Preview: Windows 10

Het duurt nog even voordat Microsoft de nieuwste Windows-versie uit gaat brengen naar de consument, maar geïnteresseerden kunnen zich al wel aanmelden voor een speciale Technische Preview ervan. Ik besloot dit dan ook te doen, om alvast te kunnen genieten van de nieuwe mogelijkheden in wat Windows 8(.1) eigenlijk had moeten zijn: Windows 10! In deze preview vertel ik over de belangrijkste vernieuwingen.

Toen Microsoft in 2012 Windows 8 uitbracht bleek het verdwijnen van het Startmenu de grootste tegenslag voor veel gebruikers. Vergeleken met Windows 7 was het dan ook geen populaire ‘upgrade’. Voor Microsoft dan ook reden genoeg om met Windows 8.1 alsnog wat verbeteringen door te voeren: er kwam een Startknop. Toch fungeerde deze niet meer dan als prominentere snelkoppeling om naar het Startscherm van Windows 8 te gaan. Met Windows 10 legt Microsoft eindelijk weer nadruk op het verschil tussen een tablet en een pc.

Allereerst komt dat doordat de Startknop nu weer het vertrouwde Startmenu opent. Tegelijkertijd zie je er toch nog duidelijke elementen terug van Windows 8, en dan met namelijk de bekende ‘livetegels’. Deze kon je voorheen al op het Startscherm vinden, echter zie je nu alleen de belangrijkste apps. Deze kun je trouwens wel gewoon uitbreiden naar je eigen voorkeur.
Het Startmenu bevat grotendeels dezelfde zaken als met Windows 7: een zoekbalk, de mogelijkheid om snel af te sluiten, af te melden enzovoort. En natuurlijk een sectie met je favoriete programma’s of apps. Verder krijg je, wanneer je op een programma of map gaat staan met een pijltje ernaast, een soort uitklapmenu waar je recent geopende bestanden of locaties in staan.
Als je zoals ik het Startscherm gewend bent, kan het even verwarrend zijn in het begin, maar het went heel snel heb ik gemerkt. Mocht je toch het Startscherm willen blijven gebruiken, dan kun je dat via de eigenschappen van de Taakbalk wijzigen.
Hoewel veel Windows 8-apps nooit gebruikt worden, zijn er wel degelijk mensen die bijvoorbeeld Facebook of Twitter gebruiken. Of de standaard Mail- of Skype-app. In Windows 8.1 Update 1 werd het mogelijk deze apps in de taakbalk te tonen en te sluiten via de balk bovenin. Zoals bij gewone programma’s eigenlijk. Maar je zat nog steeds in een gesloten omgeving. Ook daar is wat aan gedaan met Windows 10: apps kunnen nu kleiner worden gemaakt en dus als ware desktopprogramma’s worden gebruikt.

Microsoft heeft het gebruik van meerdere apps op één scherm makkelijker gemaakt. Normaal moet je zelf gaan lopen te pielen met het toepassen van de juiste groottes van al die vensters. Windows 10 maakt daar een einde aan door een soort van onzichtbaar raster te gebruiken. Wanneer je dan een venster naar de linkerbovenhoek sleept, zie je daar een groot vak dat een vierde deel van het hele scherm uitsnijdt. Laat je het venster los, dan wordt deze naar de juiste grootte geschaald. Je kunt uiteindelijk vier programma’s weergeven. Niets nieuws, maar het is nu wel makkelijker dan ooit.

Ook nieuw in Windows 10 is ‘Task View’ (Alt + Tab). Als je bekend bent met OSX, dan zul je Mission Control wel kennen. Of de ‘window switcher’ die je in vorige Windows-versies te zien kreeg. Task View heeft hetzelfde doel: je openstaande programma’s en applicaties tonen. Je zult waarschijnlijk liever de taakbalk gebruiken, want daarmee kun je eigenlijk hetzelfde doen. Voor een groot deel, althans. Task View gaat verder. Je krijgt hierbij een soort liveweergave te zien en kunt nu ook meerdere bureabladen aanmaken. Net als wanneer je twee beeldschermen gebruikt trouwens.

Een laatste feature in Windows 10 die ik wil bespreken is de vernieuwde Verkenner. Nou ja, vernieuwd. Het is in elk geval duidelijk een verschil met Windows 8(.1). Zo is er nu een ‘Home’-tabblad. Hier worden veelgebruikte locaties getoond. Handig als je vaak bij je Documenten bent, omdat hier dan een snelkoppeling van komt te staan. Natuurlijk kun je nog altijd terecht bij de zijbalk links.

Windows 10 zit vol met vernieuwingen, echter zijn er een hoop nog niet te vinden in de preview. In een latere build, die overigens al wel beschikbaar is, bevindt zich bijvoorbeeld een soort berichtencentrum. Verder zijn er een hoop kleinere wijzigingen. Zo is het design van Windows 10 meer consistent met de rest. Icoontjes die voorheen nog aan Windows 7 deden denken, zijn nu platter geworden en passen hierdoor dus beter bij Windows 10. Het eerste aangepast icoontje dat je zult zien is die van Verkenner. Zelfs opdrachtprompt (command prompt) heeft nieuwe functies gekregen, je kunt nu voortaan plakken zoals je dat gewend bent bij normale programma’s. Normaal moet je dan een reeks aan stappen volgen, wat nu dus niet meer nodig is. En er is nog meer, maar aangezien opdrachtprompt door de gewone consument niet gebruikt wordt lijkt het me niet nuttig om daarover te beginnen.

Wie trouwens toch graag het Startscherm wil hebben, geen probleem! Wanneer je rechtsklikt op de taakbalk, naar Eigenschappen gaat, en dan op het tabblad Startmenu klikt krijg je helemaal bovenin een optie te zien waarmee je kunt aangeven of je het Startmenu wilt gebruiken in plaats van het Startscherm. Wanneer dit uitgevinkt wordt (en je je afmeldt en weer aanmeldt) krijg je bij het klikken op de startknop gewoon weer het Startscherm te zien.

Hoewel er hier en daar nog een hoop zal moeten worden gedaan om ervoor te zorgen dat consumenten met Windows 10 dezelfde ervaring krijgen als met Windows 7 – maar dan beter. Vooralsnog is het dan ook erg vroeg om een goed oordeel te kunnen geven over de nieuwe versie. Toch is het wel een goede zet van Microsoft om het te doen zoals ze nu hebben gedaan. Windows 10 is duidelijk gemaakt voor notebooks en desktops, wat een groot pluspunt is. Wel vind ik het persoonlijk jammer dat Microsoft zich gewonnen geeft aan degenen die zeurden dat Windows 8 ‘nutteloos is voor pc’s’, maar aan de andere kant… Ik heb nog niet echt iets gezien in Windows 10 waar ik niet tevreden over ben. De prestaties zijn ook verbeterd, heb ik tot nu toe al gemerkt.

Windows 10 zal pas in april officiëel, publiekelijk beschikbaar zijn, maar mocht je echt graag al willen genieten van de mogelijkheden die het met zich brengt, meldt je dan zeker aan voor het Windows Insider-programma. Eenmaal aangemeldt kun je het iso-bestand downloaden. Geen zorgen, in dit bestand bevindt zich ook een ‘setup.exe’, zodat je zeer eenvoudig de installatie kunt uitvoeren. Al is het slimmer om Windows 10 als nieuw te installeren. Hiervoor zul je het op een bootable USB of disc moeten zetten, om hier vervolgens mee te booten bij het opstarten van je pc. Het lijkt ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Als je er zeker van wilt zijn dat je het goed doet, zoek dan op internet naar iets als ‘how to make USB bootable’ of ‘how to make disc bootable’.

Microsoft heeft overigens nog niet verteld hoeveel het zal kosten om te upgraden naar Windows 10, maar naar verluidt zal het gratis zijn voor Windows 8-gebruikers.

3 REACTIES

  1. Leuk artikel om te lezen Tom. Ik wacht met installeren af tot de officiële versie er is. Ik ben nou eenmaal niet zo handig met de computer (op dit gebied) dan jij.

    • Het is voor de gewone consument ook verstandiger even te wachten. Op z'n minst tot begin 2015, want er zitten nu nog een hoop bugs en andere problemen in. Natuurlijk raad ik gewone gebruikers, die geen enkel idee hebben van wat termen als ISO betekenen te wachten tot de officiële release. Dat bespaart Microsoft ook een hoop onnodige klachten. 🙂

  2. De komst van Satya Nadella is goed terug te zien in Windows 10 denk ik. Het lijkt erop dat ze eindelijk een lijn trekken met Windows over alle platformen (tablet, PC, smartphone etc) en weer luisteren naar de gebruiker met de reintroductie van het start-menu. Achteraf was het totaal onlogisch dat men desktop en laptop gebruikers wilden pushen richting de tile-start interface met apps. Het lijkt erop dat 2015 een mooi jaar kan worden voor Windows :-).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in