Intel lanceert de Intel Core M processor

De nieuwe Intel® Core M™ processor is vandaag gepresenteerd op de IFA, dé beurs voor consumentenelektronica en huishoudelijke apparatuur. Intels nieuwste lid van de Core-familie wordt de drijvende kracht in nieuwe 2-in-1 apparaten van onder meer Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Toshiba. De Core M brengt de optimale mix van mobiliteit en prestatieniveau, doordat deze specifiek is ontworpen om hoge prestaties te brengen naar ultramobiele apparaten die zo dun zijn als tablets en die zónder ventilatoren kunnen voor de koeling. Het gaat om flinterdunne apparaten met de prestaties van Intel Core-processors waarvan de batterijduur tot wel het dubbele is ten opzichte van een vier jaar oud systeem (met een Core™ i5-4302Y processor).

“We staan middenin een meerjarige missie om de vereisten van eindgebruikers te adresseren en mobiel computergebruik te transformeren. De introductie van de Core M is een belangrijke mijlpaal van die reis”, zegt Kirk Skaugen, senior vice-president en algemeen directeur verantwoordelijk voor Intels divisie voor personal computing. “Core M is de eerste van een nieuwe productfamilie die ontworpen is voor 2-in-1 apparaten. Dit levert een combinatie op van ‘s werelds dunste laptop en de krachtigste tablet, verenigd in een enkel apparaat.”
Betere prestaties en nog langere batterijduur
De Intel Core M maakt het mogelijk om rekentaken 50 procent sneller uit te voeren en biedt 40 procent meer grafische rekenkracht (ten opzichte van de vergelijkbare Intel Core-processor van de voorgaande, vierde Core-generatie). Consumenten met oudere pc’s kunnen een flinke prestatieverbetering zien. Zo biedt de Core M tot wel twee keer het rekenvermogen van een vier jaar oude laptop, en tot wel zeven keer het grafische vermogen, plus hogere schermresoluties.
Intel heeft vorig jaar wat betreft batterijvermogen de grootste verbetering van generatie op generatie gerealiseerd tot nu toe. De Core M-processor en de bijbehorende stroombesparingen voor het hele systeemplatform leggen de lat voor accuduur nu nog hoger. De Core M kan meer dan acht uur video afspelen op één enkele batterijlading, wat 20 procent (1,7 uur) langer is dan de voorgaande Core-generatie. Dit uithoudingsvermogen vertegenwoordigt een verdubbeling ten opzichte van het accuvermogen van een gemiddelde, vier jaar oude laptop.
Dun en stil, verkrijgbaar vanaf de kerstvakantie
De Intel Core M-processor is 50 procent kleiner en heeft met zijn verbruik van slechts 4,5 Watt, 60 procent minder warmteafgifte dan de voorgaande, vierde Core-generatie. Dit stelt fabrikanten van laptops en 2-in-1 apparaten in staat om slanke systemen zónder ventilatoren te maken van slechts 9 mm dik. Dat is dunner dan een AAA-batterij en dunner dan de slankste laptops die nu op de markt zijn. In totaal staan er nu meer dan twintig verschillende computers met de Core M op stapel. De eerste producten gebaseerd op deze nieuwe, zuinige en toch krachtige Intel-processor liggen op tijd voor de feestdagen in de winkel.

Op IFA hebben onder meer Acer, ASUS, Dell, HP en Lenovo nieuwe Core M-apparaten aangekondigd met verschillende formaten, stijlen en prijzen, en die binnenkort uitkomen.
  • Acer breidt in het vierde kwartaal zijn populaire reeks 2-in-1 notebooks uit met de Aspire Switch 12. Deze 2-in-1 heeft een 12,5 inch FHD-scherm (FullHD, 1920×1080 pixels) en een bijzondere kickstand plus magnetisch toetsenbord, waarmee soepel kan worden geschakeld tussen vijf standen.
  • ASUS introduceert de ASUS Zenbook UX305, een zeer lichte en dunne Ultrabook met een 13 inch QHD-scherm (Quad HD, 2560×1440 pixels). Daarnaast brengt de fabrikant de ASUS Transformer Book T300FA, een krachtige 2-in-1 die is aangekondigd tijdens Intels keynote-presentatie op de IFA. De Transformer Book T300FA is naar verwachting vanaf komende herfst te koop in Europa, voor 599 euro. Later komt ASUS met de nog dunnere ASUS Transformer T300 Chi.
  • Dell heeft zijn eerste 2-in-1 voor de zakelijke markt aangekondigd: de Latitude 12 7000 Series. Dit krachtige, compromisloze apparaat combineert een lichtgewicht Ultrabook en tablet die is los te koppelen.
  • HP breidt zijn ENVY-portfolio verder uit met de toevoeging van twee nieuwe HP ENVY x2 pc’s, die zijn los te koppelen van hun toetsenbord docks. Deze luxe apparaten komen in de formaten 13,3 inch en 15,6 inch.
  • Lenovo brengt zijn nieuwe ThinkPad Helix al uit in oktober en heeft daarmee een 2-in-1 die 12 procent lichter en 15 procent dunner is dan het voorgaande model. Tegelijkertijd heeft de nieuwe ThinkPad Helix nog meer vermogen dankzij de Intel Core M-processor.
Naast deze aankondigingen heeft Intel op de IFA ook een 2-in-1 ontwerp met Core M getoond van Toshiba. Bredere beschikbaarheid van meer systemen met deze nieuwe Intel-processor volgt naar verwachting in de eerste helft van 2015. Om meer diversiteit, en daarmee klantenkeuze, te bieden en om de beschikbaarheid te vergroten, werkt Intel samen met fabriekspartners (ODM’s) van computerleveranciers (OEM’s). Onder die ODM’s bevindt zich Wistron, die werkt aan een eigen ontwerp met Core M, gebaseerd op Intels referentiesysteem ‘Llama Mountain’. Dit bijzondere, ventilatorloze ontwerp van slechts 7,2 mm dik en een gewicht van slechts 670 gram is eerder dit jaar aangekondigd op de Computex-beurs in Taiwan.
‘Conflictvrij’, en extra platformfuncties
De Intel Core M-processor is een ‘conflictvrij’ product. Dit betekent dat de processor is gefabriceerd zonder gebruik van mineralen (zoals tin, tantaal, wolfraam en/of goud) uit conflictgebieden. Daarmee vermijdt Intel directe of indirecte financiering of voordeel voor gewapende groeperingen in landen, zoals de Democratische Republiek Congo en naburige landen.
De Core M is beschikbaar is diverse uitvoeringen: de Core M-5Y10/5Y10a met kloksnelheden tot 2,0 GHz en de Core M-5Y70 die tot 2,6 GHz gaat. Laatstgenoemde is de Core M met het hoogste prestatieniveau en is ook beschikbaar met Intels vPro-technologie om voor zakelijk gebruik ingebouwde securityfuncties te bieden ter bescherming van data, gebruikersidentiteiten en netwerktoegang.
Aanvullende functies van het Core M-platform omvatten ondersteuning voor audio van hoge kwaliteit, versie 5.0 van Intels Wireless Display-technologie, en de tweede generatie van Intels 802.11a WiFi-producten. Daarnaast zal het processorplatform op termijn ook draadloze docking ondersteunen met de WiGig-technologie (Wireless Gigabit).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in