iPhone-tip: Reachability gebruiken

Als je een iPhone 6 of iPhone 6 Plus hebt gekocht zal je vast wel zijn opgevallen hoe groot het scherm is vergeleken met de iPhone 5s en eerder. Apple heeft gelukkig iets bedacht om het bedienen toch makkelijk te maken: Reachability. In het Nederlands ook wel ‘bereikbaarheid’ genoemd trouwens.

Het idee achter Reachability is dat je sneller bij bepaalde elementen kunt komen, door het scherm als het ware naar beneden te laten komen. Je kunt er dan veel beter bij. In de praktijk helpt het trouwens ook echt, moet ik toegeven. Op een gegeven moment wordt het een soort automatisme, zodat je net zoveel van je iPhone 6 kunt genieten als met een kleinere smartphone.
Hoewel Reachability erg handig is voor veel mensen vinden sommigen het toch niet zo nodig. Het levert ook weleens verwarring op als iemand per ongeluk Reachability activeert. Gelukkig kan het eenvoudig uitgeschakeld worden door naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid te gaan en daar Bereikbaarheid uit te schakelen.

Wil je wel van het voordeel van Reachability gebruik maken, dan doe je dit door tweemaal op de thuisknop te tikken – niet te drukken. Meer is er niet nodig. Het scherm komt dan naar beneden. Zodra je ergens op tikt gaat hij weer terug. Tik je nergens op, dan zal hij na ongeveer acht seconden zelf teruggaan. Tevens kun je, door nogmaals twee keer te tikken op de thuisknop, het scherm ook weer naar de normale situatie brengen. 

Reachability is ‘system-wide’ en werkt dus zonder dat een ontwikkelaar aanpassingen hoeft te verrichten. Met andere woorden, je kunt het in welke applicatie dan ook gebruiken. Alleen op het thuisscherm blijkt het niet te werken. In berichtencentrum bijvoorbeeld weer wel. Overigens, als je het berichtencentrum wilt openen, maar je kunt er niet bij en wilt dus Reachability gebruiken hiervoor, dan kan dat. De statusbalk komt namelijk ook naar beneden (al zie je dat niet op het thuisscherm) en dan sleep je gewoon vanaf de bovenkant naar beneden. Reachability werkt niet wanneer je je iPhone in landschapsmodus gebruikt.

De functie is alleen compatibel op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in