iCloud krijgt binnenkort ondersteuning voor beveiligingsmeldingen

Een paar dagen geleden gebeurde er iets bijzonders. Honderden naaktfoto’s van beroemdheden lekten uit als gevolg van een iCloud-hack. Volgens Apple kwam dit door de ‘slachtoffers’ zelf. Zij zouden geen sterke gebruikersnaam, wachtwoord en beveiligingsvragen hebben ingesteld. De hacker kon hierdoor makkelijk toegang krijgen tot hun foto’s. Dat het alleen beroemdheden betreft heeft te maken met het feit dat de hacker specifiek hun account hackte. Apple wil er wel wat aan gaan doen, zo liet CEO Tim Cook weten. Beveiligingsmeldingen moeten gebruikers beter op de hoogte gaan stellen wie er allemaal op welke locaties ingelogd heeft met hun account en twee-staps-verificatie wordt naar meerdere onderdelen uitgerold.
Volgens Cook zullen deze aanpassingen, dus de meldingen over wie er waar en wanneer ingelogd heeft met je iCloud-account en de uitrol van twee-staps-verificatie naar onder meer het doen van back-ups, in twee weken toegepast worden. Ook zullen gebruikers de mogelijkheid krijgen direct actie te ondernemen wanneer ze het slachtoffer zijn van hacken. Tot voor deze wijzigingen was het zo dat je alleen een melding kreeg wanneer iemand op een nieuw apparaat een aankoop doet in de App Store, iTunes Store of iBookstore. Bij het terugzetten van een back-up was dat niet het geval, terwijl dit bij een diefstal juist cruciaal van belang is.
Omdat nog niet veel mensen gebruik maken van twee-staps-verificatie wil Apple dit hen gaan opdringen. Bij twee-staps-verificatie krijg je, op dit moment althans, een melding op je iPhone wanneer je in wilt loggen met je Apple ID.
Tim Cook benadrukte nog eens hoe belangrijk Apple het vindt om klanten te voorzien van de beste beveiliging. Na het nieuws over de hack hadden sommige nogal hun twijfels hierbij, maar iOS en OSX zijn nog altijd een paar van de meest veilige besturingsysstemen op dit moment. Android daarentegen loopt op dit punt achter vanwege een gebrek aan goede controle door het systeem. Alleen met de juiste app kan men alsnog controleren op potentiële malware, terwijl dit bij iOS en OSX op de achtergrond constant gebeurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in