iOS 8 uitgelicht: overzicht (deel 2)

Afgelopen dinsdag schreven we over een paar hoofdvernieuwingen in iOS 8 en beloofden daarbij nog een deel twee. Want er is natuurlijk nog veel meer functionaliteit waar Apple-gebruikers flink van zullen gaan genieten binnenkort. In dit artikel bespreken we de overige negen zaken waar we de afgelopen maanden al over schreven. Na de break alle informatie die je nodig hebt!
In dit artikel bespreken we de volgende zaken:

Allereerst dus de App Store. Deze werd in 2008, samen met de iPhone 3G, gelanceerd om ontwikkelaars de mogelijkheid te geven hun creativiteit te gebruiken kwalitatief de beste apps te kunnen leveren aan de man. Er zijn al ruim 1,2 miljoen applicaties te vinden in de App Store die bij elkaar meer dan 75 miljard keer gedownload zijn. Dat er zoveel apps beschikbaar zijn kan positief zijn. Maar het zoeken wordt er alleen maar lastiger door, vandaar dat Apple besloot wat veranderingen door te voeren, zoals trending zoekopdrachten, gerelateerde zoekresultaten, horizontaal scrollen door zoekresultaten en Appbundels zodat je pakketjes aan apps binnen kunt halen.
Ook is er een nieuw tabblad, Ontdek, die het tabblad Vlakbij vervangt. Naast dat je zoals voorheen kunt zien welke apps er in de buurt veel gebruikt wordt zie je nu ook welke apps er in het algemeen veel gebruikt worden. Verder is er de mogelijkheid naar apps te zoeken in Spotlight en met behulp van Siri.
iPhone en iPad in de enterprise gaat Apple echt aan het hart, zo bevestigde een tijdje geleden ook weer de samenwerking tussen het bedrijf en IBM. Eveneens is beveiliging van iOS (en OSX!) heel erg belangrijk, maar dat zou eigenlijk voor elk bedrijf gelden. In iOS 8 bouwt Apple verder op de successen die iOS bereikt heeft in de afgelopen jaren. Zo kun je voortaan binnen een bedrijfsomgeving bepaalde apps met een wachtwoord beveiligen. Voor deze ‘bepaalde’ apps zijn sowieso wat vernieuwingen doorgevoerd, net als voor IT-beheerders.
De belangrijkste vernieuwing in iOS 8 en OSX Yosemite is toch wel Continuïteit. Het maakt directe verbinding tussen de iPhone, iPad, iPod touch en Mac mogelijk. Stel, je begint op je iPhone met typen van een mailtje, dan kun je altijd overschakelen naar je iPad of Mac. Ook kun je voortaan telefoontjes en SMS’jes van je iPhone op je iPad of Mac laten verschijnen. En dankzij Instant Hotspot kun je je iPhone automatisch als hotspot gebruiken op je iPad of Mac. Tot slot is AirDrop niet langer alleen te gebruiken tussen de iPhone, iPad en iPod touch, maar ook met de Mac.
Een paar maanden voor de aankondiging van iOS 8 waren er een hoop klachten van ouders wiens kinderen ongewenste aankopen deden. Deze ouders gaven Apple de schuld ervan, hoewel zij er eigenlijk niets mee te maken zouden moeten hebben. Toch vond het bedrijf het tijd om verdere dergelijke akkefietjes te voorkomen, en dat doet men met Family Sharing. Deze functie zorgt ervoor dat je binnen je gezin kunt zien wie wat wil kopen. De ouder krijgt hier dan een melding van die hij of zij mag goedkeuren. Of afkeuren natuurlijk. Je kunt ook elkaars foto-album beheren, een gezamelijke agenda bijhouden en dankzij Zoek mijn iPhone kun je elkaar terugvinden wanneer nodig.
De gezondheid neemt steeds meer af door de zeer hoge populariteit van smartphones, tablets en computers. Fabrikanten van deze producten proberen hier steeds meer op in te spelen met (vaak dure) oplossingen, zoals applicaties, smartwatches enzovoort. Apple besloot met iOS 8 ook wat nieuws te proberen, en wel met Gezondheid. Deze applicatie stelt je in staat bij te houden hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel cafeïne je op een bepaalde dag binnen hebt gekregen, of je wel voldoende slaapt en meer.
In combinatie met andere apps, bijvoorbeeld van Nike, kun je gegevens uitlezen. Gebruik je dus Nike+ of iets dergelijks en je hebt gesport, dan kun je vanuit Gezondheid al de gegevens daarover uitlezen. In feite is het dus niet meer dan een centrale plek voor gegevens uit alle bedenkbare gezondheidsapps. Je kunt ook een medische ID aanmaken die artsen kunnen vinden op je toegangsscherm, mochten ze informatie over jouw gezondheid nodig hebben.
Naast al deze grote vernieuwingen zijn er nog andere wijzigingen doorgevoerd voor bepaalde applicaties. 

Weer toont voortaan een uitgebreider vooruitzicht en de gegevens komen nu niet meer van Yahoo!, maar van alleen The Weather Channel.
In Agenda kun je nu reistijd inschakelen en specifiekere locaties kiezen, zodat je nog zekerder kunt zijn van of je wel op tijd op je afspraak bent. De frequentie voor hoe vaak een activiteit herhaald moet worden is nu ook meer naar eigen wens in te stellen. 
Tot slot kun je in Notities eindelijk tekst vet drukken, cursief maken en onderstrepen. Tevens kun je afbeeldingen toevoegen. Allemaal kleine, maar wel zeer gewilde verbeteringen voor een paar van de meest gebruikte apps.
Dat Apple veel geeft om privacy van haar klanten zou je niet moeten verbazen. Met iOS 8 wil het bedrijf nog meer doen op dit punt. Je kon al langer aangeven welke apps gebruik mogen maken van je locatie, contacten, agenda enzovoort. Met iOS 8 zijn er een hoop nieuwe functies bij gekomen, dus moeten er ook meer privacy-opties bij. Zoals voor het gebruik van je microfoon, camera, Gezondheid en HomeKit. Je kunt nu ook bij de lijst met apps onderaan op de hoofdpagina van Instellingen alle privacy-instellingen vinden. Dus voor locatie, het gebruik van systeemfuncties of systeemapps en meer. En wil je dat een app alleen je locatie mag gebruiken wanneer je deze daadwerkelijk gebruikt? Dat is nu ook mogelijk geworden.
Dan Siri, de spraakassistent. Ook deze kreeg een paar ingrijpende wijzigingen. Het gebeurt vast weleens dat je een liedje hoort waarvan je de naam wilt weten. Normaal was je dan aan het zoeken naar Shazam of Soundhound. Met iOS 8 is Shazam echter ingebouwd, dus heb je de app niet meer nodig. 
Ligt je iPhone aan de lader, dan kun je middels het commando “Hey Siri” de spraakassistent activeren. Hierdoor kun je je iPhone handsfree gebruiken, wat vooral tijdens het autorijden erg nuttig kan zijn.
Siri ondersteunt nog altijd geen Nederlands, maar om toch alvast een begin te maken heeft Apple dicteren in deze taal nu wel mogelijk gemaakt. Wellicht zien we binnenkort alsnog een aankondiging dat Siri volledig Nederlands gaat spreken.
Tot slot toont Siri nu een live-weergave van wat je zegt. Dit wordt door Apple ook wel ‘streaming voice recognition‘ genoemd. Voordeel ervan is dat je fouten er sneller uit kunt halen dan wanneer je moet wachten tot Siri je begrijpt. 
Één van de belangrijkste redenen waarom iPhone en iPad zo populair zijn is dat zelfs visueel, auditief en motorisch beperkte mensen het kunnen gebruiken, allemaal dankzij de toegankelijkheidsfuncties. Met iOS 8 komen er meer opties voor spreek scherm uit. Heb je moeite met het herkennen van kleuren of ben je zelfs kleurenblind, dan kun je grijstinten gebruiken. Je ziet dan alleen zwart, wit en grijs. Verder is het zoomen verbeterd met meer instellingen. Net als bij de vernieuwingen voor spreek scherm uit krijg je een klein menuutje op je scherm te zien waarmee je het zoomen volledig kunt beheren.
Tot zover alle belangrijke vernieuwingen in iOS 8. De kans is groot dat Apple komende dinsdag nog wat andere zaken gaat toevoegen, zoals screenshots, of functies die alleen op de nieuwste toestellen beschikbaar komen. Hier zullen we je dan uiteraard van op de hoogte houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in