Intel onthult nieuwe developertools en technologieën op het gebied van tablets, analytics, wearables en pc’s

Intel-CEO Brian Krzanich heeft de aftrap gegeven van Intels jaarlijkse technische conferentie met een brede verzameling computing-initiatieven en projecten die tonen dat het bedrijf snel inspeelt op nieuwe marktsegmenten waar alles smart en connected is. Krzanich en andere Intel-topmanagers hebben nieuwe hardware en software-developertools aangekondigd, previews gegeven van nieuwe Intel-technologieën, en nieuwe producten in diverse technologiesegmenten aangekondigd.

“Met ons gevarieerde productportfolio en developertools omvatten we belangrijke groeisegmenten, besturingssystemen en verschijningsvormen. Daarmee bieden we hardware- en software-developers nieuwe manieren om te groeien en de mogelijkheid om flexibel te zijn in hun ontwerpen,” zegt Intel-CEO Brian Krzanich. “Alles wat smart en connected is, werkt het beste met Intel.”
Tijdens zijn openingstoespraak op de 2014-editie van IDF (Intel Developer Forum) werd Krzanich op het podium bijgestaan door diverse Intel-topmanagers, plus CEO en voorzitter Michael Dell van ICT-leverancier Dell, en Greg McKelvey, executive vice president en chief strategy and marketing officer van horloge- en lifestylebedrijf de Fossil Group.
De opzet en inhoud van Intels technische conferentie is dit jaar geheel herzien om aantrekkelijk te zijn voor een uitgebreider publiek van ingenieurs en programmeurs. IDF 2014 weerspiegelt daarmee Intels inzet om het bereik van Intel-technologie verder te vergroten. Het programma en de getoonde technologieën gaan verder dan pc’s, mobiel en het datacenter en omvatten ook het Internet of Things (IoT), wearables en andere nieuwe apparaten. Laatstgenoemde categorie omvat de nieuwe apparaten, ontwikkeld door zogeheten ‘makers’ en andere uitvinders. Meer dan 4500 mensen van over de hele wereld komen deze week naar IDF.
Nieuws over developertools
 • Intel heeft het ontwikkelaarsprogramma ‘Intel Reference Design for Android’ aangekondigd waarmee tabletgebruikers een consistente kwaliteitservaring krijgen met de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. Intel helpt tabletfabrikanten om de schaalgrootte op te voeren van het uitrolproces voor hun Android-apparaten. Dit doet het bedrijf door software-ontwerphulp te bieden, naast gestroomlijnde toegang tot Google Mobile Services, plus ondersteuning voor updates en upgrades wat betreft toekomstige Android-releases.
 • Intel heeft het Analytics for Wearables (A-Wear) ontwikkelprogramma aangekondigd  waarmee developers sneller nieuwe applicaties met data-driven intelligentie kunnen maken en uitrollen. Het ontwikkelprogramma integreert een aantal softwarecomponenten, waaronder tools en algoritmes van Intel, en databeheermogelijkheden van Cloudera CDH (Cloudera Distribution Including Apache Hadoop). Dit geheel draait op een cloudinfrastructuur die is geoptimaliseerd op Intel-architectuur. Voor ontwikkelaars van Intel wearables is het ontwikkelprogramma gratis.

Nieuws over Intel-productbeschikbaarheid
 • Intel heeft de algemene commerciële beschikbaarheid aangekondigd van het Intel XMM 7260-modem, dat nu is ingebouwd in de Samsung Galaxy Alpha-smartphone. De XMM 7260- en XMMTM 7262-modems ondersteunen één van snelste mobiele netwerkstandaarden en evenaren de snelheid van Cat6-kabels; tot wel 300 Mbps (megabit per seconde). Deze modemchips vormen Intels tweede generatie LTE-platform en geven hardware fabrikanten een krachtige en energie-efficiënte oplossing voor nieuwe mobiele netwerken en apparaten die het snelle LTE-Advanced gebruiken.
 • Intels ‘postzegelcomputer’ Edison is nu algemeen verkrijgbaar. Deze superkleine computer met ingebouwde draadloze netwerkondersteuning is op de CES (Consumer Electronics Show) aangekondigd. Het Edison-platform is ontworpen om snelle innovatie en productontwikkeling mogelijk te maken voor uitvinders, ondernemers en designers van consumentenproducten. Intel helpt deze hardware partners door het ontwerpproces te vereenvoudigen, door de duurzaamheid te vergroten en door extra kostenbesparingen te bieden.
 • AT&T zal de exclusieve telecom carrier zijn voor de smart-armband MICA (My Intelligent Communication Accessory) die is ontworpen door Opening Ceremony en gerealiseerd door Intel. Deze luxe smart-accessoire is vorige week geïntroduceerd in New York.

Nieuws over product- en innovatiepreviews
 • Dell-CEO Michael Dell en Intel-CEO Brian Krzanich hebben een preview gegeven van een nieuwe Dell-tablet die bijzondere fotomogelijkheden biedt, als eerste in zijn soort. De nieuwe Dell Venue 8 7000 Series heeft Intels RealSense Snapshot-technologie ingebouwd waarmee het diepte kan onderscheiden om high-definition foto’s beter te bemeten, scherper te stellen en naar voorkeur te filteren. Dit alles met slechts een vingerbeweging. De Dell Venue 8 7000 introduceert nieuwe mogelijkheden en nieuwe gebruiksvormen voor tablets. Daarmee verbreedt deze tablet de creatieve horizon voor developers die apps willen maken waarmee consumenten op nieuwe manieren kunnen omgaan met hun foto’s. Deze dunste tablet ter wereld komt op tijd uit voor het kerstseizoen.
 • Intel heeft een demonstratie gegeven van  Intel Wireless Gigabit Docking, waarmee apparaten volledig draadloos aan te sluiten zijn op externe beeldschermen en ook draadloos op te laden zijn. Intels reference-ontwerp hiervoor, gebruikt een volgende generatie processor die is gefabriceerd op 14 nanometer.
 • Developers hebben ook een preview gekregen van de volgende generatie Intel Core processors op 14 nanometer. Deze toekomstige processors moeten in 2015 op de markt komen.
 • De gerenommeerde natuurkundige Stephen Hawking nam via videoconferencing deel aan Intels techconferentie om te bespreken hoe technologie voor gehandicapten vaak een testterrein is voor de technologie van de toekomst. Aanhakend op Hawkings aanwezigheid via video heeft Intel zijn unieke Connected Wheelchair Project onthuld. Dit concept is ontworpen door stagiairs bij het bedrijf als onderdeel van het Intel Collaborators-programma. De Connected Wheelchair laat zien hoe standaard rolstoelen zijn om te bouwen tot data-driven, online-verbonden machines, dankzij de Intel Galileo Development Kit, gebaseerd op Intel Quark processors, en de Intel Gateway Solutions for IoT (Internet of Things), die securityproducten omvat van Wind River en McAfee.

IDF-preview
 • Developers kunnen op IDF 2014 meer dan 164 technische sessies bijwonen, die worden gegeven door experts van Intel en vanuit de hele ICT-industrie.
 • Intels diverse bedrijfsdivisies en meer dan 180 bedrijven van over de hele wereld geven 700 hands-on demonstraties van hun laatste innovaties en van toekomstige technologieën. Deze demonstraties vinden plaats in de IDF Industry Technology Showcase.
 • Tijdens de IoT-megasessie (Internet of Things) bespreekt Intel vice-president Doug Davis de uitdagingen voor interoperabiliteit en security. Hij beschrijft de geïntegreerde hardware- en softwarebouwblokken die Intel biedt om complete, edge-to-cloud IoT-oplossingen te kunnen bouwen. Davis zal aangeven dat Intel gaat samenwerken met AT&T, Cisco, GE en IBM om met deze bouwblokken complete oplossingen tot stand te brengen. Naast plannen voor toekomstige producten zullen deze bedrijven gezamenlijke producten aankondigen die vanaf vandaag beschikbaar zijn.
 • Tijdens de megasessie over Intel Edison geeft vice-president Mike Bell een preview van diverse prototypes die zijn gebaseerd op de postzegelgrote computer van Intel. Bijvoorbeeld een 3D-geprint interactief kledingstuk en een braille-printer en -embosser. Verder bespreekt Meridian Audio, topfabrikant van geavanceerde audio- en video-apparatuur, hoe Intel Edison bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van zijn aanbod voor wireless audio.
 • Tijdens de software developers megasessie introduceert Intel vice-president Doug Fisher tools waarmee ontwikkelaars sneller en makkelijker software kunnen maken voor verschillende ecosystemen. Fisher belicht ook het gemak waarmee hardware fabrikanten (OEM’s en ODM’s) in staat zullen zijn om een Windows- of Android-apparaat te maken met de speciaal aangepaste tools en kant-en-klare referentie-ontwerpen van Intel.
 • In de megasessie over mobiele technologie daagt Intel vice-president Hermann Eul developers uit om een rol te spelen in het oplossen van ‘s werelds grootste problemen. Innovaties op mobiel gebied kunnen samenlevingen wereldwijd verder helpen, met name in ontwikkelingslanden. De uitdaging is gericht op de meest prominente technologie die mensen – letterlijk – in handen hebben: hun mobiele apparaat. Eul stipt de hardware-, software- en communicatietechnologieën aan waarmee developers deze kans kunnen benutten, zodat ze kunnen bijdragen aan verandering, vooruitgang en innovatie.
 • Tijdens de datacenter megasessie licht senior vice-president Diane Bryant van Intel toe hoe de architectuur van datacenters nu wordt herzien. De nieuwe architecturen zijn grotendeels vereist vanwege de opkomst van de digitale diensteneconomie. Intel geeft in deze sessie ook een update over toekomstige producten op basis van de eigen silicon photonics-technologie. Daarbij onthult het bedrijf ook details over hoe het producten op maat maakt voor individuele datacenterklanten.
 • In een megasessie over het opnieuw uitvinden van de pc, en innovatie daartrent, spreekt senior vice-president Kirk Skaugen over manieren waarmee ontwikkelaars het enorme reservoir aan oudere pc’s kunnen aanboren. Wereldwijd zijn er 600 miljoen pc’s die vier jaar of ouder zijn. Die machines zijn te vervangen door spannende nieuwe form factors met nieuwe gebruikerservaringen en een variëteit aan besturingssystemen. Skaugen geeft developers een update van Google’s browserbesturingssysteem Chrome OS van voor Intels Wireless Display-technologie. Daarnaast komt het consortium voor draadloos opladen, de Alliance for Wireless Power, aan bod.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in