Nieuwe Intel Xeon-processors zorgen voor een snellere transformatie van het datacenter

Intel introduceert de Intel Xeon processor E5-2600/1600 v3 productfamilies. Deze voorzien in de behoeften van organisaties om een verscheidenheid aan taken te draaien en in te spelen op de snel ontwikkelende behoeften van datacenters. De nieuwe processorfamilies (de Intel Xeon processor E5-2600 v3 is bedoeld voor servers; de Intel Xeon processor E5-1600 v3 voor workstations) bevatten vele verbeteringen waarmee tot drie maal hogere prestaties mogelijk zijn ten opzichte van de voorgaande generatie(2). Daarbij is de Intel Xeon processor E5 2600 v3 bijzonder energiezuinig en biedt verbeterde beveiligingsfuncties. Om te kunnen voorzien in de sterk groeiende vraag naar Software Defined Infrastructure (SDI), bieden de nieuwe processors belangrijke metrics via telemetrie, zodat de ICT-infrastructuur services kan bieden met de hoogste prestaties en bedrijfszekerheid, bij een lagere total cost of ownership (TCO).

De processors zullen gebruikt worden in servers en workstations, maar ook in opslagsystemen en netwerkapparatuur. Daarbij ondersteunen ze een breed scala aan servertaken, waaronder data analytics, high-performance computing (HPC), telecommunicatie en clouddiensten, naast de verwerking van de immense datastromen die het Internet of Things genereert.

“Met de digitale diensteneconomie worden nieuwe eisen gesteld aan het datacenter, onder andere voor het volledig geautomatiseerd, dynamisch en schaalbaar aanbieden van diensten”, zegt Diane Bryant, senior vice president en general manager van Intels Data Center Group. “Onze nieuwe Xeon-processors bieden ongeëvenaarde prestaties, energie-efficiëntie en security. Daarnaast verschaffen ze inzicht in de hardwaremiddelen die nodig zijn voor Software Defined Infrastructures. Intel helpt bedrijven om de architectuur van het datacenter te herzien om daarmee optimaal te profiteren van de voordelen van cloud diensten.”
SDI als cloud fundament
Software Defined Infrastructure (SDI) is het fundament voor cloud computing. De digitale diensteneconomie vereist zowel flexibiliteit en reactiesnelheid (‘agility’) als schaalgrootte. Hiervoor is het nodig dat alle infrastructuurmiddelen programmeerbaar en in hoge mate configureerbaar zijn. Deze eigenschappen, gecombineerd met telemetrie, analytics en geautomatiseerde taken, maken een sterke optimalisatie van het datacenter mogelijk. In de nieuwe Xeon processor E5-2600 v3 productfamilie introduceert Intel essentiële sensors en telemetriemogelijkheden om SDI verder te ontwikkelen.
De Intel Xeon processor E5-2600 v3 productfamilie biedt nieuwe functies die meer inzicht bieden in het totale systeem. Een nieuwe cache-monitoringfunctie levert data op waarmee beheertools de verschillende servertaken op intelligente wijze kunnen toewijzen aan de diverse infrastructuurcomponenten. Dit zorgt voor hogere prestaties en verbetert de efficiency van de gehele ICT-omgeving. Cache-monitoring maakt ook analyse mogelijk van onregelmatigheden in prestatieniveaus die kunnen ontstaan wanneer meerdere processen vechten om toegang tot het cache-geheugen. Vooral in zogeheten ‘multi-tenant’ cloud omgevingen, waarbij meerdere gebruikers op één cloud infrastructuur zitten, is er momenteel weinig inzicht in de taken die klanten draaien.
De nieuwe processors bevatten telemetriesensoren voor het hele platform die data opleveren over de belasting van de CPU, het geheugen en input/output (I/O). Verder meten warmtesensors de luchtstromen en temperatuur buiten het systeem. De nieuwe processors bieden zo een compleet geheel van sensors en telemetrie waarmee in principe iedere oplossing voor SDI-orchestration de systeembelasting beter kan monitoren, beheren en besturen.

Hogere prestaties bij een lager energieverbruik
De Intel Xeon processor E5-2600 v3 productfamilie biedt maximaal 18 cores per processorsocket en heeft 45 MB aan ‘last-level’ cachegeheugen. Daarmee bieden deze processors tot 50 procent meer cores en cache dan de voorgaande generatie. Hier bovenop komt nog een verdubbeling van de bandbreedte voor vector integer-instructies, dankzij een extensie voor Intels Advanced Vector Extensions (Intel AVX2(4)) die 256 bits per klokcyclus doorvoert. Taken met veel integer-bewerkingen profiteren hier flink van: het prestatieniveau kan tot 1,9 keer hoger liggen(5).
Verder biedt de Xeon processor E5-2600 v3 productfamilie een hogere virtualisatiedichtheid, waarbij er per server tot 70 procent meer virtuele machines (VM’s) kunnen draaien dan mogelijk was bij de Xeon-processors van de voorgaande generatie(6). Taken die aanlopen tegen de grenzen van geheugenbandbreedte, presteren dankzij de ondersteuning van DDR4-geheugen tot 1,4 keer beter dan op de voorgaande generatie(7). Daarnaast wordt het versleutelen en ontsleutelen van data tot 2 keer sneller uitgevoerd dankzij verbeteringen aan de Intel Advanced Encryption Standard New Instructions (Intel AES-NI)(8). Deze encryptieversnelling gaat niet ten koste van de response-tijden voor overige serverapplicaties.
De nieuwe processors zijn gefabriceerd op Intels toonaangevende en energiezuinige 22 nanometer, 3D Tri-Gate technologie. Dit fabricageprocedé verlaagt het energieverbruik en verhoogt het prestatieniveau van de transistors die de processor vormen. Nieuwe verbruiksstanden zijn per CPU-core in te stellen en reguleren automatisch het vermogen in elke processor core, zodat voor de verwerking van taken zo min mogelijk energie wordt verbruikt.
Met deze combinatie van toonaangevende prestaties en geavanceerde efficiencyfuncties zet de Intel Xeon E5-2600 v3-productfamilie een nieuw wereldrecord neer op het gebied van energie-efficiëntie voor servers, op basis van performance per Watt(9).
Open en flexibele netwerken met Xeon E5 v3-processors
De Intel Xeon E5-2600 v3 processors zijn te combineren met de Intel Communication Chipset 89xx-serie. Deze beschikt onder andere over de Quick Assist-technologie, om encryptie en compressie sneller uit te voeren(10). Hiermee kan de beveiliging in een breed scala aan servertaken worden verbeterd. Aanbieders van online diensten en fabrikanten van netwerkapparatuur kunnen dit chipplatform gebruiken om meerdere netwerkcommunicatietaken te consolideren in één enkele, gestandaardiseerde en flexibele architectuur. Zo kunnen zij hun diensten sneller uitrollen, de kosten verlagen en consistentere en veiligere gebruikerservaring bieden.
Intel vergezelt de nieuwe Xeon-processors van nieuwe netwerkchips: de Ethernet Controller XL710-familie. Deze controllers voor 10/40 gigabit Ethernet bieden een verdubbeling van de netwerkbandbreedte en verbruiken maar de helft van de stroom die de voorgaande generatie nodig had(11). De XL710-familie voorziet in de almaar toenemende eisen van netwerken om hogere prestaties mogelijk te maken voor gevirtualiseerde servers en gevirtualiseerde netwerken.
Brede ondersteuning door de industrie
Vanaf vandaag komen systeemfabrikanten wereldwijd met aankondigingen van honderden hardwareplatforms die zijn gebaseerd op de Intel processor Xeon E5 v3-familie. Daarbij gaat het om servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur van onder andere Bull, Cray, Cisco, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, Quanta, Radisys, SGI, Sugon en Supermicro.
Prijsinformatie
De Intel Xeon E5-2600 v3 productfamilie komt beschikbaar in 26 verschillende uitvoeringen, met prijzen die uiteenlopen van 213 tot 2.702 dollar per processor (bij afname van 1.000 stuks of meer). De workstationvariant Intel Xeon processor E5-1600 komt uit in 6 verschillende uitvoeringen, die 295 tot 1.723 dollar per stuk kosten. Complete prijsinformatie is te vinden op de Intel Newsroom: http://newsroom.intel.com/docs/DOC-5761.
Kijk voor meer informatie over de nieuwe Intel Xeon-processors op www.intel.com/xeon. Meer details over wereldrecords en andere prestatieclaims voor deze processors zijn te vinden op www.intel.com/performance/server/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in