgelopen paar weken. Met iOS 8 bèta 5 deed de iPhone 4S het al prima, maar hij leek wel zichtbaar langzamer dan met iOS 7(.1). Gelukkig is dat met de Golden Master weer een stuk beter geworden. Sterker nog, Apple heeft de performance volgens mij zelfs een beetje op weten te schroeven ten opzichte van iOS 7.1. Een opmerkelijke, maar heel erg welkome verbetering.
Animaties zijn op veel punten vloeiender geworden, ook bij onder meer het openen van het Spotlight-menu of berichtencentrum en bedieningspaneel op het toegangsscherm. Er is nog steeds een lichte hapering zichtbaar, maar echt storend is het niet meer vergeleken met hiervoor. 
Applicaties starten ongeveer even snel op. Verwacht niet de snelheid die je krijgt bij nieuwere apparaten, het is gewoon ruim voldoende. Zeker voor een drie jaar oude iPhone. Qua functionaliteit mis je wel wat, maar in mijn ogen biedt de iPhone 4S nog altijd enorm veel mogelijkheden.
Enkele functies die bij de iPhone 4S missen die alle nieuwere toestellen wel hebben gekregen sinds iOS 6 zijn de mogelijkheid om foto’s te maken tijdens het maken van een video (iOS 6), AirDrop (iOS 7), Continuïteit (iOS 8) en Handoff (iOS 8). Dat valt dus nog mee, zeker vergeleken met wat de iPhone 4 allemaal niet heeft gekregen sinds iOS 5. Met iOS 7 vielen, zoals eerder gezegd, veel grafische vernieuwingen weg voor dit toestel die de iPhone 4S allemaal wel heeft gekregen.
De iPhone 4S wordt sinds afgelopen dinsdag niet meer verkocht, in plaats daarvan kun je nu of binnenkort de volgende toestellen kopen:
 • 8 GB: €399


 • 16 GB: €599
 • 32 GB: €649


 • 16 GB: €699
 • 64 GB: €799
 • 128 GB: €899


 • 16 GB: €799
 • 64 GB: €899
 • 128 GB: €999
De vraag of je moet upgraden is makkelijk te beantwoorden. Als je een iPhone 4S hebt, zoals ik, doe het dan sowieso. Niet alleen het grotere scherm, ook de enorme verschillen in prestaties en op het vlak van fotografie zijn enorm. Ook upgraden vanaf een iPhone 5 of zelfs 5c (vanwege dezelfde hardware) is zeker geen slecht idee. Heb je een iPhone 5s, dan heb je die niet langer dan een jaar. En een prestatiewinst zul je waarschijnlijk ook niet gauw opmerken. Maar het kan zijn dat je alleen al vanwege het grotere scherm wil upgraden. In dat geval zou ik het je gewoon aanraden. Immers, van 4 inch naar 4,7 inch of zelfs 5,5 inch zal toch een groot verschil zijn. Je ziet meer content, en de iPhone 6 Plus heeft ook nog eens een Full HD-scherm met een hogere pixeldichtheid. Het kijken van films zal dan ook een prettige ervaring opleveren naar alle waarschijnlijkheid.
Zelf ben ik van plan om van mijn iPhone 4S te upgraden naar de iPhone 6 met 64 GB opslag. Ga jij ook upgraden? Of wacht je liever toch op de volgende iPhone? Laat je mening achter middels een reactie op dit artikel.
iOS 8 komt aanstaande woensdag officiëel uit op de iPhone 4S en later, iPad 2 en later, iPad mini en later en de iPod touch van de vijfde generatie. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus worden standaard geleverd met de nieuwe versie. Koop je binnenkort een iPhone 5c of iPhone 5s, dan zullen deze ook al standaard voorzien zijn van iOS 8.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in