iOS 8 uitgelicht: overzicht (deel 1)

Apple gaat volgende week dinsdag een persevenement geven, waarbij ongetwijfeld over iOS 8 wordt gepraat. Sinds de eerste bèta schreven we al over alle belangrijke vernieuwingen en die worden in dit artikel voor je samengevat. Zo krijg je een mooi overzicht van wat iOS 8 nou precies zo bijzonder maakt.

iOS 8 is Apple’s achtste major-release voor het mobiele besturingssyteem iOS. Dat had je natuurlijk al aan het cijfer kunnen zien, dus logisch is het toch wel. Met iOS 7 als basis is er verder gebouwd op het uitbreiden van de mogelijkheden. Niet alleen eindgebruikers kunnen genieten van prachtige nieuwe features, ook voor ontwikkelaars is iOS 8 een belangrijke release, omdat het besturingssysteem opener wordt dan ooit. Daarmee gaat Apple de richting van Android in, echter zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid die we gewend zijn.
In deel 1 van de twee delen bespreken we de volgende zaken:
Om te beginnen de vormgeving. iOS 7 was de grootste stap die Apple ooit genomen heeft in de geschiedenis van iOS, omdat het een compleet nieuw design had. Niet iedereen vond het even mooi en vooral gebruikers van een iPhone 4 klaagden over de slechte prestaties als gevolg van het installeren van de nieuwe versie. Toch werd het ook door velen positief ontvangen, omdat het design frisser en moderner overkomt. Met iOS 8 gaat Apple een stapje verder. Voortaan krijg je interactieve meldingen, zodat je direct kunt reageren op een inkomende melding. Door zo’n melding omlaag te slepen verschijnt er een invoervak bij apps als Berichten en binnenkort hopelijk ook WhatsApp. Bij sommige apps, zoals Mail en wellicht direct na de release van iOS 8 ook Facebook, zie je twee knoppen die je kunt gebruiken om te reageren (markeren van een mail, of het ‘liken’ van een Facebook-post). Interactieve meldingen werken ook vanaf het toegangsscherm en berichtencentrum.
Ook nieuw is dat in het multitaskingscherm je favoriete en recente contacten worden weergegeven. Dit kun je uiteraard uitschakelen als je wilt.
De iMessage-app gaat met iOS 8 ook een stap vooruit. Net als bij onder andere WhatsApp kun je voortaan groepschats beter beheren. Je kunt het onderwerp veranderen, de chat tijdelijk op ‘Niet storen’ zetten. 
Je kunt ook eenvoudig een gesproken bericht, foto of video maken en sturen (welke overigens na korte tijd verdwijnen, zoals bij Snapchat), een kaartje met je huidige locatie versturen (hierbij kun je weer kiezen of dit tijdelijk of defintief moet zijn). Alle foto’s en video’s die je hebt ontvangen worden in een mooi overzichtje geplaatst, dat te vinden is op de ‘Details’-pagina.
Door je iPhone tegen je oor aan te houden kun je een ontvangen gesproken bericht beluisteren zonder dat anderen het kunnen horen. Wil je zelf reageren op dit berichtje, maar ook met je stem, dan tik je op het invoervak en houd je je iPhone tegen je oor aan. Je kunt dan beginnen met spreken en daarna je bericht versturen. 
De Foto’s-app biedt nu de bewerkingstools uit de bekende iPhoto-app aan. Naast het croppen, draaien en verwijderen van rode ogen kun je voortaan zaken als de helderheid, het contrast en de belichting aanpassen naar wens. Bij het bepalen van de compositie van een foto zie je een gradenboog, zodat je een exactere hoek kunt gebruiken. De in iOS 7-geïntroduceerde filters zijn er uiteraard nog altijd te vinden. De Camera-app mag natuurlijk niet vergeten worden. Met iOS 8 kun je met deze applicatie een timer toepassen en time-lapse video’s maken. Ook krijg je meer controle over het gebruik van de AE/AF-lock (Auto Exposure / Auto Focus). Ontwikkelaars kunnen daarnaast allerlei tools gaan gebruiken om hun camera-app(s) te voorzien van onder andere de mogelijkheid om de ISO-waarde te veranderen. Voor mensen die graag foto’s maken met hun iPhone zal dit enorm veel voordeel gaan bieden.
Het is duidelijk dat met iOS 8 de mogelijkheden wat betreft fotobewerking een stuk uitgebreider gaan worden.
Mail is één van de belangrijkste productiviteitsapps die de iPhone en iPad hebben. Op het succes ervan wilde Apple graag door blijven bouwen, en dat is met iOS 8 duidelijk te zien. Wanneer je aan een mailtje bent begonnen met schrijven kun je deze tijdelijk omlaag slepen, zodat je bijvoorbeeld even op zoek kunt naar informatie uit een ander mailtje. Als je dit bij meer mailtjes hebt gedaan kun je deze allemaal net als in Safari in een soort tabview laten weergeven. Heb je een mailtje ontvangen waar over een agenda-activiteit wordt gesproken of waarvan de afzender nog niet in jouw contacten staat, dan wordt er bovenin hiervan een meldingsbalk weergegeven. Je kunt die activiteit of persoon dan snel toevoegen. 
Dankzij een nieuwe veegbeweging wordt het verwijderen en markeren van mails makkelijker, sneller én leuker. Één lange en snelle veegbeweging naar rechts en je verwijdert je mail of markeert deze. Je kunt via instellingen aanpassen wat er moet gebeuren bij deze lange en snelle veegbeweging.
Dat Safari een zeer populaire webbrowser is, zal waarschijnlijk niets nieuws zijn. Toch vond Apple dat het nog altijd beter kan, en wel met iOS 8. Zo krijg je nu geavanceerde opties bij het verwijderen van je internetgeschiedenis. Je kunt nu ook een webpagina eenvoudiger instellen als favoriet. Een gewilde functie is toch nog altijd de mogelijkheid om een website in de desktopweergave te tonen, wat voortaan ook kan! Verder is de zoekmachine DuckDuckGo toegevoegd, waarmee je kunt zoeken op het internet zonder det er informatie over je zoekacties wordt verzameld.
Dankzij extensies biedt Safari, maar ook iedere andere app, de mogelijkheid om integreren met third-party apps. Denk aan een ‘actie‘ voor 1Password, voor het veilig opslaan en beheren van wachtwoorden. Ook worden de deelopties uitgebreider, zodat je vanuit bijvoorbeeld de Foto’s-app kunt delen naar Pinterest. Widgets in berichtencentrum zijn tevens een feit, net als third-party toetsenborden. En als dat nog niet genoeg is kunnen diensten als Dropbox gebruikt worden voor het beheren van documenten en andere bestanden, in plaats van dat je alleen iCloud kunt gebruiken hiervoor. Althans, met iOS 8 kan iedere app standaard een andere dienst gebruiken dan alleen iCloud.
Makkelijker en sneller typen is belangrijk, dacht Apple waarschijnlijk voordat ze met QuickType op de proppen kwamen. Deze nieuwe functie komt met voorspellende tekst, zodat je bij bepaalde berichten al een paar keuzemogelijkheden aangeboden krijgt. Tijdens het typen krijg je daarnaast nog suggesties voor wat je wellicht wilt schrijven. Het voordeel is dat je dat hele woord niet meer hoeft te typen, één druk op de juiste term volstaat. Helaas is QuickType op het moment erg beperkt en het zal dan ook alleen in de volgende talen beschikbaar zijn:
– Engels (geoptimaliseerd voor de Verenigde Staten, het Verenigd – Koninkrijk, Canada en Australië)
– Frans
– Duits
– Italiaans
– Portugees (geoptimaliseerd voor Brazilië)
– Spaans
– Thai
Spotlight is een functie die zal al sinds de allereerste iPhone in iOS bevindt. Je kunt ermee zoeken naar muzieknummers, video’s, berichten, mails en meer. Met iOS 8 zul je voortaan ook Wikipedia-, App Store-, iTunes Store-, iBookstore, Maps- en websuggesties te zien krijgen. Niet alleen via Spotlight trouwens, ook via Safari. Wikipedia-resultaten in Spotlight worden zelfs binnen deze functie geladen. Je wordt dus niet doorverwezen naar de webbrowser, maar kunt de informatie gewoon meteen lezen. Handig toch?
In het volgende deel, welke deze week nog verschijnt, worden de overige negen zaken besproken. Kun je echter niet wachten, klik dan op één van onderstaande links om het bijbehorende artikel te lezen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in