Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: de media en consumenten die constant aan het discussiëren zijn over welk bedrijf betere hard- en software maakt. Apple of Samsung? Hoewel dit eigenlijk een geheel subjectieve vraag is, is het duidelijk dat er nu minder redenen zijn om voor een smartphone van Samsung te kiezen. Hoe komt dat?
In een artikel uit juli schreef ik nog dat Samsung minder winst verwacht door een dalende verkoop van haar vlaggenschap, de Samsung Galaxy S5. Deze daling blijkt echter door te gaan zetten, beweert
Yahoo! Finance.
De belangrijkste reden hiervoor is dat Apple nu ook eindelijk ervoor gekozen heeft zich te wenden tot grotere displays. Het bedrijf kondigde op 9 september de langverwachte iPhone 6 (en iPhone 6 Plus) aan, welke beiden over een groter scherm beschikken. Veel mensen hoopten al op een groter scherm, maar veel kwam daar nooit van. De iPhone 5 was Apple’s eerste smartphone die groter was dan 3,5 inch, maar het voelde voor velen alsnog erg klein aan. Door de komst van een 4,7- en 5,5-inch iPhone is dat probleem volledig uit de wereld geholpen.
Een tweede reden is de batterij. Met name bij de iPhone 6 Plus is de batterij immens groot geworden. De iPhone 6 heeft een accucapaciteit van 1810 mAh (wat theoretisch al een relatief groot verschil is met de iPhone 5s), terwijl dit bij de iPhone 6 Plus maar liefst 2915 mAh is. Hiermee heeft Apple de mond gesnoerd van zij die klaagden over een slechte batterijduur. Aan de ene kant is een verlengde batterijduur ook wel nodig met een smartphone die over een groter scherm beschikt. Maar het is altijd welkom als je nog wat extra hebt op dit punt. En dat is bij de iPhone 6 (Plus) dus het geval.
De laatste, mogelijke, reden is dat met iOS 8 het mobiele besturingssysteem van Apple een stukje verder opgengezet is voor ontwikkelaars. Android is en blijft nog altijd een open-source OS, en daar zal Apple zich niet in gaan mengen om te voorkomen dat het ten koste gaat van de privacy en veiligheid. Toch is het alvast een enorm grote stap; er zijn eindelijk widgets, third-party keyboards, extensies voor delen en acties, de Touch ID-vingerafdrukscanner kan worden gebruikt in andere apps en iOS werkt beter dan ooit samen met de Mac.
Er wordt vaak beweerd dat Apple features kopieert van de concurrentie. En hoe je het ook wilt stellen, het is min of meer de waarheid. Echter, wat men meestal niet beseft is dat Apple ook niet zegt dat ze ‘nieuwe’ functies zelf bedacht hebben. Daarnaast verbeteren ze alleen maar functies. Zo heeft Apple bewust gewacht met het openstellen van Touch ID in iOS, om er zeker van te zijn dat het betrouwbaar genoeg is. Net als zo’n groter scherm. Want je moet je ook gaan afvragen of de consument er wel warm voor loopt. Zo had ik persoonlijk liever een 4-inch iPhone 6 genomen als deze er zou zijn. En er zijn meer mensen die daar zo over denken.
Een ander voorbeeld van ‘afkijken bij de concurrent’ is de smartwatch. Apple wachtte bewust af met het aankondigen van de Apple Watch, omdat ze liever zagen wat de rest doet. De fouten die zij gemaakt hebben heeft Apple weten te vermijden. Zoals je van hen verwacht, is het de bedoeling dat Apple Watch 100% functioneert naar behoren. Niet minder. Terwijl andere smartwatches op bepaalde punten falen. Dat hoeft zeker niet slecht te zijn, want het helpt fabrikanten alleen maar hun producten te verbeteren. Apple kiest echter liever voor een effectievere weg, door eerst te kijken naar de ander en dan pas zelf te doen. Vergelijk dit met autorijden. Je kunt niet zomaar een auto starten als je niet weet hoe het hoort. Dus je kijkt eerst naar hoe je instructeur of begeleider het doet. Zo gaat Apple ook te werk. Althans, als je terugkijkt op hoe het tot nu toe altijd gegaan is. Immers vinden veel mensen dat Apple achterloopt. En dat is dus omdat men de tijd neemt om iets te doen. Zo zit ik eigenlijk zelf ook in elkaar. Ik doe zelf liever iets goed dan dat ik iets ‘gewoon doe’. Ik kan persoonlijk niet tegen half afgewerkte opdrachten of projecten.
Terugkomend op het onderwerp, Apple zal de komende tijd flink wat marktaandeel binnen gaan halen. Betekent het dat Samsung marktaandeel in zal leveren? Waarschijnlijk wel, maar als je de totaalcijfers bekijkt zal het Android in het algemeen dat qua positie zal slinken door (opnieuw) opkomende populariteit van iOS. Toch moet benadrukt worden dat het lang zou duren voor Android daadwerkelijk gedomineerd zal worden door Apple’s mobiele besturingssysteem. Android bezit momenteel namelijk bijna 85% van de totale smartphonemarkt (Q2 2014), gevolgd door iOS met ruim 11,5%. Zelf verwacht ik dat er tegen het einde van 2015 een soort balanseffect ontstaat, waarbij iOS en Android een gelijkwaardig aandeel zullen hebben. Dat zou in mijn ogen een prima compromis zijn, zeker als je bedenkt dat Apple veel minder verschillende smartphones ontwikkeld heeft. Samsung heeft alleen al van de Galaxy S-serie verschillende types, met nog een hoop andere types, zoals de Galaxy Note.
Ik voorspel dat Apple een enorme inhaalslag zal gaan maken. Of ze de grootste worden? Nee, dat zou té voorbarig zijn. Of toch niet? Tegen het einde van deze maand gaat Apple weer interessante kwartaalcijfers met ons delen en naar verluidt volgt hiervoor nog zelfs een persevenement waar de verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus ongetwijfeld genoemd zal worden. We krijgen dan meteen een beeld van de succesfactor van de nieuwe toestellen. Ook de verkoop van de iPhone 5s en iPhone 5c dragen bij aan deze cijfers, trouwens. Want deze smartphones doen het nog altijd goed, vooral de iPhone 5s. Omdat deze nu goedkoper is geworden, zal hij extra aantrekkelijk zijn voor mensen die wel een nieuwe iPhone willen die ook nog uitermate goed presteert. De iPhone 5c is een geval apart, omdat deze alleen nog verkrijgbaar is als 8 GB variant. En het moge duidelijk zijn dat dit toestel nooit echt aan heeft geslagen vergeleken met de ‘premium’-toestellen.
Wat vindt jij? Zijn we te voorbarig als we zeggen dat Apple met de iPhone 6 (Plus) en iOS 8 een hoop goed gaat maken of klopt het toch wel ergens?