iPhone 6 of iPhone 6 Plus, welke kan ik het beste kopen?

Afgelopen dinsdag kondigde Apple de iPhone 6 en iPhone 6 Plus aan, welke voor het eerst sinds de iPhone 5 een groter scherm hebben gekregen. Waar de iPhone 6 een 4,7-inch Retina HD-scherm heeft, is de iPhone 6 Plus met 5,5-inch Retina HD-scherm flink wat groter. Nu is de vraag natuurlijk, welke is het beste voor mij? Want je wilt niet hebben dat je je gloednieuwe iPhone niet eens in je broekzak kunt steken. En vergeet niet dat de meesten, waarschijnlijk jij ook, gewend zijn één hand te gebruiken. In dit artikel de verschillen tussen beide iPhones. Niet alleen qua grootte overigens, ook op technische gebied.

Beide nieuwe iPhones hebben dus een groter scherm. Maar laten we eerst even naar de iPhone 5 gaan kijken. Dit toestel was Apple’s allereerste smartphone dat een groter scherm kreeg. Daarvoor had iedere iPhone een 3,5-inch scherm. Bij de iPhone 4 werd een hogere resolutie toegepast en de iPhone 5 kreeg een 4-inch scherm. Maar hij werd alleen in de hoogte wat groter. Aan de breedte veranderde niets, en het opmerkelijke is dat Apple hier bewust voor koos. De reden is dat je hem dan nog met één hand kon bedienen.

Met de iPhone 6 zal dat moeilijker gaan worden, zul je waarschijnlijk denken. Toch lijkt dat mee te vallen, want Apple heeft een software-functie genaamd ‘reachability’ toegevoegd. Reachability zorgt er na het activeren ervan voor dat de app waar je op dat moment in zit tot de helft van het scherm naar beneden schuift. Zo kan je toch eenvoudig bij de bovenkant. Je activeert de functie door tweemaal op de vingerafdruksensor te tikken. Drukken opent het multitaskingscherm, dus ik benadruk even dat je moet tikken om reachability te kunnen gebruiken.
Reachability zorgt er eigenlijk grotendeels voor dat de iPhone 6 toch nog moeiteloos te bedienen moet zijn. Echter is de iPhone 6 Plus een ander verhaal. Op enkele techsites werd al gezegd dat het toestel simpelweg te groot is. Alleen als je monsterhanden hebt is het nog prima te doen. De iPhone 6 was dat betreft de beste keus.
De aan-/uitknop is trouwens verplaatst naar de zijkant, mocht dat je al zijn opgevallen. Dit is ook een voorbeeld van hoe Apple het gebruiken van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus toch zo fijn mogelijk wil houden. 
Sowieso zijn beide modellen erg groot, maar de iPhone 6 Plus zal met veel moeite in je broekzak passen. Volgens Apple’s website is de iPhone 6 67mm breed en de iPhone 6 Plus is met 77,8mm ruim een centimeter breder. Ter vergelijking, de iPhone 4, 4S, 5, 5c en 5s zijn allemaal maximaal 60mm breed. Als je kleine handen hebt zal het dan ook even wennen zijn, zeker als je besluit de iPhone 6 Plus te nemen. Die blijkt verder niet erg makkelijk in een broekzak te proppen zijn. De iPhone 6 voldoet daarentegen nog wel op dat punt. 
Toch blijkt schermgrootte niet iedereen wat uit te maken. Specificaties spelen immers ook een grote rol. Zo blijkt de iPhone 6 Plus ietsjes minder goed te presteren, waarschijnlijk omdat deze eigenlijk meer kracht nodig heeft voor het verwerken van beeld. Echter beschikken beide modellen over exact dezelfde processor, tot zover bekend is althans. De verschillen zijn weliswaar marginaal, maar het bewijst wel degelijk dat Apple beter de kloksnelheid bijvoorbeeld iets had kunnen verhogen bij dit model. 
De iPhone 6 Plus heeft ook weer een extra feature die de iPhone 6 niet heeft, en dat is optische stabilisatie. Dit is vooral erg in het voordeel bij het maken van foto’s, omdat het accurater is dan de sinds de iPhone 5s bestaande digitale beeldstabilisatie.
In de tabel hieronder zie je de verschillen tussen beide nieuwe iPhones.
iPhone 6
iPhone 6 Plus
Schermdiagonaal
4,7 inch Retina HD
5,5 inch Retina HD
Resolutie (pixels per inch)
1336×750 pixels (326 ppi)
1920×1080 pixels (401 ppi)
Schermspecificaties
1400:1 contrastverhouding
500 cd/m2
Volle sRGB-standaard
Dual-domain pixels voor wijdere
kijkhoeken
Schermzoom
Reachability
1300:1 contrastverhouding
500 cd/m2
Volle sRGB-standaard
Dual-domain pixels voor wijdere
kijkhoeken
Schermzoom
Reachability
Processor
1.4 GHz dual-core Apple A8-chip met
64-bits architectuur
Coprocessor
M8-coprocessor met barometer
RAM-geheugen
1 GB LPDDR3 (onder voorbehoud)
Camera (achter)
8 megapixels met ƒ/2.2 diafragma, 1080p
video (30 / 60 fps)
Slow-motion
120 / 240 frames per seconde (720p)
Nieuwe camerafeatures
Hybrid IR filter
Auto image stabilization
Auto HDR voor foto’s
Verbeterde gezichtsherkenning
Exposure control
Panorama (tot 43 megapixels)
Timer-modus
Optische stabilisatie
Hybrid IR filter
Auto image stabilization
Auto HDR voor foto’s
Verbeterde gezichtsherkenning
Exposure control
Panorama (tot 43 megapixels)
Timer-modus
Nieuwe videocamerafeatures
Slo-mo video (120 fps / 240 fps)
Time-lapse video
Video stabilization
Cinematic videostabilisatie
Continu autofocus video
Verbeterde gezichtsherkenning
Video geotagging
Camera (voor)
1,2 megapixels met ƒ/2.2 diafragma,
720p video (30 fps)
Auto HDR voor foto’s en video’s
Verbeterde gezichtsherkenning
Burst-modus
Exposure control
Connectiviteit
GSM/EDGE
UMTS/HSPA+
DC-HSDPA
CDMA EV-DO Rev. A en Rev. B (alleen
CDMA-modellen)
LTE
802.11a/b/g/n/ac WiFi
Bluetooth 4.0
NFC
GPS en GLONASS
Dimensies
138,1 mm (hoogte)
67,0 mm (breedte)
6,9 mm (dikte)
158,1 mm (hoogte)
77,8 mm (breedte)
7,1 mm (dikte)
Gewicht
129 gram
172 gram
Kleuren
Space Gray
Zilver
Goud
Prijzen en configuraties
16 GB: €699
64 GB: €799
128 GB: €899
16 GB: €799
64 GB: €899
128 GB: €999
Ga jij de iPhone 6 halen? Zo ja, welke en met hoeveel opslagruimte? Laat het ons weten, we zijn heel erg benieuwd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in